CZ EN

Miroslav Kalousek v rozhovoru pro Rádio Impuls o reformách, které čekají ČR v následujících letech

Ministr financí Miroslav Kalousek mluvil v rozhovoru pro Rádio Impuls o reformách, které čekají Českou republiku v následujících letech.

Moderátor (Václav Moravec):
Škrty v rozpočtu letošním, škrty v rozpočtu příštím. I to jsou hlavní náplně letošního léta pro staronového ministra financí Miroslava Kalouska. Nečasův kabinet, který už vládne víc než týden, se označuje jako kabinet rozpočtové odpovědnosti. Několik náhodně oslovených posluchačů Rádia Impuls k možnému utahování opasků a šetření ve státní pokladně říká:

Anketa:
No já myslím, že už se tady řeší dost, že si opasky utahujeme dost dlouho. Když už chtěli nám sebrat i sociální dávky a chtějí, já nevím, sebrat invalidní důchody, tak z čeho už potom ty lidi maj žít?
No já si myslím, oni stejně budou dělat, co chtěj oni, že jo, tak na nás to nezáleží, my to nerozhodnem každopádně, bohužel, furt rozhodujou oni, ne my.
Jako vhodný, nevhodný, ale asi je to nutný jako, no, ty rezervy musíme někde najít.
To je těžký právě, jiný řešení, že jo, nevím, nevím.

Moderátor (Václav Moravec):
Zaznamenalo Rádio Impuls názory několika náhodně oslovených lidí v pražských ulicích. Ministr financí Miroslav Kalousek stejně jako premiér Petr Nečas mluví o nezbytnosti úspor ve státním rozpočtu. Nejen o tom bude řeč v následujících minutách, protože hostem dnešních Impulsů je právě ministr financí České republiky, také první místopředseda TOP 09, Miroslav Kalousek. Vítejte po čase v Rádiu Impuls, hezký dobrý večer.

Host (Miroslav Kalousek):
Dobrý den, děkuji za pozvání.

Moderátor (Václav Moravec):
Připomínám, že i dnešní Impulsy jsme připravili na základě vašich dotazů, tedy dotazů posluchačů Rádia Impuls. Můžete je dál posílat prostřednictvím sms zpráv na číslo 774 999 888. Pokud se chcete na cokoliv zeptat ministra financí a prvního místopředsedy TOP 09, Miroslava Kalouska, máte jedinečnou šanci. Vaše otázky přijímáme ve formě sms na čísle 774 999 888.
Pane ministře, do začátku srpna teď mají ministři jednotlivých resortů za úkol rozpracovat koaliční smlouvu a sepsat svoji část programového prohlášení vlády. Jak jste daleko?

Host (Miroslav Kalousek):
Jsem tak daleko, jak jsme si dohodli harmonogram, to znamená, odevzdali jsme první podklad, ten si navzájem odpřipomínkujeme, potom tomu dáme nějakou jednotnou redakci. Možná, že se málo ví a je potřeba připomenout, že k vyjádření důvěry vládě není programové prohlášení vlády nezbytnou podmínkou.

Moderátor (Václav Moravec):
Přesto je to takový zvyk v Česku.

Host (Miroslav Kalousek):
Ale je to dobrá tradice. A samozřejmě to programové prohlášení nebude žádným překvapením, protože bude v zásadě kopírovat to, co je obsaženo v programové části koaliční smlouvy. Ale je dobrou tradicí, že vláda, když žádá důvěru po Poslanecké sněmovně, tak přednese svoji programovou vizi na příští čtyři roky.

Moderátor (Václav Moravec):
Vy už máte jasnou programovou vizi o tom, jak by měl vypadat daňový systém České republiky na konci funkčního období Nečasovy vlády, abyste postupně přes rozhovory nepouštěl tu rušení daňového zvýhodnění hypoték, tu změny ve stavebním spoření, tu stravenky, zkrátka jasná představa jednoduchosti daňového systému po čtyřech letech?

Host (Miroslav Kalousek):
Tu konečnou vizi určitě mám, měl jsem ji i při své první misi a konec konců mám ji docela dlouho. Já to, vy říkáte, to pouštím přes média. Já prostě někdy odpovím na zcela konkrétní otázky, kdy jsem ptán na nějakou notorietu nebo na nějaký detail, no tak někdy odpovím, stane se to předmětem diskuse. Já bych velmi poprosil, kdybychom dokázali tu práci na veřejných rozpočtech, která čeká Nečasovu vládu, kdybychom dokázali všichni vnímat v těch časových prioritách, které teď před námi jsou. Takže má v zásadě tři fáze. Fáze nula nebo etapa nula je etapa rozpočtu ještě letošního. Protože je prostě skutečností, že příjmy v letošním rozpočtu budou o něco nižší, než předpokládal návrh rozpočtu Fischerovy vlády.

