CZ EN

Kalousek: Nikdo mě nedonutí předložit rozpočet s deficitem nad tři procenta

* HN: V posledních měsících jste se přestali špičkovat s Petrem Nečasem. To jste se začali mít rádi nebo už pro premiéra nejste tak vážný politický soupeř?

My jsme se vždycky měli rádi a nikdy jsme se nepřestali škádlit, protože co se škádlívá, to se rádo mívá.

* HN: Tak je dobře, že se to urovnalo, když měl premiér ještě nedávno obavu o vaše duševní zdraví.

Tohle je mediální pohled. Vy velmi rádi akcentujete detaily a nesoustředíte se na to základní. Vždycky, ať už jsme se hádali, nebo ne, jsme měli vzájemně velký respekt zejména v oblasti veřejných rozpočtů, kde jsme vždycky oba dali přednost společné odpovědnosti. Koneckonců kdyby to tak nebylo, tak nemůžeme plnit finanční strategii a mít takový kredit na finančních trzích.

* HN: TOP 09 jde do krajských voleb s preferencemi kolem deseti procent. Jste s nimi spokojen?

Nikdo si nemohl myslet, že v polovině volebního období plného nezbytných a nepopulárních kroků budou naše preference vyšší než v době sněmovních voleb. S nadsázkou někdy říkám, že po těchto volbách budu moci klidně umřít, protože strana, kterou jsem si vysnil, projektoval a založil, bude po těchto krajských volbách pevně zakotvená nejenom v centrálním parlamentu a obecních zastupitelstvech, ale i v těch krajských a o její budoucnost už není třeba mít obav. Teď mohou jít otcové zakladatelé klidně na odpočinek. Ne že bych se tedy chystal k jednomu či druhému.

* HN: To máte možná pravdu, ale ještě nedávno jste sebevědomě říkali, že by se TOP 09 mohla stát lídrem pravice. Dnes daleko zaostává za ODS.

Tohle jsme nikdy neříkali. Náš sněmovní volební výsledek jen vyděsil ODS do té míry, že si začali říkat: Bacha, oni nás předběhnou! A přisoudili nám to jako naše volební ambice. My ale máme jedinou ambici - neuhnout od našich základních priorit. A upřímně řečeno, já jsem si nikdy nemyslel, že tahle evidentně konzervativní politika může mít v jakékoliv společnosti víc než 10,12, maximálně 14 procent příznivců. Mně osobně těch 17 procent ve sněmovních volbách - samozřejmě velmi mile - ale zaskočilo. Strana, která má v české společnosti ambici mít 30procent, se musí hodně rozkročit nebo, jak říkám já, hodně rozpliznout. A upřímně řečeno, rozpliznutí není moje ambice.

* HN: A nemyslíte, že kromě vládní politiky může výsledek TOP 09 srážet i váš mediální obraz? Fackování na ulici, útoky na policii kvůli Vlastě Parkanové, mystifikace médií...

To jsou samozřejmě kroky, které někdo chápe a vyjadřuje mi za ně podporu a někdo ne. I státem vyznamenaný pedagog, profesor Piťha, mi ohledně té facky řekl, že někdy to jinak nejde. V případě Vlasty Parkanové je to to samé. Já byl konfrontován s evidentní lží v jejím obvinění a není pochyb o tom, že se to prokáže. Ano, byl jsem vzteklý a to jsem pořád, že někdo může v rozporu s právním řádem takto lhát a útočit tím na bezúhonnou političku.

* HN: Průzkumy voličských preferencí předpovídají velkou podporu komunistům. Čím to podle vás je?

Především je to dopad vládní úsporné politiky. Druhá otázka je, že zprávy o tom, že se teď nebudeme mít jen lépe, velká část společnosti prostě slyšet nechce. Oni chtějí slyšet, že si prosperitu prostě odhlasujeme. A komunisté jsou typickým příkladem strany, která tohle východisko nabízí. V souvislosti s komunisty se mi to říká těžko, ale je to projev demokracie.

