CZ EN

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem o údajném zastrašování Petra Lessyho

* LN Má policejní prezident pravdu, že jste mu 4. července po telefonu vyhrožoval?
 
S kým si telefonuju nebo netelefonuju, není vůbec podstatné. Že si ministr financí v době sestavování rozpočtu s někým telefonuje, to jsem si taky telefonoval třeba s ředitelem BIS. Volat v době sestavování rozpočtu policejnímu prezidentovi je banální. A jestli se mu volat nesmí, tak ať se to prosím uzákoní.
 
* LN Takže jste Lessymu volal kvůli rozpočtové kapitole Policie ČR?
 
Nehněvejte se, já vám nebudu říkat žádné další informace, protože už jsem Lidovým novinám dal jednou celkem přesné informace o svém telefonátu s plukovníkem Mazánkem, a pak jsem se nestačil divit, jak jste ty informace zpracovali. Tady někdo nechce slyšet pravdu, protože se mu nehodí do příběhu. Nicméně: informace, kterou pan policejní prezident pronesl na parlamentní půdě, nezní, že jsem mu telefonoval, ta zní, že jsem ho zastrašoval a následně se mu omlouval. Je to už třetí policejní provokace estébáckého typu, se kterou jsem konfrontován během jednoho týdne, a musím se přiznat, že toho mám dost. Jedna estébácká provokace, dobře – einmal ist keinmal. Druhá estébácká provokace, to už vás rozčílí. Zweimal ist furt. Třetí estébácká provokace, navíc od šéfa policie, tak to už je moc.
 
* LN Co znamená, že už toho máte dost? Že rezignujete, nebo že vám došla trpělivost s policisty?
 
To první určitě ne. Nebo takhle: má-li pan policejní prezident jakýkoliv důkaz, že jsem ho opravdu zastrašoval – což nevím, jak bych asi udělal, když je neodvolatelný – okamžitě rezignuji na všechny funkce a odejdu z veřejného života. Jestli ale takový důkaz nemá, a to nemá, protože lže, tak ať okamžitě rezignuje on a jde šlapat chodník na Ostravsko.
 
* LN Takže máme tvrzení proti tvrzení dvou vysoce postavených lidí. Je taková situace udržitelná?
 
Není. A já poprosím pana ministra vnitra a pana premiéra, jestli by to nemohl být bod programu vlády příští týden, aby pan policejní prezident přišel a řekl mi to před celou vládou do očí. Vždyť to je absolutní nesmysl. Nejsem sebevrah, abych to dělal. A proč bych se pokoušel zastrašovat policejního prezidenta, o kterém vím, že nemůže zasahovat do vyšetřování? To nedává sebemenší logiku.
 
* LN Nejste teď na odvolání? Po telefonátu s detektivem Mazánkem premiér řekl, že ještě jednou nějaký ministr policistovi zavolá, odvolá ho. A vy dva dny nato voláte Lessymu.
 
Premiér mluvil o vyšetřovatelích, policejní prezident není orgán činný v trestním řízení. Samozřejmě, že pokud by pan premiér na základě lží policejního prezidenta chtěl odvolat svého ministra financí, je to jeho plné právo.
 
* LN A považujete ve čtvrtek odpoledne takový vývoj za reálný?
 
Nepovažuji, znám Nečase osmnáct let, a byť ne ve všem spolu souhlasíme, neumím si představit, že by někoho odvolal na základě objektivní lži. Byť ji vědomě rozšiřují někteří policisté i vy, novináři.
 
* LN Proč myslíte, že novináři vědomě lžou?
 
Podívejte, já se musím usmívat nad vašimi novinami. Když minulé pondělí redaktor Respektu Kundra zveřejnil absolutní lež, že jsem telefonicky vyhrožoval vyšetřovateli Mazánkovi, Lidové noviny mi volaly, já vám trpělivě vysvětlil, že to je estébácká lež a provokace, a pak z četby tří stránek vašich novin zjistím, že o té provokaci vůbec nepochybujete. Když o týden později tentýž redaktor téhož týdeníku zveřejnil další lež o schůzce jakýchsi Kalouskových emisarů s protikorupčními detektivy, bylo to tak hloupé a neudržitelné, že to vyloučil raději hned druhý den šéf protikorupční policie pan Martinec. Nevšiml jsem si, že by se tomu vaše noviny věnovaly. Ten nezájem o věcnou podstatu si umím vysvětlit jedině tím, že vaši čtenáři chtějí krev, nikoliv spravedlnost, a vy se jim musíte přizpůsobit. Vím, jste soukromá společnost, je to byznys.
 
* LN A policie má jaké motivy? Proč by si vymýšlel Lessy?
 
No protože chápe, že policie má obrovský problém. Obvinila místopředsedkyni Poslanecké sněmovny z něčeho, co neudělala. Pro policii to dopadne obrovskou ostudou, takže je potřeba kopat kolem sebe. Jsem přesvědčen, že to, že to skončí blamáží, ví i pan Lessy.
 
* LN Vidíte souvislost mezi tím, že Lessy byl nominantem Věcí veřejných, a stylem VV vyjít vstříc voličské poptávce po stíhání velkých ryb?
 
