CZ EN

Ocenění Letiště Praha

"Cena Ruzyně je teď 26 miliard"
Mladá fronta Dnes | Datum: 20.10.2011 | Rubrika: Ekonomika | Autor: J. Sůra

"Vedení Letiště Ruzyně si nechalo zpracovat znalecký posudek hodnoty celého podniku. Jde o klíčový údaj před spojením Letiště Ruzyně a Českých aerolinek pod jednu firmu. Optimismus ministra financí Miroslava Kalouska z roku 2008, kdy odhadoval cenu Letiště Praha pro případnou privatizaci nejméně na sto miliard korun, dostal velkou ránu.  Kdyby se stát teď rozhodl letiště prodat, získal by za něj zřejmě jen čtvrtinu Kalouskovy vysněné částky - 26,483 miliardy korun. Na takovou sumu vypočítala reálnou tržní hodnotu Letiště Praha společnost PricewaterhouseCoopers. Ta na zakázku státní firmy dělala znalecký posudek nutný před odštěpením většiny majetku letiště do nově vznikajícího Českého aeroholdingu. Znalci stanovili hodnotu „odštěpku“ i jinou metodou zhruba o půl miliardy výše, podle jejich stanoviska je však reálná tržní hodnota 26,483 miliardy korun. Posudek poslalo letiště na obchodní rejstřík a je veřejně přístupný ve sbírce listin."

Reakce MF

Ocenění Letiště Praha probíhá ve dvou krocích: První posudek je hotov a je to ocenění nemovitého majetku Letiště Praha (26,4 mld Kč), který se převádí do Českého aeroholdingu tzv. odštěpením. Druhý posudek, který se teprve zpracovává, bude ocenění Letiště Praha jako provozovatele mezinárodního letiště. Dá se předpokládat, že to bude dalších několik miliard Kč. To znamená, že celková výše účetního ocenění Letiště Praha bude součet obou těchto částek, nikoliv pouze 26,4 mld Kč, jak uvedla mylně MfD ve svém dnešním článku s názvem Cena Ruzyně je teď 26 miliard. U obou posudků jde ale jen o účetní hodnotu, která nemá nic společného s reálnou hodnotou Letiště Praha. Mimochodem podobnou účetní hodnotu mělo Letiště Praha i v roce 2008 (tedy v roce, kdy se uvažovalo o jeho privatizaci), když se transformovalo ze státního podniku do akciové společnosti. Strategická hodnota letiště je pochopitelně jiná a byla by zjistitelná až v případě reálné konkurenční soutěže o koupi této majetkové účasti. V takovém případě by tato strategická hodnota pro zájemce odrážela i synergické efekty, ale zároveň by také reflektovala současnou globální ekonomickou situaci.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.