CZ EN

MF v případě Krajské zdravotní stále požaduje korekci. Názor nezměnilo.

"Nápad vymoci zpět dotační miliony se rozplývá"
Lidové noviny | Datum: 27.6.2012 | Rubrika: Domov | Strana: 03 | Autor: Veronika Rodriguez

 

...Ještě minulý měsíc mělo ministerstvo financí jasno: severočeské nemocnice čeká trest. Budou muset vrátit 176 milionů korun... Jenže teď nastal zvrat. Ministerstvo možná vracení peněz promine. „Možnost prominutí skutečně je, přestože dle nás nebyly dodrženy podmínky poskytnutí dotace,“ připouští opatrně mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob...

 

Reakce MF

Ministerstvo financí důrazně odmítá, že by v případě Krajské zdravotní Ústeckého kraje změnilo názor. Stále požaduje provedení korekce, jak bylo sděleno v dřívější tiskové zprávě.

Korekce se skládá ze dvou částí -  finanční oprava ze způsobilých výdajů a vrácení prostředků z nezpůsobilých výdajů. Co se týče první části (80,28 mil. Kč) každý příjemce z regionálního operačního programu, kterému je poskytovatelem (Regionální radou) vyměřen odvod z důvodu porušení rozpočtové kázně, se může proti tomuto prvostupňovému rozhodnutí v zákonné lhůtě odvolat k Ministerstvu financí. To rozhoduje v daňovém řízení podle daňového řádu, posuzuje správnost a zákonnost vyměření odvodu na prvním stupni a dopředu nikdy nelze předjímat jeho výsledek. Toto však nelze interpretovat jako změnu názoru, protože se jedná o zákonný postup, který má právo využít každý subjekt. Je to stejné, jako kdyby autorka článku tvrdila, že soud nižší instance změnil názor tím, že nepravomocně odsouzenému umožnil odvolání k soudu vyšší instance, na což má odsouzený zákonné právo. Také odvolací soud nikdy nemůže dopředu předjímat výsledek odvolání, jinak by byl nařčen ze zaujatosti.

V článku je dále špatně uvedeno, že Ministerstvo financí může cokoli prominout. To není pravda. MF totiž pouze rozhoduje o zákonnosti postupu vyměření odvodu. Promíjet může pouze řídící orgán.

Co se týče druhé části korekce – požadované vrácení výdajů, které nelze považovat za způsobilé (95,86 mil. Kč), nelze prominout vůbec.

 

Jakub Haas,
zástupce tiskového mluvčího MF

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.