CZ EN

Miroslav Kalousek - v pořadu ČT1: Otázky Václava Moravce - dne 19.4.2009

  • Krize politiky?
  • Vznik vlády úředníků
  • Problémy státní kasy

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítejte a hezkou neděli vám všem. Díky i za to, že jste Otázky učinili divácky nejoblíbenějším televizním publicistickým pořadem za loňský rok. Premiérem či ministrem může být v Česku kdokoliv. Stačí se podívat na vznik nové vlády. Už jen Jan Fischer v jejím čele. Stále dokola opakuje fráze o úspěšném dokončení českého předsednictví či dovedení země k předčasným volbám. Konkrétní představy, například jak se vypořádat se škodami po pádu kabinetu předchozího, jsme se ale zatím nedozvěděli. Další stránka věci, složení nové vlády, politici už do nového kabinetu delegovali odborníky, na rovinu řečeno, jde o lidi, kteří nebudou vadit a příliš toho nepokazí. Trefně to popisuje ministr financí Miroslav Kalousek. Podle něj má nový premiér i jeho vláda jediný úkol, nezastínit lídry dvou nejsilnějších politických stran před předčasnými volbami. Trochu smutný pohled na vládnutí v Česku. Nejen o tom bude řeč právě s ministrem Miroslavem Kalouskem, ale i šéfem sociálních demokratů Jiřím Paroubkem. Pozvání do Otázek přijal i bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý. A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Spor o šrotovné, podle statistik výrobců aut evropské automobilky před dopady ekonomické recese nezachránilo ani šrotovné. V březnu se totiž prodej nových aut meziročně propadl o 9 %. Inventura Topolánkovy vlády. Už v pondělí kabinet v demisi provede inventuru své práce na nových zákonech. Rozhodne, co z rozpracované agendy nechá dokončit úřednický kabinet premiéra Jana Fischera.

Mirek TOPOLÁNEK, premiér, předseda strany /ODS/
--------------------
Tato vláda na odchodu se rozhodne, které tyto normy ponechá v legislativním procesu, které v něm neponechá.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Ministr financí Miroslav Kalousek o státním rozpočtu na příští rok. Nový rozpočet čeká nemilosrdné škrtání všech výdajů, které nejsou absolutně nezbytné.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.