CZ EN

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem v deníku Mladá fronta DNES

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Mladá fronta DNES | 2.4.2011 | rubrika: Sobotní rozhovor | strana: 10 | autor: Václav Dolejší


Reformy, jejichž měl být hlavním architektem, zatím budí rozpaky. Pravicová vláda chce víc vybrat na daních místo větších škrtů v bujících státních výdajích. Roli reformátora teď navíc opustil, soupeři v něm už zase vidí starou vlastnost: Demolition Man.

Ve Sněmovně nejprve agresivně žádal hlavu Alexandra Vondry kvůli předražené zakázce. Následující den na schůzce koaličních špiček se mu v očích objevily slzy. Ministra financí ranila poznámka Alexandra Vondry o „galerce“ v rodině, čímž myslel Kalouskova zastřeleného švagra Lubomíra Kašáka.

 

* Na úvod jedna osobní otázka: opravdu jste plakal?

Já nikdy nezveřejňuji informace z uzavřených jednání. Není to můj styl. Neudělal jsem to nikdy a neudělám to ani teď.

* Jde mi o to, že v celém sporu vámi dost cloumají emoce. Ve Sněmovně se rozčilíte a mluvíte o sebestředné aroganci, pak zase voláte po pokoře.

Přiznávám, že tam emoce byly. U mne se vždy emoce projeví v okamžiku, kdy se setkám s něčím, na co nejsem připraven. Vondra nedodržel dohodu, že se omluví za něco, co se stalo. A že přestane šířit paranoidní spiklenecké teorie, že od samého začátku je to uměle vytvořená kauza proti němu. Nás to rozzlobilo. A že na mne byly vidět emoce, to je pravda. Mohl jsem si to možná odpustit. Ale děláteli svou práci naplno, někdy vás logicky zavalí i ty emoce.

* Vytkl vám Karel Schwarzenberg, mimochodem kmotr Vondrových dětí, že jste to tím osobním nasazením celé přepískl?

To jediné, co mi pan předseda řekl, bylo, že projev Alexandra Vondry opravdu neodpovídal tomu, co on s ním dohodl. Výsledek je, že jsme přestali panu Vondrovi absolutně věřit, už mu nevěříme. Kauza ProMoPro byla nestandardní zlodějna, za tím si stojím. Jestli byla trestným činem, to musí vyšetřit orgány. Není vyšetřena trestněprávní odpovědnost jednotlivých osob. To ministerstvu financí nepřísluší.

* Tím, že říkáte zlodějna, se stavíte do role soudce.

Bohužel, v českých podmínkách ne každá zlodějna musí být trestným činem. Ponechte mi prosím právo na to říkat, že jestli něco stálo minimálně dvakrát víc, než muselo, že je to zlodějna.

 

Nedělám si čáku na morálku

* Jste vy sám schopen pokání, po němž jste volal? Třeba za období 2002 až 2006, kdy ekonomika rostla a vy jste z postu šéfa rozpočtového výboru byl spoluodpovědný za velké dluhy?

Mnohokrát. Půjdete-li do otevřených zdrojů, tak prostě najdete věty: Ano, tu odpovědnost neseme všichni. Podívejte se, jestli jsem byl, nebo nebyl schopen těchto vět. Ale já se tady nechci poměřovat, to není soutěž. Já si nedělám čáku na morálku. Já nejsem ten, kdo by chtěl moralizovat.

* Jenomže ODS nejvíce naštvalo, že právě to děláte.

Já nevím, jestli pochopili, že nebyla dodržena dohoda. Jestli jsem na něco háklivý, tak na tohle. O mně se říká leccos. Z 90 procent jsou to zkreslené nebo nepravdivé věci. Ale jednu věc nikdy nikdo nepopřel, že jsem vždy dodržel dohody.

* Souhlasíte, že kdybyste uplatňoval stejně přísný metr jako na Vondru i sám na sebe, v politice už dávno nejste?

Jaký metr? Že držím dohody? Kdybych uplatňoval metr držení dohod, pane, tak mi nemůžete vyčíst vůbec nic. A já jsem se nerozhořčoval nad ničím jiným.

* Ne, myslím kvůli obchodům na ministerstvu obrany v 90. letech. I když jste je stejně jako Alexandr Vondra přímo nepodepisoval.

Co chcete, abych vám na tohle odpověděl? Já jsem odcházel z ministerstva obrany v lednu 1998 a od té doby o mě byly šířeny desítky pomluv, které všechny byly vyvráceny jako nepravdivé. Nikdy, nikdy jsem nebyl z ničeho obviněn. Nikdy jsem nebyl vyšetřován z hlediska trestního řádu. Všechny ty pomluvy byly opravdu prokázány a vyvráceny jako nepravdivé. Nic z toho se nestalo a já mám čisté svědomí.

 

Zbraně se o tolik nepředražují

* Vyzvete k rezignaci místopředsedkyni Sněmovny a exministryni obrany Vlastu Parkanovou z TOP 09, za níž armáda pořídila pochybné letouny Casa, vozidla Dingo či transportéry Pandur?

Má-li někdo nějakou výhradu proti Vlastě Parkanové, nechť prosím řekne, že polovinu peněz ze zakázky, kterou dala, někdo odvedl na offshorové účty do Rakouska, a nechť to prokáže. Já jsem přesvědčený, že něco tak obludného jako pod panem ministrem Vondrou se prostě pod paní ministryní Parkanovou nestalo.

