CZ EN

Přísnější kontrolu alkoholu nyní prosadíme snáz

Má osoba a mé vyjádření ke kauze rozšíření metylalkoholu se dostalo do komentáře Jana Kellera (S ručením omezeným, Právo 17. 9.). Nepovažuji za seriózní vytrhnout několik vět z kontextu celého rozhovoru, už tak značně zjednodušeného, a zároveň výrazným způsobem zkreslit jejich interpretaci. Nikdy jsem netvrdil, že „vláda bude profitovat i z úmrtí občanů“. Pan Keller také nebyl u rozhovoru, který jsem poskytoval pro nejmenovaný zpravodajský server, takže nerozumím, jak může tvrdit, že jsem „rozšafně“ prohlašoval, že tato kauza pomůže meziresortní spolupráci. Nikde jsem také netvrdil, že nyní „meziresortní spolupráce pokulhává“. Naopak celní správa standardně spolupracuje s Policií ČR, obchodní i potravinářskou inspekcí atd. Jejich pracovníci si každodenně vyměňují informace, koordinují kontroly, nebo je společně organizují. Každý, kdo si přečte výroční zprávu těchto orgánů, uvidí, že kontrolní činnost se nijak nezanedbává. Na druhou stranu, nelze kontrolovat každou láhev, takže nikdy nelze stoprocentně zaručit, že se nikdy nic nestane. A to v žádném státě. Přesto lze systém neustále zlepšovat, a to i v reakci na praktické poznatky a aktuální vývoj.

Právě sem mířila má slova. Ministerstvo financí již od jara připravuje návrh zákona o povinném značení lihu. Tento návrh mimo jiné posiluje kompetence několika státních orgánů k postihu porušování povinnosti při značení lihu. Nově by jim měla přibýt kompetence k projednání správního deliktu.

V rámci připomínkového řízení nám však od některých resortů přišly námitky týkající se růstu administrativních nákladů a neodůvodněných duplicit kontrol (což však na úrovni konkrétních případů není pravda). Domnívám se, že tyto připomínky ve světle aktuálně probíhající kauzy budou staženy a náš návrh zákona bude mít mnohem větší podporu.

Tolik k vysvětlení mého vyjádření. Nyní snad musí být natolik jasné, že již nezavdá příčinu k účelovým dezinterpretacím.

Ladislav Minčič,
1. náměstek ministra financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.