CZ EN

Ministerstvo prosazuje větší pravomoci obcí

V článku Petra Weikerta o nové úpravě regulace hazardu (Poslanci otočili zákon... HN 7. dubna) se opět opakuje starý černobílý mýtus o tom, že „zlé“ Ministerstvo financí povoluje videoloterní terminály (VLT) tam, kde je „nebohé“ obce nechtějí. Přitom Ministerstvo financí nemá možnost provoz VLT nepovolit, pokud žadatel splní všechny podmínky stanovené herním zákonem. Ministerstvo již dlouhou dobu upozorňuje na skutečnost, že právě současný zákon je nevyhovující a prosazuje, aby obce mohly, narozdíl od současného stavu, VLT regulovat, a aby příjmy z hazardu plynuly do jejich rozpočtu. To bylo součástí vládní novely herního zákona.

Abychom se vyhnuli nařčení, že ministerstvo výše uvedené na půdě sněmovny neprosazuje, citujme z příslušné pasáže vládní novely herního zákona: „Povolení k umístění koncové stanice, je-li umístěno mimo kasino, vydává na žádost provozovatele, jejíž součástí je povolení ministerstva, obecní úřad pro územní obvod obce, a to v přenesené působnosti. Ministerstvo financí vydává povolení k umístění koncové stanice v kasinu. Za vydání povolení k umístění koncové stanice platí provozovatel za každou koncovou stanici správní poplatek, který je příjmem státního rozpočtu, vydáváli povolení ministerstvo, a příjmem obce, vydává-li povolení obec.“

Kromě toho ještě vládní návrh dával obcím možnost závaznou vyhláškou zcela zakázat výherní hrací přístroje, anebo stanovit, na kterých místech v obci je jejich provozování zakázáno.

Na závěr uveďme, že ministr financí své stanovisko vyjádří na půdě Poslanecké sněmovny při projednávání kompromisní novely herního zákona ve třetím čtení. Jeho cílem je prosadit takové pravomoci pro obce, které se co nejvíce blíží vládnímu návrhu. Nemůže však učinit více, než apelovat na poslance, protože samozřejmě pouze ti mohou o podobě novely zákona rozhodnout.

Karel Korynta, ředitel Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi

 


Zdroj: Hospodářské noviny | 8.4.2010 | rubrika: Názory | strana: 10 | autor: Karel Korynta

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.