CZ EN

Změny ve stavebním spoření budou pokračovat

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Právo | 28.4.2011 | rubrika: Zpravodajství | strana: 3 | autor: Jiří Vavroň


* Jak bude vláda reagovat na rozhodnutí Ústavního soudu zrušit padesátiprocentní daň na státní podporu stavebního spoření za loňský rok?

Vzato zcela prakticky, rozpočet nálezem Ústavního soudu přijde zhruba o šest miliard. Někdo tedy dostane o šest miliard pro letošní rok méně. Když se šest miliard nevybere, nemohou se utratit. Protože zdanění státní podpory bylo sdílenou daní, dopady pocítí jak stát, tak kraje a obce. Vláda bude muset rychle rozhodnout, kde musí ušetřit, pochopitelně mimo tzv. mandatorní výdaje, tedy výdaje ze zákona. Osobně pro mne nález soudu znamená, že například Kalouskovi, kteří stavební spoření skutečně mají, na tom vydělají, jiní lidé, kteří stavební spoření nemají, a možná daleko potřebnější, na tom prodělají. To se mi moc nelíbí.

* Ministerstvo financí již ale odeslalo spořitelnám státní příspěvek za loňský rok v poloviční výši. Jak se bude postupovat dál?

Především je třeba počkat na oficiální text verdiktu soudu a prostudovat jej. Podle toho se pak s touto záležitostí vypořádáme.

* Neodradí vládu rozhodnutí ÚS od toho, aby podmínky stavebního spoření dál měnila?

Vláda musí dokončit změny, se kterými u stavebního spoření počítala. Už jen proto, že tento cíl je součástí koaliční smlouvy. To se týká i přípravy na to, aby například stavební spoření mohly poskytovat i jiné retailové finanční instituce, tedy nejen specializované stavební spořitelny.

* Proti verdiktu se vyslovilo pět ústavních soudců. To je poměrně silný nesouhlas. Znamená to něco?

Rozhodnutí Ústavního soudu musí politici bez diskuse respektovat, ať se jim to líbí, nebo ne. Opět z osobního pohledu – mne nález soudu v určitém směru potěšil, rozsudek je totiž precedens. Jestli změnami ve stavebním spoření bylo podle rozsudku porušeno tzv. legitimní očekávání občanů, logicky by to mělo znamenat, že jiná vláda nebude moci například výrazně zvyšovat daňovou progresi, výrazně zvyšovat daně z příjmu, protože by to rovněž bylo pro určitou skupinu občanů porušení legitimního očekávání.

* Vraťme se k rozpočtu. Již druhý měsíc se nedaří podle předpokladu vybírat daně, nyní se ještě o šest miliard sníží příjmy, se kterými státní rozpočet počítal. Nehrozí rozpočtu letos problémy?

Jestli dochází k poklesu výběru daní trendově, uvidíme za trochu delší časový úsek, než jsou dva měsíce, a pak budeme reagovat. Výpadek šesti miliard se musí ušetřit někde jinde.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.