CZ EN

Janota: Rozpočet obhájím

Odsunou-li se volby o pár měsíců, čeká současnou Sněmovnu zásadní rozhodnutí. A to o tom, zda se v rozpočtu pro příští rok objeví schodek ve výši 230 miliard, nebo dluh o sedmdesát miliard korun nižší. Úřednickou vládu tak čeká těžký úkol: bude se muset pokusit svůj úsporný balíček s návrhem vyšších daní a nižších sociálních dávek u poslanců prosadit. „Když nebude zbytí, jsem připraven obhajovat, co jsem předložil,“ říká ministr financí Eduard Janota.

* Zdá se, že se vaše úřednická vláda bude muset proměnit v politickou, protože vám nezbude než vyjednávat. Jste na to připraveni?

Ze mě se politik určitě nestane. Průběh dění sleduji zpovzdáli. Odmítám spekulovat, co bude.

* Budete ochoten ustoupit z některých úsporných návrhů? Nebo spíš odstoupíte z postu ministra?

To je věc dohody na úrovni vlády a s panem premiérem. Ten je mé představě škrtů nakloněn.

* Už dříve jste řekl, že navrhujete snížení sociálních výdajů na úroveň roku 2006. Chystáte se snižovat rodičovské příspěvky či porodné?

Vrátit se k tehdejší výši dávek není možné. Nemáme v plánu žádné drastické škrty, jde o mírná opatření, která upravují výdaje rozpočtu o šestnáct miliard korun. Návrh předloží vládě příští týden ministr práce.

* Pro server Týden.cz jste řekl, že navrhujete zvýšení spotřební daně na cigarety a na alkohol. Dosud jste mluvil jen o zvýšení daně na benzin o korunu. Proč ta změna?

Byl to požadavek ostatních členů vlády - když už budeme zvyšovat daně, tak i tyto. Upozornil jsem ovšem, že hrozí, že se tyto věci začnou do Česka pašovat.

* Zvýšení sazby DPH z 9 na 11 procent, jak navrhujete, asi neprojde, proti je ČSSD i KSČM. Nelze tyto příjmy získat do rozpočtu odjinud?

Nelze.

* Chcete opravdu zastavit postupné snižování daně podnikům o jedno procento, jak s tím počítá zákon schválený ještě za Topolánkovy vlády?

To není pravda. Chci sazbu pro příští rok snížit ze současných 20 na 19 procent podle zákona schváleného v rámci reformy veřejných financí v roce 2007.

* Pokud se do konce roku nedohodnou poslanci na rozpočtu pro rok 2010, může nastat takzvané rozpočtové provizorium a řídili bychom se stejným rozpočtem jako letos. Jaké by to mělo pro Česko důsledky?

Je to nejhorší varianta řešení, která by mohla nastat pro tuto zemi. Investoři znejistí, zvýší se nám úroky ze státního dluhu. Je to největší komplikace pro jakéhokoliv ministra financí, který na tomto postu bude.


Zdroj: 3.9.2009, Mladá fronta DNES, autor:Jitka Vlková.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.