CZ EN

Miroslav Kalousek: Přestal jsem věřit v dohodu s opozicí. Penzijní reformu si musíme prohlasovat sami v koalici

Ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek chce o důchodové reformě vést diskuzi až poté, co ji představí jeho stranický kolega, šéf rezortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. „Současné návrhy koaličních stran mě nezajímají, jsou to jenom mediální hrátky,“ říká a dodává, že předpokládaná dohoda s opozicí možná nebude. Kalousek zároveň nevěří výrokům představitelů Tatry Kopřivnice, podle nichž si exministr obrany a jeho současný náměstek Martin Barták řekl o úplatek.

* E15: Poslanecká sněmovna dnes schválí státní rozpočet na příští rok. V rámci koalice byl prosazen návrh, aby vysoké školy dostaly navíc jednu miliardu korun. Investice do vzdělání se jistě vyplatí. Ví se, na co konkrétně budou peníze využity?

Podle doprovodného usnesení předloží předsedkyně školského výboru koncepci, kde bude jasně stanoveno, na co přesně bude ona miliarda využita. Jinak uvolněna nebude.

* E15: Další a poslední schválený pozměňovací návrh počítá s rovnou stovkou milionů na slevy jízdného. Od pravicové vlády to není příliš obvyklý krok. Souhlasíte?

I tento návrh byl dopředu předjednán v koalici. Očekáváme určité pohyby v cenách jízdného a máme pocit, že by nebylo fér, aby tuto zátěž nesli zdravotně postižení lidé, senioři a studenti stejně jako ostatní občané. Tento návrh v žádném případě pravicový není. Pravda ale je, že sto milionů rozpočítaných na jednotlivé občany představuje desetikorunu pro každého z nás. Snad to není taková oběť pro ty, kteří mají problémy s mobilitou.

* E15: Až na tyto dvě výjimky jste při letošní přípravě rozpočtu škrtali, napřesrok už mají být zahájeny reformy včetně důchodové. Vláda od začátku zdůrazňuje nutnost shody napříč politickým spektrem. ČSSD ale striktně odmítá vyvedení části peněz do soukromých fondů…

My nechceme vyvedení peněz do soukromých fondů, chceme spolupráci veřejné a soukromé sféry. To znamená umožnit prostřednictvím státní instituce průhledné investování na kapitálovém trhu. Osobně jsem vždy věřil v dohodu mezi koalicí a opozicí, věřit jsem v ni ale přestal. Obávám se, že penzijní reforma bude vždy velkým lákadlem pro komunistickou opozici. Levicovou v tomto státě nemáme. Tady je hardkomunistická a neokomunistická opozice, která se i k sociálně citlivé reformě vymezí. Chceme-li reformu důchodů, nemáme jinou možnost než ji prohlasovat v rámci koalice.

* E15: Dialog s ČSSD a KSČM tedy vylučujete?

Musíme se o něj pokoušet do poslední chvíle. Oni ale od samého začátku signalizují, že se dohodnout nechtějí. Pokud budeme trvat na tom, že se s opozicí musíme dohodnout, nestane se nic. Řekněme si otevřeně, že to možné není. A zároveň platí, že je zde historická příležitost schválit reformu, která má hlavu i patu. Využijme ji.

* E15: Spory však budou pravděpodobně i v koalici. Své představy mají Věci veřejné, ODS je chce zveřejnit do Vánoc.

Považuji to za určitou formu folkloru. Doufám, že k něčemu takovému se ODS nepřidá. Jsem člověk ze staré školy a mé přesvědčení je takové, že tři strany koalice sestavily vládu a rozdělily si odpovědnost za jednotlivé rezorty. Návrh důchodové reformy má předložit ten, komu to ústavně přináleží, tedy ministr práce a sociálních věcí Drábek. Pokud budou do té doby ostatní politické strany zveřejňovat své představy, bude mě to jako stratéga TOP 09 nutit, abych požádal ministra zdravotnictví o vypracování koncepce životního prostředí a ministra kultury o plán rozvoje dopravní infrastruktury. To bychom byli jako v blázinci. Jinými slovy, mě stranické návrhy nezajímají, protože to jsou jenom mediální hrátky. Teprve až bude na stole předloha k jednání ministra Drábka, povede se o tom v koalici debata.

* E15: To bude kdy?

Návrh ministra Drábka bude předložen v prvním čtvrtletí 2011. Do té doby je všechno ostatní irelevantní.

* E15: S reformou penzí souvisejí i daně. VV odmítají v rámci reformy zdražení základních potravin.

O jednotné sazbě DPH na 19 procent jsem společně s ministrem Drábkem sice diskutovali, žádný konkrétní návrh ale předložen nebyl. Dosud jsem žil v přesvědčení, že koalice je s vyšším inkasem z DPH srozuměna. Tedy že toto inkaso bude jedním ze zdrojů financování transformačních nákladů důchodové reformy. Pokud to jeden z koaličních partnerů zablokuje, zdroje budeme muset nalézt jinde.