Moderátor (Václav Moravec):
Máte jasnou představu o kolik, když jsme u toho?

Host (Miroslav Kalousek):
Celkové příjmy zhruba o 28 miliard.

Moderátor (Václav Moravec):
Tedy v letošní státní kase na příjmové stránce bude chybět 28 miliard?

Host (Miroslav Kalousek):
Návrh rozpočtu předpokládal nějaké příjmy a podle našich současných analýz, samozřejmě do konce roku se to může aktualizovat, podle našich současných analýz ten propad příjmů ve státním rozpočtu oproti schválenému rozpočtu je zhruba 14 miliard propad na daňových příjmech a zhruba 14 miliard propad na sociálním pojištění. Abychom nepřekročili deficit, který jsme schválili, který jsme oznámili ratingovým agenturám, celému světu a abychom se nedostali do pozice Řeků, kteří slibovali nějaké číslo a pak to byly čísla úplně jiná, tak nám nic jiného nezbývá, než ještě v letošním rozpočtu neutratit poměrně významné prostředky, některou spotřebu odložit a to je ta fáze nula a to je materiál, který já budu prosit vládu, aby mě schválila už příští středu. Kde například jenom u mých kolegů, u všech ministrů ve vládě včetně tedy ministra financí, to dělá ještě 10 miliard úspor v jejich kapitolách, které, tedy peněz, které by měli plánovány a přesto je nesmí utratit.

Moderátor (Václav Moravec):
Bude se škrtat plošně 10 miliard, zkrátka že přijdete za každým z ministrů a řeknete…

Host (Miroslav Kalousek):
V zásadě nemáte jinou šanci, protože nemůžete změnit systém, nemůžete změnit zákony, můžete skutečně jenom snížit ty prostředky, které můžete snížit exekutivně, to znamená, je to jakýsi plošný přístup. Pochopitelně vláda bude diskutovat, může říct, že některému ministrovi se sebere více a některému méně, ale ve výsledku to prostě těch 10 miliard bude muset být.

Moderátor (Václav Moravec):
Jak se to projeví, pokud byste nám měl nastínit vaši představu, jestli Ministerstvo financí naznačuje jednotlivým ministerstvům, kde se bude škrtat, jestli na těch provozních výdajích nebo…

Host (Miroslav Kalousek):
Každý z nás máme svoji odpovědnost, to znamená, ten ministr financí v takovéto situaci, kdy nemá čas na žádné systémové takzvané chytré reformy, tak prostě oznámí těm ostatním ministrům, včetně sám sobě, protože také spravuje nějakou kapitolu, že abychom nepřekročili to nezbytné, takže odložíme některé výdaje z privatizačního účtu, očekáváme zhruba o čtyři miliardy vyšší dividendu z ČEZu, to všechno jsou ty věci, které se mohou započítat do toho propadu a v kapitole všeobecná pokladní správa, která nebolí žádného konkrétního ministra, jsem schopen uspořit nějaké peníze. Jsem schopen díky nějakým efektivním operacím na kapitálovém trhu trochu ušetřit na správě státního dluhu. No ale pak zbývá těch 10 miliard, o které se musíme všechny rozdělit a tam musíte všem říct, kromě sociálních dávek, ušetříte všichni 2-3 procenta prostě ze svých výdajů a ty prostě nesmíte utratit, ty máte zavázány a musíte do konce roku žít levněji.

Moderátor (Václav Moravec):
Chápu-li to tedy správně, tak 18 miliardy vydaly ty jednotlivé účetní operace, které jste zmiňoval, jako například zvýšení dividendy z ČEZu…

Host (Miroslav Kalousek):
Nesmíme zapomenout už na operaci, kterou udělala Fischerova vláda, už můj předchůdce si prosadil, že se zaváže necelých šest miliard korun, ty k tomu musíme připočítat také. Bylo to samozřejmě, už tenkrát i on věděl, že to je nedostatečné, že těch šest miliard nebude stačit. Nicméně měl to strašně těžké ve vládě, která byla sice úřednická, ale napůl zpolitizovaná, takže se mu podařilo prosadit pouze těch šest miliard a s tím zbytkem se musíme poprat teď my. Takže to je ta fáze nula.