Nechci o tom spekulovat, ale ptáte-li se mě na můj názor, tak – ačkoliv to neumím prokázat – samozřejmě ten styl Věcí veřejných, toho neseriózního bártovsko-morozovského fízlování pronikl do Policie České republiky s Radkem Johnem a panem prezidentem Lessym. Lessyho vybral Bárta a všichni víme, jak.
 
* LN Pokud to tak s vedením policie je, co s tím?
 
Ono je to těžké. Pokud policejní prezident takhle lže na parlamentní půdě, tak by mohl sebrat poslední zbytky své mužné – nevím, jestli v jeho případě mužné je to správné slovo – tedy poslední zbytky své funkcionářské důstojnosti a odstoupit. Já mohu udělat jedinou věc, a to, že budu každý den policejnímu prezidentovi opakovat: pane prezidente, pokud jste vypustil z úst, že jsem vás zastrašoval, buď to doložte a odstoupím já, nebo odstupte. Víc dělat nemůžu, ale lepší něco než nic. Nesmíte nedělat nic, máte-li pocit, že se šíří zlo.
 
* LN Všiml jste si i jindy, že by policie nebo státní zástupci někoho účelově stíhali?
 
Měl jsem mnohokrát podezření, například v případu bývalého kladenského starosty Volfa, v kauze starosty Péti a Věry Jourové, ale stejnou jistotu jako v případě Vlasty Parkanové jsem měl jen jednou – v případě Vladimíra Mlynáře. To byla komická situace, kdy já jako ministr financí jsem u soudu svědčil, že žádná škoda nevznikla ani vzniknout nemohla, svědčil i další šéf financí Bohuslav Sobotka a férově říkal totéž. Přesto soudkyně Slepičková dala Mlynářovi původně pět let natvrdo, a dalších pět let trvalo, než soud konstatoval jeho nevinu. Celou tu dobu si o něj nikdo neutřel ani boty a všichni mu říkali: my tě Vláďo rádi zaměstnáme, ale až budeš mít to vyšetřování za sebou. A protože Miroslav Kalousek je na tyhle věci docela citlivej, tak ho zaměstnal.
 
* LN Proč jste byl ve středu ve sněmovně při jednání o Parkanové tak rozrušený? Byl jste pod vlivem alkoholu? Jméno firmy American Appraisal jste opakoval několikrát, s čím dál američtější výslovností.
 
Pane redaktore, sněmovna je tak trochu divadlo. Chcete-li zaujmout, musíte trochu hrát. Když Vlasta Parkanová do všech redakcí rozeslala pregnantní materiál o lžích v policejním obvinění, vás to nezajímalo. Jste stejní jako poslanci ČSSD, kteří ve středu mluvili o všem možném, jen ne o tom, z čeho byla obviněna, tedy z nezadání znaleckého posudku. Kde není krev, kde je jenom pravda, tam vás to nezajímá. Pak na výboru Vlasta Parkanová svým decentním způsobem kultivované dámy ty lži popsala znovu. V novinách nic. Zvykl jsem si u českých médií, že pokud něco na jejich stránky dostat chci, tak musím říct něco skandálního.
 
* LN Co si myslíte o nákupu letadel CASA?
 
Jestli se v něčem cítím podveden, není to cena ani technické problémy, ale to, že letouny L-159, jejichž směna byla součástí kontraktu, nebyly zařazeny do výzbroje španělské armády. Pro mě to byl hlavní důvod při hlasování. Zazněla jistá ujištění od tehdejší španělské vlády. To mně vadí.
 
* LN Kdo má hlavní podíl na tom, že při výběru padla volba na Casy? Ministryně Parkanová?
 
Vláda, která to odhlasovala. Projednávali jsme to na vládě třikrát, já například jsem se cítil dostatečně poučen a rozhodoval jsem s plnou odpovědností, stejně jako Alexandr Vondra nebo Jiří Pospíšil.
 
* LN Dostatečně poučen? Jak jste mohl hlasovat pro letadlo, které do Afghánistánu na jeden zátah nedoletí a nevejde se do něj technika?
 
Už mě nebaví na tyhle kecy pořád reagovat. Přečtěte si expertní posudek generálního štábu. Zavěsil jsem ho na webové stránky financí. Tam stojí: ty letadla, chci, chci je co nejdřív, protože je potřebuju, generál Picek vlastní rukou.
 
* LN Napsal po několikaměsíční masáži ze strany náměstka Martina Bartáka.
 
Co to tady vyprávíte? Co je nějakej podělanej Barták proti generálplukovníku Pickovi? Jestli se nějakej generálplukovník nechal zmasírovat od nějakýho neurochirurga, tak neměl bejt nikdy ani desátník.
 
* LN Že se zmasírovat dal, vyplývá z uniklých dokumentů.
 
Tomu já nemůžu věřit, protože jestli tomu uvěřím, ať se generál degraduje sám, teď na místě. Umíte si představit, že bych se ve věci, o níž jsem přesvědčenej, nechal zmasírovat od Nečase? Není síla na světě, která by mě zmasírovala. Jedinej člověk na světě, kterýmu velitel armády může podlehnout v názoru, je prezident republiky jako vrchní velitel ozbrojených sil. Prostě já jako ministr financí tu mám posudek náčelníka generálního štábu.
 
