CZ EN

Sazka ať dál funguje, ale stát jí nic nedá

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem, ministrem financí.
Zdroj: Hospodářské noviny | 23.3.2011 | rubrika: Téma | strana: 3 | autor: Zuzana Kubátová


* HN: Neodebere Sazce vaše ministerstvo loterijní licenci?

Sama insolvence není důvod k odebrání licence, insolvenční řízení není důvod k zastavení činnosti společnosti. Sazka je privátní firma, jako politikovi mi nepřísluší ji komentovat. Ale čistě obecně řečeno - insolvenční řízení může být pro firmu ozdravné.

* HN: Sazka nevyplácí výhry, což poškozuje sázkaře. Ani to není důvod, aby ministerstvo zasáhlo?

Opravdu jsme zaregistrovali stížnosti sázkařů. Úkolem ministerstva, přesněji regulátora, je chránit spotřebitele a zákonné prostředí na loterijním trhu. Pokud regulátor dojde k závěru, že Sazka porušuje podmínky licence, může zahájit správní řízení. Ale ani to neznamená automaticky důvod k odebrání licence. Tu situaci musí vyhodnotit regulátor a ode mne určitě nedostane žádný politický pokyn. Je třeba postupovat podle loterijního zákona a podle lhůt správního řádu.

* HN: Projde-li Sazka bankrotem, změní majitele a nový vlastník nemusí odvádět příspěvky na dobročinnost současným vlastníkům Sazky - sportovním svazům. Ty by se pak octly bez šance na podporu. Je to problém pro český sport?

Ale Sazka už teď neplatí na sportovní činnost! Každý v ČSTV si po rozhodnutí o stavbě vysočanské O2 Areny musel být vědom, že sport následujících patnáct let příspěvky ze Sazky dostávat nemůže - pokud tedy za sport nepočítáme tu halu. To, že Sazka na sport platit nebude, je známo dlouho. A je to důsledek chování akcionářů Sazky.

* HN: Pádem Sazky ale přichází sport i do budoucna o naději, že se mu příjmy ze Sazky někdy vrátí. A státu přece nemůže být jedno, že se sport octne bez peněz...

Stát se nemůže zříct podpory sportu jako veřejně prospěšné činnosti. Ale podpora sportu není podpora současné funkcionářské struktury ČSTV - což je podle mne poslední skanzen Národní fronty na území Česka. Já jsem ten poslední, kdo by chtěl funkcionářskou strukturu ČSTV podporovat. Jako ministr financí opravdu neřeším situaci Sazky. Ale i když Sazku řešit nebudu, jako člen ČSTV se cítím být svými zástupci ve vedení Sazky podveden. To, co v Sazce udělali, je hanebnost, a měli by být za to hnáni k odpovědnosti.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.