Moderátor (Václav Moravec):
Teď pojďme do fáze jedna. To je rozpočet na rok příští.

Host (Miroslav Kalousek):
Fáze jedna je rozpočet na rok 2011, který v podstatě, z jehož přípravou finišujeme současně s tím, že řešíme ještě rozpočet 2010, proto toho také moc nenaspíme. Já se musím přiznat, že jsem se trochu trpce usmál, když pan prezident říkal, že nebude žádná dovolená, o dovolené nikdo z nás nepřemýšlel…

Moderátor (Václav Moravec):
Počkejte, Vít Bárta má dovolenou.

Host (Miroslav Kalousek):
Kdybyste mě nechal domluvit, o dovolené nikdo z nás na Ministerstvu financí nepřemýšlel a kdyby tak ještě byl nějaký volný víkend. A takže současně připravujeme samozřejmě rozpočet na rok 2011, kde kdybychom neudělali žádné aktivní opatření, tak by byl deficit vysoko přes 200 miliard, někde kolem 215 miliard a tam už je, já si velmi vážím toho, že už v koaliční smlouvě je řečeno, jaká aktivní opatření se udělají, abychom na příjmech udrželi příjmy zhruba o 20 miliard vyšší, než kdybychom neudělali nic a na výdajích uspořili zhruba 54 miliard korun. A zase, protože toho času je velmi málo, ten rozpočet se musí opírat o platné zákony, tak pro rok 2011 také nemáte šanci uplatnit žádné systémové reformy, nový zákon o dani z příjmů, penzijní reformu, zdravotní reformu, komplexní reformu sociálních dávek, jste opět odsouzen pouze k parametrickým změnám, to znamená buď exekutivním úsporám a nebo saháte-li do legislativy, tedy měníte zákony, nemáte čas změnit systém, můžete změnit parametry. Prostě v tom zákoně upravíte nějaký parametr. A to je ta fáze jedna.

Moderátor (Václav Moravec):
Můžu ještě, pane ministře jenom s dovolením zůstat u fáze 1. Vy jste se před samotným podpisem koaliční smlouvy dohodli, že schodek státního rozpočtu v roce příštím bude 135 miliard korun, premiér Petr Nečas k tomu dodal.

Záznam Petra Nečase:
Jsou jasné kontury těchto tří stran, připravit státní rozpočet na příští rok tak, že dojde k úsporám ve výši zhruba 54 miliard korun proti stávající podobě rozpočtu.

Moderátor (Václav Moravec):
A k možným úpravám na straně příjmů a výdajů pak premiér Petr Nečas konstatoval.

Záznam Petra Nečase:
Bude upravena i příjmová stránka státního rozpočtu ve výši zhruba 20 miliard korun. Tady chci zdůraznit, že se nebude jednat o zavádění nebo zvyšování nějakých nových daní, ale primárně například o to, že nedojde ke snížení odvodů na nemocenské pojištění o 0,9 procentního bodu, jak předpokládá platný, nikoliv však účinný zákon, že zatím neklesnou stropy na odvody na sociální pojištění a podobně, to budou ty hlavní zdroje na té příjmové stránce.

Moderátor (Václav Moravec):
Slova premiéra Petra Nečase. Vy jste tedy jasně řekl, že ta dohoda platí, že vy tedy finišujete už s přípravou státního rozpočtu na rok příští. Jsou ještě nějaké neznámé, krom toho, že například ministerstvo financí v tom uplynulém týdnu snížilo odhad růstu české ekonomiky, byť jen mírně, to znamená, že ekonomika bude v horší kondici v roce příštím, než jsme zatím předpokládali.

Host (Miroslav Kalousek):
To snížení je z 2,4 na 2,3 procenta a vzhledem k tomu, že odhadujete příjmy státního rozpočtu nejenom z hrubého domácího produktu, ale i z jiných indikátorů, jako z nezaměstnanosti, z inflace, tak jenom toto marginální statistické zhoršení, upřímně řečeno, neexistuje žádný prognostik, který by mohl dát ruku do ohně za 2,4 nebo 2,3, tak neznamená žádný výrazný předpokládaný pokles příjmů. Pravda je, že ty příjmy budeme odhadovat velmi konzervativně, abychom se nedostali do podobné situace jako letos, kdy zjišťujeme, že ten propad je poměrně výrazný.

Moderátor (Václav Moravec):
Jaké jsou neznámé státního rozpočtu na příští rok v této fázi, kdy už finišujete s přípravou toho materiálu pro vládu.