* HN: Věříte, že bude mít TOP 09 nebo Starostové hejtmana?

Nemyslím si, že bychom v nějakém kraji mohli dosáhnout tak drtivého úspěchu, kdy by ta pozice byla nezpochybnitelná okamžitě ten den po volbách.

* HN: S kým budete vyjednávat o koalicích?

Myslím, že nemusím zdůrazňovat, že zcela zapovězena je spolupráce s komunisty. Po obecních volbách jsme ji v ojedinělých případech uzavřeli, pak jsme ale museli nějaké organizace zrušit a několik členů vyloučit. Nepředpokládám, že se něco takového stane po krajských volbách. Jinak nějaké zvláštní doporučení, omezení či příkaz nebude. Jsem přesvědčen, že regionální politici, kteří budou zvoleni, se při tvoření koalic v daném kraji budou orientovat spíše na to, aby vznikly koalice, které vyšachují kmotry ze hry, než na politické programy.

* HN: Takže třeba v jižních Čechách zůstanete v opozici…

Ano, jsou kraje, kde vládnou koalice, kde jestli jste z ČSSD nebo ODS, tak se stejně jdete někam poradit, k Prašné bráně nebo do restaurace U Huberta. Toto přesně jsou ty koalice, které bychom nechtěli.

* HN. Co tedy pro vás bude úspěch?

Jsou to pro nás první krajské volby. Od začátku jsme budovali politickou stranu zakotvenou v regionech, protože jenom taková má šanci na přežití. Všechny ty jednorázové projekty, které se soustředily jen na sněmovnu a velká města, logicky při prvním větším úderu nebo neúspěchu skončily, protože nebyly zakořeněny. Pomůžu si bonmotem: já jsem prostě od začátku budoval standardní demokratickou politickou stranu, protože nic jiného neumím. Vít Bárta od samého začátku budoval demokratickou detektivní strukturu, protože nic jiného neuměl. To je rozdíl mezi TOP 09 a Věcmi veřejnými.

* HN: Jaký dopad na TOP 09 a Starosty může mít špatný výsledek voleb?

Upřímně řečeno, co je špatný výsledek voleb? Z demokratických stran zastoupených ve sněmovně je TOP 09 jediná strana, která neztratí ani jeden mandát. Pro nás logicky bude zastoupení v krajských zastupitelstvech úspěchem.

* HN: Mohou mít tedy krajské volby nějaký dopad na spolupráci Starostů a TOP 09?

Teď kandidujeme jako koalice, a co by mohlo naši budoucí spolupráci vážně ohrozit, by bylo, pokud by se ta koalice rozdělila a část by byla v opozici a část v koalici. Jsem ale přesvědčen, že spolu budeme nadále pokračovat.

* HN: Kdo si myslíte, že je v tom spojení přínosnější?

Myslím, že to spojení přináší řadu výhod i nevýhod, přičemž jsem hluboce přesvědčen o tom, že výhody převažují. Jsme daleci toho, abychom si navzájem vyčítali, kdo víc dává nebo kdo víc bere.

* HN: Nebojíte se, že vás ve volbách poškodí obvinění náměstka Šišky?

Jsme strana pro přemýšlivé voliče, takže se domnívám, že nikoliv. Pan náměstek Šiška byl technokrat, nebyl členem strany. Pan ministr Drábek upřímně přiznává, že byli řadu let přátelé a že za něj nese politickou odpovědnost. A tu taky přijal, což bylo dost ojedinělé, když se podíváme na podobné případy. Naše voliče ta kauza asi nepotěšila, na druhou stranu plníme, co jsme slíbili. Když nastane problém, stavíme se k němu čelem. Rozhodně to ale není nic, co by nám teď pomohlo.

* HN: Proč dal ministr Drábek tu funkci k dispozici až ke konci října?

