CZ EN

Spotřební daň - pivo

Malé pivovary ničí daň.
Datum: 2.11.2009 Autor: (opr, čtk) Zdroj: Zemědělec + další média Rubrika: Publicistika Strana: 05

- Český svaz malých nezávislých pivovarů požádal premiéra Jana Fischera, aby zvážil zrušení zvýšení spotřební daně o 50 haléřů z jednoho půllitru piva, se kterým počítá schválený úsporný balíček. Návrh je prý pro malé pivovary likvidační a může úplně zničit tradiční české pivovarnictví. Většina menších pivovarů totiž tvrdí, že nebude moci cenu piva zvýšit, protože mají dlouhodobé smlouvy s obchodními řetězci. Náklady na zvýšení spotřební daně proto ponesou samy a s tím se těžko vyrovnají. „Dovoluji si vás ještě jednou požádat o zvážení a zastavení tohoto opatření, které nebude přínosem, ale ztrátou pro státní rozpočet,“ uvedl prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů Jiří Fusek v dopise adresovaném Fischerovi.

…U hektolitru desetistupňového piva se podle Fuska spotřební daň zvýší ze 240 na 340 korun, tedy o 42 procent. Další zdražování piva přinese plošné zvýšení DPH o jedno procento. Například pivovar, který ročně vyrobí sto tisíc hektolitrů piva, bude muset státu za rok podle propočtů svazu zaplatit o 10 milionů korun více na daních.

Komentář MF 

Základní sazba spotřební daně byla zvýšena u piva, které má 10 procent extraktu původní mladiny z původních 240 Kč/hl na 320 Kč/hl, nikoliv na 340 Kč/hl, jak je uváděno v textu článku. Tím pádem se nejedná o zvýšení spotřební daně o 42 procent, ale o 33 procent.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.