Host (Miroslav Kalousek):
No neznámé, víte, to je prostě vývoj světové ekonomiky. Ono se dobře, příjmy státního rozpočtu vlastně vycházejí z nějakého odhadu vývoje ekonomiky v příštím roce a ono se to velmi dobře odhaduje v době, kdy je modrá obloha, není na ní jediný mráček, to se to dá odhadnout opravdu s velkou přesností. V okamžiku, kdy je krize, kdy jsou obrovské turbulence, kdy nevíte, jestli vypadne nebo nevypadne nějaký kostlivec ze skříně v Asii, na asijských trzích, v Německu, kdekoliv, tak jsou jenom dva typy ekonomů. Ten první vývoj ekonomiky neumí předvídat a neví to a ten druhý to neumí předvídat a ví to, ale doopravdy stoprocentní pravdu v okamžiku turbulencí nezná nikdo, to znamená, je to, můžeme se přidržet těch nejaktuálnějších analýz, můžeme být velmi konzervativní, ale nikdo z nás nemůže říct, byť v tuhle chvíli pro to vůbec nic nesvědčí, ale nikdo z nás nemůže říct, jestli nedej bože, nevypadne prostě nějaký kostlivec ze skříně kdekoliv na planetě. . .

Moderátor (Václav Moravec):
Platí tedy deficit schodku na příští rok těch 135 miliard, na tom se nic nemění.

Host (Miroslav Kalousek):
Ano. My samozřejmě, ještě Fischerova vláda, aby udržela kredit a vůbec rating České republiky, tak oznámila snižování deficitu. My jsme o něco ambicióznější, my se nechceme smířit jenom se 4,8 procenty deficitu veřejných rozpočtů, cílíme tedy na 4,6, abychom měli jistotu, že nepřekročíme v žádném případě a protože v mimorozpočtových fondech, zejména ve fondu životního prostředí je neodvratný deficit v celkové výši zhruba 40 miliard, tak si nemůžeme dovolit vyšší deficit státního rozpočtu, než 140 a opět, abychom měli jistotu, cílíme na 135.

Moderátor (Václav Moravec):
A teď fáze druhá, když jste si to tak hezky rozfázoval pro dnešní Impulsy, fáze 0, váze 1, fáze 2, tak teď mi odpovězte na tu představu zjednodušení onoho daňového systému České republiky, kolik tedy daňových výjimek bude?

Host (Miroslav Kalousek):
Fáze 2, a to jsou ty takzvané chytré reformy, to jsou ty systémové reformy. Já jsem proto s těmi etapami tak obtěžoval, abych všechny poprosil o pochopení, že musíme jít po časových prioritách a já chápu, že teď zejména všichni ekonomičtí novináři se ptají na to, co až v té poslední fázi, protože by nejradši všichni věděli, jak to bude přesně za tři roky, já na to odpovídám, no já taky a všechny ty naše návrhy budou muset samozřejmě projít ještě odbornou parlamentní politickou diskusí, znamená pokud se mě vy dnes zeptáte, kolik těch výjimek bude, tak jediná poctivá odpověď je, nevím.

Moderátor (Václav Moravec):
Já se ptám na Kalouskovu představu, pokud by. . .

Host (Miroslav Kalousek):
Kalouskova představa je, že jich bude co nejméně a já se budu prát o to, aby jich bylo co nejméně a aby ty, které tam zůstanou, aby byly univerzální, aby to nebylo pro jednoho na úkor druhého, aby to skutečně byla výjimka, která se může týkat každého. Dám příklad, je celá řada daňových zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů, kde úplně jiné výhody mohou mít zaměstnanci v odvětví dopravy, úplně jiné výhody můžou mít zaměstnanci v odvětví hutnictví, hornictví a úplně jiné výhody, v podstatě žádné výhody mohou mít zaměstnanci například . . .

Moderátor (Václav Moravec):
Radia Impuls.

Host (Miroslav Kalousek):
Radia Impuls nebo kunsthistorici a podobně. Většinou to působí právě z té společenské síly, kterou může vyvolat hrozba stávky, generální stávka kunsthistoriků pravděpodobně nikoho nevyděsí, zatímco generální stávka dopraváků může znamenat problém.

Moderátor (Václav Moravec):
To znamená, budete chtít zrušení například těch režimem. . .

