CZ EN

Reformy stáhnout nemůžeme

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Deník | 18.6.2011 | Rubrika: Události | Autor: Kateřina Perknerová


Ministr financí a první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek řekl Deníku:

Praha – Strážce státní pokladny Miroslav Kalousek si čtvrteční stávku užil, s úsměvem vyšel mezi odboráře a s gustem jim vysvětloval, proč tato vláda neustoupí jejich tlaku ani o píď. Na připomínku z davu, že za velký plat nic nedělá, odpověděl: „Já tu hákuju od půl sedmý, co děláte vy?“ Včera Deníku prozradil, že v pátek si kvůli maratonu mediálních vystoupení přispal a „makal“ až od půl osmé. Na reformních zákonech, jak jinak.

* Premiér Petr Nečas označil včerejší stávku za zbytečnou. Předpokládám, že máte stejný názor.

Pokud byla namířena proti zákonům, které se stále projednávají, byla zbytečná. Jsem přesvědčen, že společnost není rozdělena na dvě poloviny, z nichž jedna fandí vládě a druhá odborům. Je tu jistě velká většina těch, kteří nemusejí ani vládu, ani odbory, ale nejsou zvědaví na to, aby jim někdo bránil plně využívat veřejné služby včetně dopravní infrastruktury.

* Chcete popřít, že stávku jako nástroj vyjádření názoru, nesouhlasu nebo protestu používají odbory v západní Evropě naprosto běžně?

Dokonce i ve své žalobě k soudu jsem zdůraznil, že respektuji právo na stávku, o tom není pochyb. Otázka je, kdy se má využít.

* Dejme tomu, že čas na korekce vládních návrhů reformních zákonů je. Jenže odbory tvrdí, že jejich podněty šmahem házíte pod stůl.

Vždyť to není pravda. Řadu jejich připomínek jsme zohlednili. Vůbec nejviditelnější je, že druhý pilíř důchodové reformy nebude povinný, ale dobrovolný.

* To není fér argument. Šlo o požadavek véčkařů, kteří jinak hrozili odchodem z koalice.

Ale rovněž to požadovaly odbory.

* Možná, ale ze strany ODS a TOP 09 to byl ústupek koaličnímu partnerovi, ne odborům.

Ne, trvám na tom, že šlo o ústupek sociálním partnerům. Jsem přesvědčen, že v koalici bychom se dohodnout dokázali.

* Cože to odboráři nechápou?

No protože jim nejde o dojednání kompromisu. Během demonstrace zaznělo, že máme stáhnout reformy, předložit je znovu, a to podle programu sociální demokracie. Těžko může někdo očekávat, že vláda tohle udělá.

* Čili nelze předpokládat, že se ještě něco změní ve zdravotnické předloze, která v úterý projde závěrečným čtením ve sněmovně?

To ale nemluvíme o zdravotní reformě, ale o jedné jediné novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Sociální partneři požádali o odklad, aby se na tripartitě mohli vyjádřit k pozměňovacím návrhům, které jsou zhruba na 90 stranách. Nebyl důvod jim nevyhovět a hlasovat až po jejich projednání.

* Jinými slovy, stávka neznamená konec sociálního dialogu?

Konec dialogu nemůže být v žádném případě, vláda zájem o něj jasně deklarovala, nikdy také neodešla od jednacího stolu. To udělaly odbory a přenesly debatu na ulici.

* Třeba už se nemohou dívat na to, jak se v této zemi krade a zároveň se tvrdí, jak všichni musíme šetřit.

Jsem přesvědčen, že se musí současně dělat obojí, tedy přijímat opatření proti dalšímu veřejnému zadlužování i proti korupci. Na ministerstvu financí jsem velmi zintenzívnil boj proti daňovým únikům a praní špinavých peněz. Jak jsem si všiml, spoustě lidí už to dělá těžkou hlavu, a to je dobře. To je boj, který sice nemůžete vzdát, ale nikdy ho také nemůžete vyhrát na sto procent.

* Ono by stačilo třeba na padesát. Na mimořádné schůzi sněmovny k aféře ProMoPro místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek líčil válku mezi Nejvyšším a Vrchním státním zastupitelstvím, kde se politicky výbušné kauzy prý zametají pod koberec. V tom by snad vláda pořádek udělat mohla.

To neumím posoudit. Vyjádřit se musí ministr spravedlnosti.

* Vy byste byl pro, aby na základě návrhu nejvyššího státního zástupce Zemana odvolal šéfa pražského zastupitelství Vlastimila Rampulu?

Informace mám jen z médií a abych si dělal na základě mediálních výstupů názor na personální výměny, tak z toho jsem už fakt vyrostl.

* To po vás nikdo nežádá. Je tu přece požadavek Pavla Zemana, jenž snad ví, co činí, když je nejvyšší.

To není moje kompetence.

* Věříte, že se kauzy jako ProMoPro, pandury, tatrovky nebo Bártovy obálky vyšetří?

Tak konkrétně kauza ProMoPro je vyšetřena, dokonce ty peníze jsou zajištěny, což pokládám za mimořádný úspěch. Zda pro některé osoby z toho vznikne trestní odpovědnost nebo ne, opravdu není otázka pro ministra financí.

* Věříte, že se to dotáhne před soud?

Opravdu nevím, zda je někdo trestně odpovědný. Vy se ptáte, jako byste říkala, že by bylo dobře, kdyby byl někdo odsouzen.

* Ne, mluvila jsem o tom, zda se to dostane před soud. Což není irelevantní otázka v zemi, která je dodnes traumatizována kauzou Čunek a justiční mafie.

Aby se někdo dostal před soud, musí být obviněn z trestného činu. A já varuji, aby jakýkoliv politik nabádal k obvinění kohokoliv z trestného činu. Od toho jsou orgány činné v trestním řízení, které jsou nezávislé a nesmějí být pod žádným tlakem. To říkám velmi vážně.

* Stejně jako to, když jste předraženou zakázku pro firmu ProMoPro nazval „nadstandardní zlodějnou“? Krádež snad není trestný čin?

Půjdete-li si koupit lednici, která běžně na trhu stojí 13 tisíc korun a obchodník vám ji bude vnucovat za osmdesát, tak je to zcela jistě nadstandardní zlodějna. Ale zda to je, či není trestný čin, musí posoudit někdo jiný.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.