CZ EN

Superhrubá mzda se neruší, jen se přejmenuje

Praha - Superhrubá mzda by se měla změnit na hrubou a firmám zjednodušit administrativa. V rozhovoru pro MF DNES to uvedl náměstek ministra financí Peter Chrenko. Chystané změny zákona o dani z příjmu mají v první řadě zjednodušit výpočet základu daně.

Ministerstvo se včera ohradilo k informaci, že připravuje návrh zákona, který ruší institut superhrubé mzdy. Peter Chrenko popírá, že by mělo dojít ke změně, která by způsobila snížení nebo zvýšení daňových odvodů do státního rozpočtu.

* Takže superhrubá mzda zůstává beze změny?

Není pravda, že připravujeme novelu, která v květnu ruší superhrubou mzdu. Už ve věcném záměru jsme loni v dubnu prezentovali, že cílem je, aby se ze superhrubé mzdy stala hrubá mzda. Základem daňových změn má ale být především zásah do vyměřovacího základu pro platbu zdravotního a sociálního pojištění (ten je dnes odlišný od vyměřovacího základu pro daň z příjmu, podle návrhu se má sjednotit, pozn. red.). S ministerstvem práce a sociálních věcí a s resortem zdravotnictví proto v současné době spolupracujeme na různých variantách řešení.

* Můžete vysvětlit, co se tedy vlastně změní ohledně superhrubé mzdy? Jen se přejmenuje?

To, co platí dnes zaměstnavatel jako hrubou mzdu plus odvody, bychom chtěli považovat za hrubou mzdu, ze které by se odvody uplatňovaly.

* Proč má ke změně dojít?

Protože je to jednoduché z hlediska uplatňování v praxi a je to transparentní. Zaměstnavatel přesně ví, jaká je cena práce a lidí, kolik se z ceny práce odvádí v procentním vyjádření na odvody na sociální a zdravotní pojištění a na daně.

* Lidem tedy nezbude v peněžence více peněz a danit budou stejnou částku jako dnes – tedy hrubou mzdu včetně odvodů na sociální a zdravotní pojištění...

Ano, jde o to, zjednodušit systém výpočtu. Nemáme zadání, abychom našli řešení, které by odvedlo do systému více nebo méně peněz. Jde jen o otázku přenastavení systému, aby zabezpečil stejné množství příjmu na pojistném a na daních.

* Jaké jsou varianty přenastavení?

Je otázka, jak se konstruuje základ daně. Dnes v něm máme fikci, započítává se do něj zvlášť pojistné zaplacené zaměstnavatelem za zaměstnance (jako kdyby to byly náklady, které nemají s odměňováním pracovníka nic společného, pozn. red.). Zjednodušení má spočívat v tom, že firma bude vyplácet pouze hrubou mzdu a z ní se budou srážet odvody na sociální a zdravotní pojištění.

* Je vůbec správné danit odvody na zdravotní a sociální pojištění?

To je dobrá otázka, ale podívejme se na ni jinak. Kdybychom zrušili zákonem stanovené příspěvky do systému sociálního a zdravotního pojištění, museli by je lidé hradit ze své čisté mzdy komerčním pojišťovnám. Z hrubé mzdy by se odváděly pouze daně. Takže bychom vlastně také zdaňovali jeho příspěvky na sociální a zdravotní pojištění. Podobně jako dnes.

* O kterých změnách týkajících se daní bude ministerstvo financí v blízké době jednat?

Teď se aktuálně zabývám věcmi souvisejícími s novým zákonem o daních z příjmu, což je třetí pilíř daňové reformy, a vytvořením jednoho inkasního místa. V Poslanecké sněmovně se v příštím měsíci zřejmě budou projednávat změny daňového řádu (ten má například o pár dnů zkrátit lhůtu pro bezhotovostní placení daní či zpřísnit pravidla pro doručování zásilek z finančního úřadu, pozn. red.).


Zdroj: 10.3.2009, Mladá fronta DNES, autor: Jitka Vlková

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.