CZ EN

Chci kontrolovat i politiky

Vyšetřujeme i lidi spojené s politikou, konkrétní ale být nemohu, říká šéf finančně analytického útvaru ministerstva financí Milan Cícer. Jeho hlavním úkolem je boj proti praní špinavých peněz.

* Co vlastně váš útvar dělá?

FAU se ze zákona zabývá prověřováním a šetřením oznámení o podezřelých obchodech,která dostáváme především od bank. Ročně jsou těch oznámení zhruba dva tisíce. Zákon nám nezakazuje zabývat se i podněty z veřejných zdrojů. Kapacitně bychom to ale nyní nezvládli.

* Chcete v budoucnu prověřovat i politiky, kteří nedokážou vysvětlit původ svého majetku? Třeba ty, o nichž se píše v médiích?

O tohle bych chtěl rozšířit činnost svého oddělení. Pořád ale platí, že budeme reagovat na konkrétní podněty a nebudeme prověřovat plošně každého, kdo je politikem.

* A když jste se zabývali exministrem Alešem Řebíčkem, na co jste reagovali?

Případ Aleše Řebíčka, který skončil podáním trestního oznámení, se řešil standardní cestou. Tedy na základě toho, že FAU se zabývá oznámeními o podezřelých transakcích. Zákon stanoví povinnost mlčenlivosti, takže nemohu být konkrétní.

* A prošetřujete další politiky, na které jste třeba dostali podnět?

Předmětem některých oznámení jsou nebo byly některé osoby spjaté s politikou, ale nebudu se vyjadřovat o jménech ani o tom, v jakém je to stavu.

* Co všechno můžete v rámci šetření využívat?

FAU může ze zákona prověřovat účty v ČR, jsme schopni získat informace z policejních evidencí, od zpravodajských služeb, informace ze systémů celní a daňové správy, z různých registrů. Další možností je mezinárodní spolupráce.

* Bude FAU využívat nový informační systém, který kupuje daňová správa?

Bylo nám předběžně nabídnuto, zda bychom měli o využití toho systému zájem. Zatím ale přesně nemám výstupy, co bude ten systém umět, kolik na něj bude licencí, kolik to bude stát.


Zdroj: Hospodářské noviny | 4.10.2010 | rubrika: Téma | strana: 3 | autor: Marie Valášková

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.