CZ EN

Kalousek: Daně firmám nezvýšíme

Naší prioritou není splácení veřejného dluhu, ale zastavení zadlužování, říká ministr financí Miroslav Kalousek.

* LN Čeští manažeři vyjádřili největší obavy z růstu veřejného dluhu. Překvapují vás tyto obavy?

Ani ne. Kdyby takové obavy podnikatelé a česká veřejnost nesdíleli, nemohly by červnové parlamentní volby dopadnout tak, jak dopadly.

* LN Podnikatelé volají po omezení výdajů na platy ve státní správě, sociální dávky a také po redukci výdajů na obranu. Obezřetně se staví i k výdajům na budování infrastruktury. Může se vláda s takovými recepty ztotožnit?

Vláda se může ztotožnit s přáními na snížení aktuální spotřeby. Snažíme se proto změnit strukturu rozpočtu. Se vším se ale ztotožnit nemůžeme. Naše odpovědnost je jiná než odpovědnost podnikového manažera.

* LN Hodláte vyslyšet přání na vyšší obezřetnost ve výdajích na infrastrukturální projekty?

Přál bych si, abychom mohli na budování dopravní infrastruktury vynakládat více prostředků. To souvisí se změnou struktury rozpočtu.

* LN Deset procent manažerů dokonce připustilo ochotu smířit se se zvýšením firemních daní, kdyby byl výtěžek užit na splácení veřejného dluhu. Připouštíte, že by mohlo ke zvýšení firemních daní dojít?

Nemám v úmyslu zvyšovat daň z příjmu právnických osob. Naší prioritou dnes navíc není splácení veřejného dluhu, ale zastavení zadlužování.


Zdroj: Lidové noviny | 1.10.2010 | str. 18 | rubrika: Domov

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.