* E15: Třeba v oblasti rozvoje dopravní infrastruktury…

Některými politiky jsem obviňován, že jsem pouhý účetní, na což jsem v zásadě hrdý. Pokud by významná část zdrojů na financování penzijní reformy nepocházela z vyššího inkasa DPH, bude to na úkor někoho jiného, jiných profesních skupin. Zároveň to bude mít horší dopad na prosperitu Česka. Trvám na tom, že z národohospodářského hlediska je zvýšení inkasa z DPH nejlogičtější, i když to s sebou nese určité náklady na domácnosti. Pokud tomu ale bude jedna ze stran bránit, je to politická realita. Jsem k této diskuzi připraven. Omezení investic do dopravní infrastruktury bych považoval za mimořádně nešťastné. Nicméně z účetního hlediska to řešení je.

* E15: Jste ochoten diskutovat o odložení školného na vysokých školách?

Všechno jsou to výkřiky z ideové konference jedné z koaličních stran. Koaliční dohodu jsme velmi poctivě dohadovali několik týdnů. Školné je tam zakotveno jako jeden z dohodnutých bodů. Smlouvu není možné demontovat salámovou metodou. Buď platí, nebo ne. Pro mě platí.

* E15: Obáváte se odchodu VV z vlády, pokud nebudou splněna některá protikorupční opatření?

Víte, už se asi dvacet let neobávám ničeho. Dále platí, že jsem doposud nepochopil základní postuláty protikorupční strategie Věcí veřejných. Určitě je ale rád podpořím.

* E15: Jak se do koaličních vztahů promítá uzavření koalice ODS a ČSSD v Praze?

Na vládní úrovni nijak. Nutně se to ale promítá do názorů pravicového voliče, který podporuje reformy. Ten musí být zhnusen. Zároveň mám jistou obavu z tlaků pražských a brněnských kmotrů na premiéra Petra Nečase. Doufám, že zůstane pevný, když to na komunální úrovni už vzdal. V takovém případě může počítat s podporou TOP 09.

* E15: O pražské koalici jste přímo nejednal, ale jistě máte o tomto jednání informace. Nebyly některé postoje TOP 09 příliš neoblomné?

Postoj TOP 09 byl velmi profesionální, pragmatický a vstřícný. Jednali ale s někým, kdo byl od samého počátku rozhodnut, že se dohodnout nechce. Poslouchal jsem Petra Nečase, když se vyjadřoval ke stávce. Řekl, že odboráři se od samého začátku dohodnout nechtěli. Ať prosím pěkně připustí, že pražští kmotři z ODS vedli jednání tak, aby se dohodli s pražskými kmotry z ČSSD. Mohu pochopit i to, že někteří lidé mohli mít obavy z trestněprávního postihu. Nevím ale, proč by takovým obavám TOP 09 měla vyjít vstříc.

* E15: Nebyla chyba, že jste od začátku nevyjednávali jak s ODS, tak s ČSSD?

Platí předchozí odpověď.

* E15: Vnímáte opoziční roli na pražském magistrátu pro TOP 09 jako nevýhodnou, protože budete méně viditelní?

Strana demokratické společnosti prokazuje svou akceschopnost jak v pozici, tak v opozici. Byli jsme připraveni zásadním způsobem změnit kmotrovskou koalici korupčního kartelu, nyní ji budeme zásadním způsobem napadat, pranýřovat a zároveň zabraňovat těm největším zlodějnám. Pražský volič TOP 09 si nemusí rvát vlasy. Oněch 26 mandátů nazmar nepřijde. Poprvé za uplynulých dvacet let na pražském magistrátu předvedeme, co to je konstruktivní opozice.

* E15: Jak vidíte politickou budoucnost Zdeňka Tůmy?

Bude vždy ozdobou jakékoliv instituce.

* E15: Dokázal byste si ho představit ve vládě?

Dokázal bych si ho představit i jako prezidenta Evropské unie. Momentálně se ale o žádné Tůmově nominaci nejedná.

* E15: Vaše vztahy s premiérem Nečasem nebyly nikdy růžové, nedávno jste se střetli kvůli armádním zakázkám. Krátce poté zahájilo ministerstvo financí kontrolu zakázek uzavřených v rámci českého předsednictví Evropské unie. Už znáte výsledky?

Byla to naprosto rutinní kontrola, kterých děláme ročně desítky. Ti, kteří to vydávali za jakousi moji protizbraň, trpěli paranoiou. Výsledky ukázaly drobná pochybení, nic pro senzacechtivé novináře.

* E15: Podle některých médií vám část TOP 09 vytýká, že jste si exministra obrany Martina Bartáka vzal na ministerstvo. Je to tak?

Na relevantní úrovni mi to nikdo nikdy nevytkl.

