CZ EN

Nafty se prodává čím dál více

Rozhovor s Ladislavem Minčičem, 1. náměstkem ministra financí.
Zdroj: denik.cz | 2.2.2012 | Strana: 0 | Rubrika: Ekonomika | Autor: Jan Klička

 



Jaký dopad by případné snížení spotřební daně mělo na státní rozpočet?

Je nesporné, že nižší sazba spotřební daně by vytvářela tlak na snížení konečné ceny pohonných hmot. Stejně tak je nesporné, že nižší konečná cena třeba motorové nafty by měla být stimulem pro zvýšení výtoče. Problém spočívá v tom, do jaké míry by takový manévr měl dopad na státní rozpočet, zda by byl jenom neutrální, nebo dokonce kladný a na dani by se vybralo více. Jen velmi těžko ale můžete empericky dokázat, že při snížení daně stát vybere víc. Těch nejistot je hodně – máme svobodný trh a nemůžete ovlivnit výslednou cenu komodity. Navíc není jasné, zda by se celé snížení daně promítlo do ceny.


Daří se teď výběr spotřební daně?

Možná vás tím překvapím, ale když porovnám loňský rok s rokem 2010, tak nepatrně, ale přece jen vzrostl výběr spotřební daně u nafty.


Takže ty stesky, že už v České republice žádné kamiony nečerpají a jezdí za hranice, se alespoň podle těchto čísel zatím nepotvrzují?

Ano. Pokud by totiž statistiky jednoznačně ukazovaly, že nejenom v roce 2010, ale i v roce 2011 byl celkový výnos z nafty nižší, byl by to další silný argument pro experiment se snížením daně bez jakýchkoliv jiných protisměrných opatření, třeba zvýšení mýta. Ale signál o nějakém dramatickém snižování objemu prodané nafty nemáme. V tomto prostředí je tedy vláda i ministerstvo financí velmi opatrné.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.