CZ EN

VV říkají každý den něco jiného. Nerozumím jim

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Lidové noviny | 21.7.2011 | rubrika: Téma | strana: 3 | autor: Jan Martínek


Rychlejší snížení schodku státního rozpočtu? Jedině, když VV do konce srpna změní názor, říká ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

* LN Je pro vás schválení státního rozpočtu, které vyplývá z koaliční smlouvy, kompromisem?

Netajil jsem se tím, že si přeji rychlejší snižování schodku státního rozpočtu. Preferoval jsem variantu, která byla samozřejmě nad rámec koaliční smlouvy, ale snižovala deficit na 95 miliard. Velká výhoda této varianty by byla, že by se důchodový účet vůbec nefinancoval ze státního dluhu. Tuto variantu jsem velmi podporoval a vypadala nadějně, preferovali ji všichni ministři za TOP 09 i ODS. Věci veřejné se ale pak rozhodly, že nejsou připraveny a ochotny tuto variantu podpořit, což si nemůžu vynucovat, protože je zde podepsaná koaliční smlouva.

* LN Je tedy tato „ambicióznější“ varianta pohřbena nadobro? O výši státního rozpočtu a sazbě DPH bude přece rozhodovat sněmovna.

Jediný rozdíl mezi dvěma variantami je v příjmech z dividend a daně z přidané hodnoty. Ve schválené variantě bylo zapojeno 15 miliard z dividend a v té, kterou jsem preferoval, je jen deset. Další rozdíl je v DPH. Kapitoly se krátí v obou variantách úplně stejně a rozdíl je jen ve výši transferu do dopravní infrastruktury. Přepsat bych to uměl sám s jednou sekretářkou za čtyři hodiny, to je jednoduché. Co jednoduché není, je politická stránka věci. Za předpokladu, že by Věci veřejné do konce srpna změnily názor, nic není vyloučené.

* LN Překvapily vás Věci veřejné, když nakonec pro rozpočet na vládě nehlasovaly, ačkoliv se jednalo o předem dohodnutou variantu?

Přiznám se, že velmi překvapily. Všichni jejich poslanci hlasovali o výši státního rozpočtu na rok 2012 dokonce dvakrát. O výdajových rámcích jsme hlasovali loni na podzim, aktualizovali jsme příjmy a výdaje používané na intervenci do fotovoltaiky. Ve schválené variantě je pouze o sedm miliard korun méně, než jsme si loni schválili. V bilionovém rozpočtu je to zanedbatelné procentíčko.

* LN Berete tedy hlasování ministrů VV jako „pomstu“ za oněch sedm miliard, o které chtěly navýšit rozpočet dopravní infrastruktury?

Já jim upřímně řečeno velmi málo rozumím. Říkají každý den něco jiného.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.