Byl připraven odstoupit okamžitě, ale my jsme ho prosili, aby to nedělal. Za to ministerstvo se cítíme zodpovědní a v situaci, kdy první náměstek je ve vazbě a druhý náměstek pro penzijní reformu tragicky zahynul, by byl odchod ministra ze dne na den příliš velká nezodpovědnost.

* HN: Myslíte, že vláda přežije nejednotnost poslanců ODS a hlasování o úsporném balíčku?

Je na poslancích ODS, zda chtějí svého předsedu podpořit, nebo odstřelit. Do toho jim nemohu mluvit. Totiž ODS je v tomhle velmi zvláštní strana. Za 20 let svého fungování má už třetího premiéra, pokud si dobře vzpomínám, tak pana premiéra Klause sundali jeho vlastní lidi, premiéra Topolánka rovněž a já teď panu premiérovi držím palce, aby to nebylo třikrát a dost.

* HN: Jaké jsou varianty pro případ, že by vláda nepřežila?

Teoreticky vždycky připadá v úvahu nějaký jiný slepenec, který bude mít většinu. Tady říkám zcela jasně, aby kdyžtak někdo zanechal nadějí, že TOP 09 se na žádném slepenci podílet nebude. Pokud k pádu kabinetu dojde, tak za naprosto nejlepší řešení pokládám předčasné volby. Ne, že bychom si je přáli, pokládal bych to za promarněnou šanci. Ale ztratí-li vláda většinu, tak je lepší poctivě si přiznat, že nemůže vládnout, než tady ohlupovat sebe a i voliče tím, že vládneme, a přitom bychom vlastně vládnout nemohli.

* HN: Máte pocit, že se někdo pokouší dát ten slepenec dohromady?

Že se v kuloárech vedou různé řeči, to se vedou. Oficiální jednání se doposud žádná nevedla.

* HN: Variantu s ČSSD zcela vylučujete?

Pro mě jsou nepřijatelné priority, které prosazují. Pokud by se sociální demokracie přihlásila ke konsolidaci veřejných rozpočtů, netrvala by na zvyšování přímých daní, netrvala by na spoustě jiných svých priorit, kterými oslovuje své voliče, tak si tu spolupráci lze představit. Za situace jejích současných programových priorit si to představit nedovedu.

* HN: Jak by se ten úsporný balíček mohl změnit?

Dopředu jsem avizoval, že ten prostor je minimální a že je to nebezpečné. Představa, že bych jednal s těmi šesti pány, z jejichž výroků soudím, že ten rozpočet ani neumějí číst, je vyloučená. Nehledě na to, že jestli o něco nejde, tak o rozpočtovou legislativu. To je vnitrostranický útok na Petra Nečase.

* HN: Jak bude případně vláda schvalovat rozpočet, když bude v demisi?

Vláda by musela samozřejmě předložit jiný rozpočet.

* HN: A máte připravenou v záloze nějakou demisní alternativu?

Já vám to nepotvrdím ani nevyvrátím. Ale z jedné věci mě nemůžete podezírat. A to z toho, že bych nebyl profesionál. Takže kdybych vám řekl, že nepřipravuji žádnou variantu, tak byste mi beztak nevěřili. K tomu vám můžu říct jediné: nikdo na světě mě nedonutí předložit rozpočet s vyšším deficitem, než jsou tři procenta. Určitě by to nebyl rozpočet, ze kterého bych se radoval. Takový rozpočet, který by se na jednu stranu musel smířit s tím, že není schválena ta legislativa, a na druhé straně by držel deficit pod třemi procenty, by byl rozpočet naprosto zbytečné krve a slz, protože by to logicky odskákaly takové priority, jako je rozvoj dopravní infrastruktury a kofinancování programů Evropské unie.

* HN: Jak dlouho se vám vlastně chce ještě v politice být?

Dobrá otázka, já si ji kladu každý den. Až tu odpověď najdu, dám vám vědět.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.