CZ EN

Tolerance k daňovým rájům by měla skončit

* Budete prvním českým ministrem financí, který bude řídit jednání představitelů nejvyspělejších zemí světa – londýnský summit G 20. S čím tam jako ministr financí ČR jedete?

Této role si velmi cením. Je ale dána pozicí Česka jako předsedající země Evropské unie. Budu tam prezentovat evropské postoje k problematice globálního dohledu nad finančními trhy a budoucí pozice MMF.

* Česko ale není běžným hostem G 20, využijete této příležitosti k tomu, aby se na tomto prestižním shromáždění prosadila i Česká republika?

Mojí osobní prioritou, kterou na tomto vrcholném zasedání budu prezentovat, je boj proti daňovým únikům a daňovým rájům. V těžkých dobách finanční a ekonomické krize všechny země, včetně té naší, budou chtít po občanech určité oběti. Nelze současně tolerovat, že podvodníci ulévají svoje zisky do oblastí, kde jsou obtížně postižitelní.

* Proč se problém daňových úniků a daňových rájů nejdříve neprojedná v rámci Evropské unie?

Žijeme v globalizované době. Pokud proti daňovým rájům a možnostem daňových úniků zasáhneme izolovaně v Evropě, efekt bude nulový, podvodníci odejdou jinam. V globalizované době lze v tomto směru efektivně zasáhnout pouze globálně, celosvětově. Tedy chce to nějakou celosvětovou dohodu. Proto chci navrhnout společný celosvětový postup a standardy chování proti daňovým rájům a únikům. To se dá skutečně dohodnout jen celosvětově.

* Jakou vidíte šanci na úspěch?

Nejsem velký optimista, ale i vzhledem k českým občanům považuji za svoji povinnost se o něco podobného alespoň pokusit.


Zdroj: 14.3.2009, Právo, autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.