CZ EN

Kdo se pustí do reforem, musí počítat s protesty

Kdo se pustí do reforem, musí počítat s protesty
Právo | 7.4.2011 | rubrika: Trhy & ekonomika | strana: 17 | autor: Jiří Vavroň


MINISTR FINANCÍ A MÍSTOPŘEDSEDA TOP 09 MIROSLAV KALOUSEK ŘEKL PRÁVU:

* Jak se vám, jako zastánci rušení všech nesystémových daňových výjimek, líbí, že poslanci vaší vlastní strany vystoupili s požadavkem na zachování daňové výjimky u podpory hypoték a úvěrů ze stavebního spoření?

Stále tvrdím, že všechny nesystémové a diskriminující daňové výjimky by měly být zrušeny, a to nejlépe najednou. Mezi takovéto výjimky patří i zachování podpory hypoték. Nemohu ale samozřejmě neslyšet, že jejich zachování je politická priorita mého politického klubu. Každá změna daní, výjimek poplatků atd. je politická záležitost, tedy záležitost diskuse. Budu samozřejmě o tom seriózně a vážně diskutovat.

* Žijeme ve zvláštní rozjitřené politické atmosféře, kdy skandál stíhá skandál, uvnitř politických klubů jiných politických stran probíhají spory. Pak každý odlišný názor je vnímán citlivěji. Nevnímáte vystoupení vašich poslanců jako „vzpouru“ proti svému ministrovi?

Tak to rozhodně ne, tak to rozhodně nevnímám. Naopak, velice si vážím podpory celého klubu TOP 09 komplexní reformě daní. V rámci podpory této reformy je legitimní připomínka. Mimochodem mohlo jich být i více. Právě proto budu o návrhu seriózně jednat.

* Nebude ale například změna vašeho původního návrhu znamenat signál, aby všichni ostatní, kteří s navrženou reformou daní nesouhlasí, přitvrdili, protože je určitá šance mnoho věcí zvrátit, změnit?

Tak především jsem řekl, že budu o návrhu jednat, ne že je rozhodnuto.

* Především největší kritik vašeho návrhu daňové reformy – Českomoravská konfederace odborových svazů už zahájila billboardovou a plakátovou kampaň proti reformám a nevyloučila, že v prostředcích boje přitvrdí – třeba i stávkou.

Způsob vedení kampaně je otázkou vkusu, to nechám stranou. Protesty jsou legitimní. Každá vláda, která se pustí do reforem, musí se všemi formami protestů počítat.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.