CZ EN

S úsporami počítá i rozpočet na rok 2011

Eduard Janota ovlivní se svým úsporným balíčkem život Čechů mnohem víc, než sám očekával. Už dnes bude vláda projednávat materiál „Východiska z krize“, kde Janota navrhuje prodloužení platnosti svého balíčku i na další léta. A minimálně na straně daní má pro svůj plán podporu ODS i ČSSD. „S prodloužením věcí z úsporného balíku bude počítat státní rozpočet na rok 2011 a můj nástupce s tím pak bude pracovat,“ říká v rozhovoru pro HN Janota.

* HN: Navrhujete, aby všechny návrhy z vašeho balíčku, které měly zvýšit příjmy jen na letošek, platily napořád. Co by se stalo, kdyby se to nepovedlo schválit?

Pokud by se to nepodařilo prodloužit, tak by to byl opravdu velký problém. Kvůli DPH by přišel rozpočet o 12 miliard, šest miliard dělají spotřební daně a zhruba 2,5 miliardy stropy na zdravotní a sociální pojištění, takže dohromady by rozpočet přišel o více než 20 miliard.

* HN: Zároveň s tím navrhujete, aby se o rok prodloužilo snížení nemocenské. Platí to i pro mateřskou?

Ano. Já budu rád, pokud bude mateřská i dál platit tak, jak byla v úsporném balíku, ale samozřejmě se rozhodne při hlasování ve sněmovně. Patrně to bude změněno, ale já bych chtěl, aby vše, co bylo schváleno v rámci úsporného balíčku, platilo dál. A to jak na příjmové, tak na výdajové straně.

* HN: Navrhnete prodloužení některých kroků z vašeho balíčku do sněmovny ještě vy, nebo to necháte až na vašeho nástupce?

My to navrhneme, ale do sněmovny už to předkládat nebudeme. Myslím, že už by mi to poslanci neprojednali. S prodloužením věcí z úsporného balíku ale bude počítat státní rozpočet na rok 2011 a můj nástupce s tím pak bude pracovat. Mému nástupci by ale mělo být jasné, že bude muset dělat jednoznačné kroky nad rámec schváleného balíčku.

* HN: Šetřit chcete i na státní administrativě. V návrhu „exit strategy“, který jde dnes na vládu, chcete, aby vláda snížila v letech 2011 až 2013 běžné a investiční výdaje o tři procenta ročně. Kolik by to ušetřilo v rozpočtu?

Provozní výdaje ministerstev a jejich podřízených organizací dělají včetně mezd asi 167 miliard...

* HN: Takže zhruba z téhle částky by měla vláda ušetřit ročně tři procenta. Což je nějakých pět miliard...

Ano, ale my přece máme v konvergenčním programu napsáno, že by se mělo na provozu celkem ušetřit 10 až 15 miliard. Takže z toho ta částka vychází.

* HN: S tím souvisí i váš návrh na snížení mzdových výdajů o jedno procento, což by přineslo další jednu až dvě miliardy...

To je zatím orientační. My tím chceme říct, že bychom se měli při úspoře provozních výdajů podívat i na náklady na platy veřejných zaměstnanců.

* HN: Do vládní „exit strategy“ se dostal i návrh na sblížení odvodů u zdanění živnostníků a zaměstnanců, což by asi přineslo vyšší daně pro živnostníky. Nedávno jste řekl, že si na to ještě necháte udělat analýzu. Už jste se k nějakému návrhu na sblížení daní přiklonil?

Na této analýze pracujeme, ale platí, že já už navrhovat sblížení odvodů nebudu. Hotovou analýzu včetně harmonizace daňových základů předám svému nástupci a ten se rozhodne, jestli to nechá na současné úrovni, jestli bude zvyšovat odvody živnostníků nebo jestli bude snižovat odvody zaměstnancům.


Zdroj: Hospodářské noviny | 8.2.2010 | str. 3 | rubrika: Téma | autor: Petr Vašek

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.