* E15: Při jmenování Bartáka jste o něm řekl, že je schopný úředník. Byly i nějaké další důvody, proč jste si ho vybral?

V dobrém slova smyslu schopných lidí není nikde přebytek.

* E15: Nebyla za vaším rozhodnutím snaha naštvat ODS?

Ne. Jsem to naopak já, kdo platí velkou cenu za loajalitu vůči svému koaličnímu partnerovi. Na ministerstvu financí se Martin Barták nedopustil ničeho jiného než poctivé práce. Pokud existují nějaké pochybnosti, jsou z doby, kdy pracoval na ministerstvu obrany jako první náměstek za ODS. Tehdy rameno vedle ramene, ruku vedle ruky a srdce vedle srdce dělal politiku s pány Nečasem, Vondrou a Pospíšilem. A společně se vždy scházeli u expremiéra Topolánka půl hodiny před zasedáním vlády, pokud bylo na programu téma týkající se armády, a společně ho pak prosazovali. To je jistě v pořádku, politická strana tak prosazuje svou vůli. Jenže nyní je mi mírně nevolno z kolegů, kteří tvrdí: My jsme tam nebyli, to všechno rozhodoval Barták. Ať všichni prominou, ale já mám svůj žaludek a svou čest.

* E15: ODS tedy hodila Martina Bartáka přes palubu.

Ne. Bartákovu kauzu vnímám jako typický vnitrostranický problém ODS. Skutečnost, že Alexandr Vondra a Petr Nečas nejprve něco strašně prosazovali, a nyní to strašně odsuzují, je pozoruhodná.

* E15: Konkrétně myslíte…

Třeba transportéry Pandur, letadla CASA. U toho všeho byli a hlasovali pro to. Přitom záleží pouze na tom, zda tato řešení byla pro Česko dobrá, nebo špatná. Ať už je to jakkoli, rozhodně si nemyslím, že by tím největším zloduchem byl Martin Barták. Nyní to vypadá, že je vytvářen mediální obraz: My jsme tenkrát ve vládě nebyli, za všechno může Barták. Z hlediska prosté lidské slušnosti si myslím, že takhle jednoduchou interpretaci si nikdo dovolit nemůže.

* E15: Co si myslíte o nařčení Martina Bartáka ze strany představitelů Tatry Kopřivnice?

Jsou to úctyhodní američtí občané. Ale nevěřím jim. Kdyby to bylo tak vážné, jak informoval deník Dnes, ještě ten den by to oznámili FBI, aby splnili svou zákonnou povinnost amerických občanů. To ale neudělali. Celé je to pro mě velmi nevěrohodné. Na druhé straně nechci nic jiného, než aby to orgány činné v trestním řízení řádně vyšetřily stylem padni komu padni. Jediné, co mě nyní vadí, je to, že někteří novináři píšou o tom, že se proti Martinu Bartákovi vede vyšetřování. To vůbec není pravda. Vyšetřování se vede proti neznámým pachatelům, které je v Česku možné vést čtyři roky. Tedy do doby, než Martin Barták umře hlady. I z toho je mi mírně na zvracení.

* E15: Dalším výbušným tématem je ekologická superzakázka. Premiér Nečas údajně pohrozil, že podá demisi, pokud ji vláda schválí. Jak bude postupovat ministerstvo financí?

Vždy jsme postupovali maximálně transparentně. Postoje předsedy vlády směřují k vícekriteriální zakázce. To by vnášelo do zakázky velmi těžko srovnatelné argumenty o technologiích, velmi by se zvýšil korupční potenciál. Do něčeho podobného nepůjdu. Nadále chceme upřednostňovat kritérium nejnižší ceny a použitých technologií. Bude to ministerstvo financí, kdo po otevření obálek doporučí vládě nejvýhodnější nabídku, anebo nedoporučí žádnou. Nikdo jiný to nebude.

* E15: Spekuluje se, že vláda nevydrží celé funkční období. Váš názor?

Osobně žádné spory s Věcmi veřejnými nebo panem premiérem nemám. Je zde poměrně kvalitní koaliční dohoda. Skutečně nemám jinou ambici než ji naplňovat. Vláda se rozhodně nerozpadne proto, že by TOP 09 nechtěla dodržovat koaliční dohodu.

 

***

Miroslav Kalousek (49)

  • Ve státní správě působí od roku 1990. Nejprve byl poradcem, později ředitelem odboru poradců místopředsedy vlády, pak působil pět let jako ekonomický náměstek ministra obrany. Po odchodu z ministerstva se stal poslancem a šéfem rozpočtového výboru. Předsedou KDU-ČSL byl v letech 2003 až 2006. Ve druhé vládě Mirka Topolánka byl ministrem financí.

 


Zdroj: E15 | 15.12.2010 | rubrika: Rozhovor | strana: 12 | autor: Pavel Otto
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.