CZ EN

Ministerstvo financí daňové bonusy neruší

„338 tisíc rodičů s nízkými příjmy čeká změna daní“
Mladá fronta DNES | 27.1.2011 | rubrika: Titulní strana | autor: Jitka Vlková


PRAHA Přes tři sta tisíc rodičů s nízkými příjmy čeká velká daňová novinka. Zatím pro ně platilo, že neplatili daň z příjmu, ale naopak jim platil stát – takzvaný bonus. V novém zákoně o dani z příjmu, který chce ministr financí Miroslav Kalousek představit příští měsíc, už se však s tímto bonusem nepočítá.

Změna se dotkne zhruba 338 tisíc rodičů – a každý z nich od státu dostává v průměru 11 390 korun ročně (údaj za 2009).

Důvodem rušení bonusu je podle informací MFDNES jeho zneužívání, a to zejména cizinci. U nich se totiž v některých případech nedá ověřit, zda děti, na které slevu na dítě uplatňují, jsou skutečně jejich.

Ministr financí Kalousek však nízkopříjmové rodiny ujišťuje, že o peníze nepřijdou. „Podpora rodin s dětmi se v navrhovaném zákoně o dani z příjmu nesníží,“ ujistil. O tom, jak to bude nově fungovat, se zatím nechce bavit. „Je to vázáno na jinou konstrukci daně z příjmu. Jak to bude, to si musíte počkat na nový zákon,“ řekl.

Na daňový bonus dnes mají nárok lidé, u kterých je daň z příjmu tak nízká, že pokud se od ní odpočtou slevy na děti, vyjde záporné číslo. Například zaměstnanec s příjmem 15 tisíc korun hrubého měsíčně by měl za rok odvést daň z příjmu ve výši 11 tisíc korun ročně. Ale pokud od této daně odečte slevy na své dvě děti (967 korun měsíčně na jedno dítě), vyjde mu minus 11 tisíc ročně. A ty pak od státu dostane.

Reakce MF:

Dnešní vydání Mladé fronty Dnes přineslo zcela nepravdivou informaci, že Ministerstvo financí chystá v novém zákoně o daních z příjmů zrušit tzv. daňový bonus. Ten vzniká v případě, že daň je nižší než daňové zvýhodnění na dítě.

Ačkoli ministr financí Miroslav Kalousek zcela jasně sdělil autorce článku, že daňové bonusy budou v novém zákoně ponechány, přesto se v článku objevilo naprosto opačné a nepravdivé tvrzení. Podrobnosti k novému zákonu o daních z příjmů, který tvoří jeden ze tří pilířů daňové reformy, budou zveřejněny na přelomu února a března.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.