CZ EN

Zdanění solárního boomu se nebráním

Text Petra Honzejka Nejlepší z prachmizerných (HN 12. října) komentuje můj návrh, jak kompenzovat hrozící růst cen elektřiny. Jak připomíná, není totiž morálně ospravedlnitelné jednou rukou zvednout cenu elektřiny o korunu, pokud rukou druhou rozdáváme desítky miliard zadarmo elektrárenským společnostem. V podtextu však zaznívá kritika, že nenavrhuji zdanění solární elektřiny. Proti tomu se musím ohradit. Na předvčerejším setkání s novináři jsem několikrát zdůraznil, že použití fiskálních nástrojů na snížení atraktivity solárního byznysu pokládám za správné a jsem připraven je navrhnout. Chci ale, aby tyto prostředky vedly ke snížení deficitu veřejných rozpočtů.

Ke kompenzaci nárůstu cen elektřiny navrhuji primárně použít výnosů z emisních povolenek, které v roce 2009 parlament rozdal elektrárenským společnostem zdarma na návrh poslanců ČSSD a ODS. A zdanění solárního boomu se vůbec nebráním.

Miroslav Kalousek, ministr financí


Zdroj: Hospodářské noviny | 13.10.2010 | str. 12 | rubrika: Názory | autor: Miroslav Kalousek, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.