CZ EN

Miroslav Kalousek - v pořadu ČT1: Otázky Václava Moravce - dne 15.3.2009

  • Důvěryhodnost justice
  • Změny DPH
  • Ekonomika v potížích
  • Nezaměstnanost roste
  • Hrozba deflace?


Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Vítejte a hezkou neděli vám všem. Pád ke dnu zažívá podle ekonomů česká ekonomika. Vycházejí přitom z dalších špatných zpráv, které přišly v tomto týdnu. První špatná zpráva: česká ekonomika loni rostla méně, než se původně čekalo. Důvod? V posledním čtvrtletí i na Česko dolehla globální recese. Druhá špatná zpráva: počet lidí bez práce v celé zemi dál skokově roste. V únoru se nezaměstnanost vyšplhala na 7,4 procenta. A třetí špatná zpráva: české ekonomice se letos nebude dařit, ocitne se v recese a záporném růstu vyšším, než jsou 3 procenta. Tak znějí nejnovější prognózy ekonomů. Na 3 špatné zprávy máme z tohoto týdne jednu dobrou. Zpomaluje inflace, v únoru klesla ke dvěma procentům. V Poslanecké sněmovně jsou různé návrhy, jak zpomalit pád české ekonomiky. Nejen o tom bude řeč v duelu ministra financí z KDU-ČSL Miroslava Kalouska a šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka.

A o jakých tématech se po dnešních Otázkách začne mluvit? Ministr financí Miroslav Kalousek chce trvale snížit daň z přidané hodnoty nejen na služby v restauracích, ale i v kadeřnictvích a u opravářů kol, bot a oděvů. Umožňuje mu to úterní dohoda evropské sedmadvacítky. Spory o stav justice nekončí. Zelení trvají na tom, aby vláda odvolala nejvyšší státní zástupkyni Renátu Veseckou.

Kateřina JACQUES, místopředsedkyně strany, poslankyně /SZ/
--------------------
Říká se, že ryba smrdí od hlavy a v případě systému státních zástupců je to nejvyšší státní zástupkyně, která zodpovídá za stav v státním zastupitelství.

Václav MORAVEC, moderátor
--------------------
Zelení odmítají argument občanských demokratů, že odvolání Vesecké je politickým nátlakem na státní zastupitelství. Vláda v pondělí projedná návrh zákona, který má zakázat privatizaci ruzyňského letiště. Zákon pochází z dílny poslanců opoziční sociální demokracie.

 

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.