Host (Miroslav Kalousek):
A to prostě není fér, rozdílná náročnost práce se má objevit v rozdílné mzdě, nikoliv v rozdílném daňovém přístupu, protože stát by měl přistupovat ke všem daňovým poplatníkům rovně, to znamená já doufám, že se povede zavést jednu univerzální odečitatelnou položku pro každého, kdo chodí do zaměstnání, souvisí to nějak prostě s nějakými náklady, které má o tom, že do toho zaměstnání chodí a nebudou žádné specielní benefity různé pro různé odvětví, protože tam, když ten zaměstnanec s tím zaměstnavatelem se za současné právní úpravy dohodne, tak vy jim na to musíte přispět ať chcete nebo nechcete, a to je prostě nefér. Dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem by měla být dohodou jenom mezi nimi dvěma a už by do toho neměla vstupovat ta třetí osoba, což je ten daňový poplatník.

Moderátor (Václav Moravec):
Chápu-li to tedy správně, takže zdanění například režijních jízdenek u dopraváků, s tím se počítá.

Host (Miroslav Kalousek):
Samozřejmě, ale to je přesně to, co, za co mě trošičku kritizujete, že to pouštím po jednotlivých titulech a současně mě tlačíte do toho samého. Těch výjimek je 135 a vy se zeptáte na tu mediálně vděčnou, jako jsou režijky. . .

Moderátor (Václav Moravec):
Stravenky.

Host (Miroslav Kalousek):
Teď byste moh říct ještě stravenky, že.

Moderátor (Václav Moravec):
Ano.

Host (Miroslav Kalousek):
A já vám na to vždycky odpovím ano, nechci, nechci tyto parciální výjimky a druhý den vyjde veliký titulek, Kalousek nechce stravenky. Ale správná informace je…

Moderátor (Václav Moravec):
Kalousek nechce režijky, nechce stravenky, ale chce jednotný benefit pro zaměstnance.

Host (Miroslav Kalousek):
Správná informace je, Kalousek chce rovný přístup ke všem daňovým poplatníkům.

Moderátor (Václav Moravec):
Ještě když se bavíme o těch vašich představách, které se týkají práce na Ministerstvu financí, tak v koaliční smlouvě jsem se dočetl, že vláda se nechystá k privatizacím strategických podniků, jako jsou Letiště Praha a podobně, s tím, že pokud se něco bude privatizovat, tak výnosy půjdou na penzijní účet pro penzijní reformu. Máte ale jasnou představu, co si počít s Českými aeroliniemi, které Fischerova vláda zachránila, protože o ČSA se tam nedočteme, tedy zda ČSA budou muset projít privatizačním procesem v těch příštích čtyřech letech?

Host (Miroslav Kalousek):
Tak upřímně řečeno … ČSA byl vhodný strategický partner, který by garantoval jeho další rozvoj, tak já jsem nejšťastnější člověk a určitě každý zaměstnanec ČSA také. Zejména teď v době doznívající krize a pomalého oživování jsou všichni letečtí operátoři na světě, všichni jsou v potížích, logicky tedy i ČSA. ČSA za sebou nemá žádný kapitál, který by jim mohl dlouhodobě pomoci překlenout potíže a ztráty. Takže udržet ČSA jako národního přepravce při životě v černých číslech je nesmírně těžké a jedna z mála cest, jak zajistit jeho dlouhodobý rozvoj, je vstup strategického partnera. Ale toho si bohužel můžeme jenom přát, on při současném investičním apetitu žádný není.

Moderátor (Václav Moravec):
To myslíte, že nebude ani v těch čtyřech letech?

Host (Miroslav Kalousek):
Já pevně doufám, že ano, ale nemyslím si, že je to aktuelní pro příští rok. Opravdu nejsem schopen odhadnout, jestli se ta situace změní během roku, dvou. Já jsem se snažil ČSA prodat strategickému partnerovi, byli jsme samozřejmě velmi zklamáni z těch nabídek, které jsme dostali, protože žádná z nich negarantovala rozvoj národního přepravce, proto z toho také sešlo. Těch nabídek přišlo mnohem méně, než jsme čekali. Prostě ČSA není žádná slepice, která snáší zlaté vejce, musíme se s tím smířit.

Moderátor (Václav Moravec):
Není to ČEZ. Ministr financí Miroslav Kalousek, který byl hostem dnešních Impulsů. Děkuji za rozhovor a těším se někdy příště na shledanou.

Host (Miroslav Kalousek):
Já děkuji za pozvání, na shledanou.

Moderátor (Václav Moravec):
Takové byly dnešní Impulsy. Hostem pondělních Impulsů pak bude šéf evropského Microsoftu Jan Mühlfeit.

 


Zdroj: Rádio Impuls | 22.7.2010 | pořad: Impulsy Václava Moravce

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.