CZ EN

Kalousek: Nový kolek je kamínek do mozaiky označení bezpečného alkoholu

* Jak to bude s vyhláškou o nových kolcích na alkohol?

Vyhlášku jsem už podepsal a bude mít účinnost příští týden. Nové kolky budou mít povinné osoby k dispozici už ve druhé polovině příštího týdne. Já souhlasím s tím, že nové kolky nejsou žádným samospasitelným řešením. Je to jenom způsob, jak viditelně označit lahve, které budou už z nové výroby a budou splňovat nařízení ministerstva zdravotnictví.

* Jak ty kolky budou vypadat? Už se objevují první informace, že mají být červené? Budou se výrazně lišit od těch, které máme doteď?

Budou viditelně odlišné. Samozřejmě pokud byl prioritou čas, tak tam nemůže být žádné dramatické překvapení, protože na dramatické překvapení bychom potřebovali několik týdnů. Budeme se samozřejmě v rámci zákona o povinném značení lihu, který je v připomínkovém řízení, věnovat tomu, zda je neudělat úplně jiné, ale pokud se pohybujeme v časovém tlaku hodin a dnů, tak nemohou být dramaticky jiné. Musí být pouze viditelně odlišné a viditelně odlišné budou.

* Evropská konfederace výrobců lihovin napsala výrobcům, že nové kolky jsou k ničemu, že se budou znovu padělat, že žádají seznam čistého alkoholu.

Souhlasím s tím, že samotné nové kolky by nevyřešily vůbec nic. Kolky jsou tady na daň a správce daně nemůže odpovídat za jakost výrobku. Za tu musí vždy odpovídat výrobce. Správce daně nekontroluje jakost výrobku, ale zda byla daň odvedena. K tomu primárně slouží kolek. Kdybychom nebyli v předvolební době, kdy platí, že úplně za všechno může Kalousek, tak by bylo možné říkat za co odpovídá a za co neodpovídá správce daně. Nepředstíráme, že nový kolek něco řeší. Je to kamínek do mozaiky označení bezpečného alkoholu. To označení bude samozřejmě publikovat ministerstvo zdravotnictví.

* K čemu budou sloužit rodné listy u tvrdého alkoholu?

To je věcí potravinářské a zemědělské inspekce. To je doklad o tom, že prodejce garantuje, že líh, který prošel celým tím řetězcem od výrobce až ke konečnému spotřebiteli, má svou dohledatelnou šarži, svého dohledatelného výrobce. Každý v tom řetězci pak ručí za jakost toho výrobku.

* Jak vnímáte, když nám Evropská unie říká zastavte export alkoholu?

Když budu poctivý, řeknu, že to má svou logiku. Jednou z obrovských výhod Evropské unie je společný trh a ochrana spotřebitele. Chápu, že nelze argumentovat, že v rámci společného trhu se udělá opatření na jeho malém kousku a na jiných ne. To je poměrně logická argumentace, kterou nelze zpochybnit. O to větší důraz je na to, abychom byli co nejdříve schopni garantovat distribuci bezpečného alkoholu. V případě exportu jsem hluboce přesvědčen, že je to skutečně otázka příštího týdne.

* Za jak dlouho by mohl být obnoven trh s tvrdým alkoholem v České republice?

Tak to už není pouze otázka státních orgánů. Rozdělme to na dvě části. První část je možnost začít garantovat bezpečný alkohol z nové výroby. To je teoreticky otázkou příštího týdne, protože příští týden budou mít výrobci k dispozici jak nařízení ministerstva zdravotnictví, které bude dávat podmínky pro výrobce a distributory, tak nové kolky. To neznamená, že ty staré neplatí, ale budou mít k dispozici nové kolky. To je jedna poměrně jednodušší část. Teoreticky již příští týden bude možné začít distribuovat nově vyráběný alkohol. Ono to v praxi bude ještě chvíli trvat, protože ti výrobci budou mít své vlastní lhůty, ale do těch už jim my těžko můžeme mluvit z hlediska státních orgánů. Druhá věc je řešení, co s těmi 21 miliony litrů, které jsou ve velkoskladech, ve skladech, v restauracích, v malých obchůdcích. Je zřejmé, že bez jejich pohybu se ten trh bude rozhýbávat velmi obtížně. Na tom stále pracujeme a věřím, že to řešení najdeme. Je několik variant. Technicky jsou schůdné všechny, musíme vybrat tu nejbezpečnější.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.