* Také to nevyšetřoval váš finanční analytický útvar. Zatím žádná banka na podezřelý obchod neupozornila, že?

Ne. A jsem si naprosto jist, že to bylo v pořádku. Na té obraně nejsem už čtrnáct let, ale přece jen jsem svého času se zbrojními zakázkami dělal. Stoprocentně předražené zakázky ve zbrojním průmyslu neexistují. To vás ujišťuji. To může existovat pouze pod patronací pana ministra Vondry.

 

Reformy? Mělo se škrtat víc

* Pane ministře financí, pojďme k reformám. Proč se nedaří a nikdo je nechce?

Myslím, že to je osud reforem. Máte-li zlikvidovat strukturální problém v objemu zhruba sto miliard korun, tak se to logicky nemůže líbit vůbec nikomu. Na začátku s vámi všichni souhlasí, že se musí šetřit, že není možné zadlužovat. V okamžiku, kdy navrhujete konkrétní opatření a začne se to týkat vašich konkrétních peněženek, tak všichni křičí: Proč by se to mělo týkat zrovna našich peněženek! Popudíte proti sobě výraznou část společnosti, kdy na začátku všichni byli přesvědčeni, že ten obecný zájem se jich nedotkne.

* I pravicoví ekonomové čekali, že tato vláda nejprve bude spořit na svých výdajích, na svém provozu, a až když to už víc nepůjde, tak zvýší daně. Ne naopak.

Upřímně řečeno, kdyby bylo po mém, tak ty škrty byly dramatičtější. Dnes by neexistovalo porodné, přídavky na děti, škrty v platech státních zaměstnanců by byly dramatičtější. To byly poctivé návrhy TOP 09, která ve volbách získala sedmnáct procent, nikoliv 51. Na výdajích státu je možné šetřit neskonale více za předpokladu, že se na tom dohodnete. Když jste limitován koaličními dohodami, že stát musí utrácet více, tak musíte také více vybírat.

* Takže zvyšujete DPH, zvyšujete zdravotní pojištění, zvyšujete zdravotní poplatky...

Skuteční pravicoví ekonomové sledují velmi pozorně složenou daňovou kvótu, to znamená míru přerozdělování. A ta se i při těch našich návrzích snižuje. Že měníme strukturu, že přenášíme zdanění do spotřeby, to je pravda. Ale není pravda, že zvyšujeme celkovou daňovou zátěž, to mohu kdykoliv exaktně dokázat.

 

Připadám si jako štvanec

* Proč raději neušetříte na kritizovaných veřejných zakázkách? Ročně je jich za 600 miliard, kdyby byly předražené o deset procent, máte 60 miliard.

Ale to já opravdu nevím, o kolik jsou předražené. To je jediná slušná odpověď. Nemám žádné odhady. V případě zakázky ProMoPro dostávám naprosto debilní dotazy: Proč takhle nevyšetřujete spoustu jiných zakázek?! Finančně analytický útvar ministerstva financí má jen čtyřicet lidí a může se zabývat jen tím, co mu nahlásí banky. Nikoliv tím, co koho napadne.

* Promiňte, to nejsou debilní dotazy. Vy potřebujete podporu veřejnosti k nepopulárním reformám. A tu nezískáte, dokud lidé vidí, že stát sám jinde plýtvá, třeba na veřejných zakázkách.

Jistě. To ano. My musíme bojovat s předraženými zakázkami. Proč tedy já vypadám skoro jako zločinec, když označím jednu zatraceně předraženou zakázku? Máte-li pocit, že každý, kdo odhalí, vyšetří a zveřejní nestandardní zlodějnu, bude štvanec, jak si já připadám, tak v tom ten pořádek neuděláme. To je naše společná zodpovědnost.

* Připouštíte tedy vůbec nějakou chybu u reforem?

Jistě, to hlavní tkví v rychlosti reforem. Vláda dobře ví, že co neschválí v roce 2011, to už do konce svého čtyřletého mandátu neschválí. Navíc vláda je koaliční, to znamená, že konkrétní návrhy musí projít náročnými koaličními jednáními. A pak je strašně málo času to dobře vysvětlit. Neříkám to jako omluvu. Vím, že ve veřejné komunikaci jsme spoustu věcí zanedbali, řekli špatně nebo podcenili.

* Zeptám se ještě na ministra dopravy Víta Bártu. Těsně po volbách jste si ho dobíral, zda tu je za Věci veřejné, nebo za detektivní agenturu ABL. Dnes už to víte?

Já jsem profesionální politik, a tak se snažím co nejlépe vycházet s ostatními politiky, kteří dostali důvěru svých voličů. A snažím se s nimi hledat nějakou dohodu. To je moje povinnost. Vždyť já se v zájmu svých voličů jako politický profesionál musím stýkat se svými partnery. To je všechno, co vám k tomu řeknu.

 


Miroslav Kalousek

  • Narodil se v prosinci 1960 v Táboře. Je ženatý, má dvě děti, jednoho vnuka. Vystudoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze. Od roku 1984 byl členem Československé strany lidové. V letech 1993 až 1998 zastával post ekonomického náměstka ministra obrany. Od roku 1998 je nepřetržitě poslancem. Byl ministrem financí v Topolánkově vládě, nyní v Nečasově. V roce 2009 založil spolu s Karlem Schwarzenbergem novou pravicovou stranu TOP 09.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.