CZ EN

Šrotovné zkomplikovalo škrty

* LN Váš plán je do týdne snížit deficit z 231 na 165 miliard. Kde vidíte prostor pro škrty?

Představili jsme určitý balíček, který znamená polovinu zdrojů získat zvýšením příjmů, polovinu snížením výdajů. To se zkomplikovalo přijetím zákona o šrotovném, protože to znesnadnilo některé připravované škrty, například snížení nemocenských dávek, přídavků na děti a v oblasti podpory v nezaměstnanosti.

* LN Škrty tedy nemůžete provést?

Nemůžeme z toho udělat Kocourkov. Bylo by nelogické, abychom snižovali výdaje v oblastech, ve kterých je parlament zvedá.

* LN Musíte přijít s jinou filozofií?

Musíme věc zanalyzovat znovu a hledat jiné možnosti, než jsme chtěli. To je zejména věc zodpovědného ministra, a to je pan ministr práce a sociálních věcí Šimerka.

* LN Ministr Šimerka už řekl, že s vámi bude chtít jednat o navyšování důchodů...

Situace je taková, že o tom bude diskuse. Tím, že vláda schválila rozpočet se schodkem 230 miliard, přerozdělila některé výdaje a rozpočet nepočítá s valorizací důchodů. Pokud by počítal, v některých oblastech by musely být kráceny výdaje o téměř sedm miliard.

* LN Někteří politici vás kritizují, že s nimi nediskutujete a předkládáte varianty ber neber. Budete ještě s politiky diskutovat?

Kdykoli jsem připraven jednat. Jednáme, ostatně o tom byla i schůzka premiéra s předsedy stran. Bude to záležet na konsenzu. Ale debata o deficitu příliš nezapadla do rámce stranických volebních kampaní.


Zdroj: 11.9.2009, LN.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.