CZ EN

Vázání výdajů

"Stát zatím hospodaří o 16 miliard lépe než loni"
Hospodářské noviny | 2.3.2010 | rubrika: Česko | strana: 4 | autor: Petr Vašek

…I když vláda v lednu slíbila, že v prvním pololetí roku dočasně „zabaví“ jedno procento peněz, které jsou určeny na platy veřejných zaměstnanců, zatím se to vůbec neprojevuje. Výdaje státu na platy úředníků, policistů nebo učitelů totiž za první dva měsíce roku o tři procenta vzrostly. „Záleží na rozhodnutí každého ministra, jak s vázáním příjmů ve své kapitole naloží,“ vysvětluje paradox Janotův náměstek pro rozpočet Bohdan Hejduk…

Reakce MF:

Nikoli, vláda nic takového „neslíbila“. 1 % mzdových výdajů představuje část základny pro výpočet vázání výdajů kapitol. Jejich struktura však závisí na rozhodnutí každého konkrétního správce rozpočtové kapitoly. Kromě toho, dva měsíce roku jsou příliš málo na objektivní porovnávání. Citace náměstka Hejduka byla navíc změněna. Každý správce rozpočtové kapitoly (např. ministr) rozhoduje pouze o struktuře vázání výdajů (nikoli příjmů), neboť jejich objem byl stanoven usnesení vlády.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.