* LN To není moc hezké chlubit se posudkem od člověka, který byl v té chvíli už zlomený Bartákem.
 
Pane, byl jsem v životě v řadě funkcí, kde jsem nesl obrovskou odpovědnost. Představa, žemě zmasíruje Barták, je tak absurdní, že kdyby to mělo platit, jsou jen dvě možnosti: buď se zastřelím, nebo rezignuju. A jako major v záloze těžko mohu uvěřit, že velitel armády byl totální sráč. On na vládě seděl a říkal: Casy jsou úžasný a já je chci. Kdybych měl připustit, že se nechá zmasírovat od nějakýho podělanýho náměstka, tak si armáda nezaslouží ani korunu. Velmi jste mě inspiroval na rozpočet pro rok 2013.
 
* LN O Bartákově nátlaku hovoří i muž z generálního štábu Karel Daňhel.
 
Upřímně řečeno o angažmá pana Daňhela ve prospěch různých soukromých firem jsem se doslechl své.
 
* LN Jak jste se to mohl doslechnout?
 
To víte, ministr financí se dozví leccos. Proč asi je ten člověk mimo službu a proč je stíhaný?
 
* LN Daňhel stejně jako před rokem ministr Vondra začne mít problémy ve chvíli, kdy se vymezí vůči zaběhnutým pořádkům při armádních nákupech. Je to tak, že když se někdo postaví na zadní, začne se na něho něco hledat?
 
Jednak jsem si nevšiml, že by ministr Vondra na obraně udělal nějaké zásadní systémové změny, hodně toho prohlásil, ale nevím, co udělal. Za druhé kauza ProMoPro je zdokumentovaná včetně zablokování peněz, které z té zakázky unikly. Mohu jenom poblahopřát ministru Vondrovi, že není obviněn za to, že na zakázku nenechal udělat nezávislý znalecký posudek. O nějakém Daňhelovi vůbec nic nevím. Jestli zažívá zvůli, tak mu přeju, aby se ubránil.
 
* LN Tehdy jste riskoval pověst ministerského Finančního a analytického útvaru, který transakce kolem ProMoPro mapoval, že své úředníky používáte k politickým hrám. Stálo vám to za to?
 
Já v srpnu předložím do vlády návrh se dvěma základními změnami: ta jedna je dokonce obsažená v koaliční dohodě, že šéfa FAÚ bude jmenovat vláda, druhá změna je můj návrh zřídit parlamentní komisi pro kontrolu FAÚ. To jde nad rámec koaliční smlouvy, protože mě drážděj všechny tyhle šílený spekulace. Fakt ale je, že zatím činnost FAÚ kontroluje jen ministr a to skutečně mohlo vzbuzovat spekulace.
 
* LN Co říkáte na teorii, že Vlasta Parkanová byla ministryní obrany jen formálně?
 
Nesmysl. Svoji roli ministra plnila naplno. A doplním svou oblíbenou citací sira Humpreyho z Jistě, pane ministře: Dokážete si představit ten chaos, kdyby ministr řídil ministerstvo?
 
* LN Kdo vlastně přišel na nápad poslat ji na ministerstvo obrany?
 
Naprosto mě fascinuje, když dneska tupec jménem Jiří Čunek říká, že si ji tehdy prosadil na post ministra obrany Kalousek. Prosím pěkně, v Topolánkově vládě už byl Kalousek lidovecký disident, předsedou KDU-ČSL byl Jiří Čunek. Ten člověk je ve své hlouposti opravdu zábavnej. On byl předseda strany, která Parkanovou nominovala na post ministra obrany. A byla to jedna z dobrých nominací.
 
* LN Jak to? Z pandurů sama sebe vyviňovala, že to rozhodovali premiér Topolánek a náměstek Barták. Proč pak byla ministryní?
 
Neznám podrobnosti, byl jsem ministr financí. Samozřejmě že u takové zakázky je slovo premiéra vážná věc. Asi spolu o tom mluvili, já u toho nebyl.
 
* LN Všímáte si nálady ve společnosti, jak se v posledních měsících kdekdo až okázale štítí politiky?
 
Samozřejmě, že přemýšlím, kolik na téhle náladě já sám nesu viny. Protože je moje povinnost lidem říkat, že naše reálné příjmy neporostou, že se naopak sníží.
 
* LN Pocit morálního marasmu lidé většinou nezdůvodňují chudnutím, ale zkorumpovaností politiků, že prý se kryjete navzájem.
 
K tomu můžu říct jen jednu věc: jsme všichni stejní. Politici jsou jenom viditelný vzorek společnosti. Nemůže to být tak, že politici kradou a všichni ostatní jsou poctiví. Podíl poctivých a nepoctivých je ve všech profesích stejný, mezi politiky, novináři, policisty, občanskými aktivisty…Takže jestli hodně politiků krade – já nevím, já nekradu – tak se asi hodně krade i ve společnosti. Takže ať každý začne sám od sebe.
 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.