CZ EN

Pan prezident nezklamal. Kdybychom prohibici nezavedli, kritizoval by nás za to

* Co říkáte na výrok prezidenta Klause, že stát selhal v kontrole trhu s lihovinami a prohibice je jen silácké řešení, které nic nepřinese?

Jsme hluboce přesvědčeni, že dočasný zákaz tvrdého alkoholu byl naprosto nezbytný krok v zájmu zdraví a bezpečnosti veřejnosti. A není pravda, že je z něj nelehký výstup, ta cesta je možná a my na ní pracujeme. Pan prezident z mého pohledu nezklamal ve své politice posledních týdnů. Jsem hluboce přesvědčen o tom, že kdyby vláda ten krok neudělala, pan prezident by se stejně vážnou tváří vládu ostře zkritizoval, že ho neudělala.

* Premiér Nečas oznámil, že cesta ze zákazu tvrdého alkoholu povede přes překolkování lihovin. Jak by to mělo probíhat v praxi?

Vypadá to, že už dnes (ve středu - pozn. red.) večer po jednání vlády budu moci podepsat příslušnou vyhlášku, která definuje tvar, barvu a nápisy nového kolku. Předpokládám, že ministerstvo vnitra zajistí během několika dní vyjetí této vyhlášky ve sbírce zákonů, takže od středy příštího týdne by mohla být účinná. Státní tiskárna cenin pak začne nové kolky okamžitě tisknout - při třísměnném provozu jsme schopni zajistit tisk milionu kolků denně. A již od poloviny příštího týdne je budeme moci dopravit k povinným osobám.

* Kdy by se tedy mohl tvrdý alkohol znovu objevit v obchodech?

To je otázka spíše na výrobce a distributory, jak rychle zvládnou splnit všechny požadavky ministerstva zdravotnictví. Pokud vláda potvrdí všechny zmíněné kroky, tak teoreticky od příští středy lze prodávat bezpečný alkohol. V praxi to ale možné nebude, protože výrobci a distributoři budou potřebovat nějaké technické lhůty. 

* Premiér také řekl, že by se měla provést analýza činnosti celní správy, zda jste něco nezanedbali. Souhlasíte s tím?

Neřekl jen celní správy, ale všech represivních orgánů. Podrobnou analýzu jejich činnosti na trhu s alkoholem pokládám za naprosto logický a poctivý požadavek, který podporuji. Veřejnost má právo na poctivou odpověď podpořenou odbornými argumenty a nikoliv emotivními výkřiky, zda instituce, které si platí, pracují efektivně. Jsem rád, že analýza bude existovat, protože poskytne jasnou odpověď na některé z mého pohledu nelogické a nesmyslné výkřiky.

* Stínový ministr za ČSSD Jan Mládek prohlásil, že byste měl z metanolové aféry vyvodit osobní odpovědnost, protože nemáte dostatečně pod kontrolou celní správu. Cítíte, že jste nějak pochybil?

Pan Mládek je občan bez jakéhokoliv mandátu, nemá žádnou politickou odpovědnost. To znamená, že si může plkat, co chce. Já to respektuji, ale nevidím důvod, proč bych na to reagoval.

* Hovořil za ČSSD...

Nemám ten pocit. Budu reagovat na někoho, kdo má mandát od voličů, ne na plky pana Mládka.

* Tak řekněte alespoň nám: cítíte nějakou odpovědnost za současnou kauzu?

Celní správa je správce daně. Snažit se učinit odpovědným správce daně za to, že nějaký darebák do jakéhokoliv výrobku aplikuje jed, je tak strašný nesmysl, že tomu nemůže věřit ani ten, kdo to říká.

* Lze vyčíslit, na kolik celá metanolová aféra stát vyjde?

Čistě teoretický výpočet je zhruba 20 milionů denně. Takže když si vezmete dobu toho trvání, skutečně se nejedná o makroekonomický problém, který bychom museli řešit jednáním o státním rozpočtu nebo se jím nějak vážněji zabývat.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.