CZ EN

Boj proti daňovým únikům – pohonné hmoty

"Berňák zmrazil desítky účtů"
Právo | 26.5.2010 | strana: 01 | autor: Monika Ginterová

 

Finanční úřady v posledních třech měsících zmrazily účty desítkám dovozců pohonných hmot a menším čerpadlářům, aby zabránily riziku převodu celkově značné sumy peněz do zahraničí a přinutily je tak odvést DPH a spotřební daň…Daňová správa proto intenzívněji monitoruje účty firem či podnikatelů, které má na interní černé listině. Pokud se na nich nahromadí více peněz, nechá je zablokovat. Provádět to ale lze jen se soudním zajišťovacím příkazem.

Reakce MF:

Nejedná se o institut soudní, nýbrž o institut daňové správy. Ta může vyzvat subjekt, aby zajistil částku ve výši očekávané daně převedením na účet finančního úřadu.

 


 

Česko také požádalo Brusel o výjimku z evropských pravidel výběru DPH u motorových paliv. Jde o to, že by DPH neplatili jednotliví plátci, ale musely by ji odvádět až čerpací stanice. Výjimku ale musí odsouhlasit všech 27 členských států EU jako celek. „Německo a Rakousko rovněž chtějí zavést stejný systém jako my,“ uzavřel Knížek.

Reakce MF:

Nikoli, Německo a Rakousko chtějí pouze podpořit udělení výjimky ČR při výběru DPH u pohonných hmot.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.