CZ EN

Musím se rozmyslet, zda s VV dál pokračovat

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: tyden.cz | 9.11.2011 | Rubrika: Rozhovor | Strana: 0 | Autor: Lucie Nekvasilová

 



Poslanecká sněmovna schválila ve středu večer daňovou reformu. Oproti návrhu z pera ministra financí Miroslava Kalouska v ní ale udělala hned několik klíčových změn. Věci veřejné společně s opozicí prohlasovaly zachování stravenek a jejich poslanci přispěli i k tomu, aby část odvodů z hazardu dál spravovaly loterijní společnosti. A Kalousek se zlobí. "Musím si rozmyslet, zda a za jakých okolností pokračovat dál v tak vážné práci s někým, kdo nedrží ani písemné ani slovní dohody," řekl Kalousek v rozhovoru s novináři.

Poslanci sice schválili daňovou reformu,  proti vaší vůli do ní ale udělali hned několik změn. Co na tento výsledek říkáte?

Sněmovna schválila jednotné inkasní místo, což je pro mě klíčové. Samozřejmě pokládám za vítězství stravenkové lobby a naprosto nesystémové to, že zůstane ponecháno daňové zvýhodnění stravenek. Je to fatální porušení koaliční smlouvy. Dál budou daňoví poplatníci doplácet na existenci druhé měny v této zemi. Ale není to tragédie pro takto zásadní zákon. Je to prostě jen hloupost, ale neznamená to žádné zastavení tohoto reformního zákona.

Vedle zachování stravenek ovšem poslanci schválili i daňový bonus, který je měl nahradit. Je to problém?

Nikdy jsem netvrdil, že ty věci stojí proti sobě. Daňový bonus pro všechny zaměstnance je součástí nové konstrukce, a kdyby byl zrušen, zvýší se daňová zátěž oproti dnešnímu stavu zejména nízkopříjmovým a středněpříjmovým skupinám zaměstnanců.  A to nebyl rozhodně můj zájem. To navrhovaly Věci veřejné. Navrhovaly za stravenky zvýšit daňovou zátěž nízkopříjmových a středněpříjmových skupin.

Sněmovna ale zasáhla i do zdanění hazardu. Můžete jednoduše vysvětlit, co v něm změnila?

Zásadní otázka při hlasování o loterijní dani zní, zda o povinných odvodech mají rozhodovat volené orgány, tedy obce či poslanecká sněmovna, nebo majitelé loterijních společností. Návrh vlády byl, aby o tom rozhodovaly volené orgány, sněmovna a obecní zastupitelstva. A je zajímavé, že poslanci, členové sněmovny, odevzdali rádi minimálně třetinu svých kompetencí a řekli: nechceme o nich rozhodovat, nechceme, aby o nich rozhodovaly obce, chceme, aby o nich rozhodovali vlastníci loterijních společností. To je docela zajímavý postoj. Motivy ponechávám stranou.

Jaké komplikace to způsobí?

To je druhá poznámka. Rozpočtový výbor to předložil s takovou odbornou péčí, že se obávám, že to je nespravovatelné. Neumím si představit, jak si s tím finanční správa poradí. Už jen proto, že pozměňovací návrh zní "na třetiny". A třetina jak známo je nekonečné číslo.

Budete chtít vládní nejednotu při hlasování o daňové reformně řešit v koalici?

Já si určitě musím rozmyslet vůbec, zda a za jakých okolností pokračovat dál v tak vážné práci s někým, kdo nedrží ani písemné ani slovní dohody. Ale to je potřeba si rozmyslet.

Jak vnímáte to, že se na něčem dohodnete na koaličním jednání a pak je vše jinak?

To není poprvé ani naposled. To dělají věci veřejné třikrát týdně.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.