CZ EN

Impulsy Václava Moravce - s Ivanem Fuksou

Moderátor (Václav Moravec):
Skokové růsty prožívá česká nezaměstnanost. Počet lidí bez práce vzrostl v únoru o dalších 30 tisíc. Přepočteno na procenta, v únoru se vyšplhala nezaměstnanost k 7,4 procenta z lednových 6,8. Sociální demokraté ústy svého předsedy Jiřího Paroubka obviňují vládu z nečinnosti. Podle nich se ekonomická situace země může dál zhoršit:

Záznam Jiřího Paroubka:
Státní rozpočet je třeba restrukturalizovat, ušetřit byrokracii a stimulovat spotřebu veřejnými investicemi.

Moderátor (Václav Moravec):
Znějí návrhy sociálních demokratů z úst Jiřího Paroubka. Při všech těch špatných zprávách přišla dnes i jedna dobrá. Únorová inflace klesla na dvě procenta a je nejníže od března roku 2007. Nejen o tom bude řeč v dnešních Impulsech, pozvání k mikrofonu přijal první náměstek ministra financí z ODS, Ivan Fuksa. Vítejte po čase v Rádiu Impuls, hezký dobrý večer.

Host (Ivan Fuksa):
Dobrý večer.

Moderátor (Václav Moravec):
Připomínám, že i dnešní Impulsy jsme připravili díky vám, našim posluchačům. Své dotazy jste v průběhu dne psali a posílali formou sms zpráv na číslo 774 999 888. Ale pokud se ještě na cokoliv chcete zeptat prvního náměstka ministra financí, Ivana Fuksy, tak je vám k dispozici naše telefonní číslo. Stačí vyťukat sms do vašeho mobilu a poslat ji právě na číslo 774 999 888. Podle ekonomů skokový růst nezaměstnanosti v únoru ukazuje, že potíže české ekonomiky jsou hlubší, než jsme si zatím připouštěli. Je to i podle prvního náměstka ministra financí, Ivana Fuksy, hosta dnešních Impulsů, správná interpretace?

Host (Ivan Fuksa):
Tak je to důsledek paniky, která panuje v západní Evropě z hlediska nebo ve vztahu k našim tradičním odběratelům 80 procent našeho exportu a to je to, že tak jako vesele se žilo v dobách růstu, tak místo aby v současné době se velmi citlivě zabrzdilo a ta ekonomika se přirozeným způsobem uklidňovala v souvislosti s klesající poptávkou, tak naši odběratelé prostě doslova zatáhli za záchrannou brzdu, český export velmi zpomalil. No a tohle je přirozená obrana českých firem, zbavit se zaměstnanců, jestliže firmy v tuto dobu nemají odběr svého zboží v exportu na západ.

Moderátor (Václav Moravec):
Je už podle vás dnes jasné, že ono zatažení za tu záchrannou brzdu, jak to nazýváte, způsobí ekonomickou recesi v Česku?

Host (Ivan Fuksa):
Tak jakákoliv akce způsobí reakci a to je jako když se prostě bouchne do vody, tak a myslím si, že to je nepřirozená a nepřiměřená prudká reakce, tak určitě to vyvodí, nebo akce, tak to určitě vyvodí nějakou reakci. Já si myslím, že teď jsme v době, kdy skutečně nikdo nedokáže odhadnout, jaké budou vývoje jak na kapitálovém trhu, tak na poli zaměstnanosti, tak i jaké budou důsledky inflace a ten, kdo to skutečně ví a tu křišťálovou kouli má, tak ten má šanci být velkým miliardářem.

Moderátor (Václav Moravec):
A vás osobně, když se díváte na tu dynamiku růstu nezaměstnanosti, na ta dnešní čísla, vás překvapila?

Host (Ivan Fuksa):
Ta dynamika mě překvapila, protože…

Moderátor (Václav Moravec):
V negativním slova smyslu?

Host (Ivan Fuksa):
V negativním slova smyslu, protože jsem skutečně nečekal, že by z nějaké úrovně necelých šesti procent to vylezlo na 7,3. Je to skok za ty dva měsíce, který jsme za poslední léta dlouho nezažili, je to razantní skok, je to nepříjemná zpráva.

Moderátor (Václav Moravec):
Počítáte s tím, že ona skoková nezaměstnanost těch posledních 2-3 měsíců bude pokračovat, to znamená, že asi skokem překonáme i osmiprocentní hranici, což zatím byly ty nejvíc špatné odhady, nejpesimističtější odhady?

Host (Ivan Fuksa):
Já si myslím, že asi ne. Já jsem v téhle chvíli optimista, protože těch už negativních informací bylo strašně moc a myslím si, já v tuhle chvíli tipuji, že osm procent tady tento růst nepřekročí. Je to můj osobní názor a v tuhle chvíli, abych ho mohl zdůvodnit nějakými čísly, tak ta čísla nikdo z nás nemá. Prostě je to o pocitu a o tom, jestli některé subjekty budou jednat v panice nebo nebudou.

Moderátor (Václav Moravec):
Věříte, že se růst nezaměstnanosti zastaví na osmiprocentní hranici a zhoršení tedy připouštíte už pouze o těch 0,6 procenta?

Host (Ivan Fuksa):
Je to můj názor, který vychází v tuhle chvíli z pocitu.

Moderátor (Václav Moravec):
Ministerstvo financí zatím odhadovalo, že růst ekonomiky se letos bude pohybovat mezi nulou a plus jedním procentem. Opozice to vidí už v tuto chvíli jako nereálné. Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek k tomu před několika desítkami minut dodal:

Záznam Jiřího Paroubka:
Politicky je třeba lidem sdělit, že pánové Kalousek a Topolánek nemají v tuhle chvíli nic blízkého deficitu ve výši jedno procento hrubého domácího produktu, ale jsou již nejméně o čtyři, ale spíše až o šest procent výše, tedy někde u 140-160 miliard deficitu podle (Esa 95) a to ještě když to půjde přiměřeně dobře.

Moderátor (Václav Moravec):
Zaznamenalo Rádio Impuls před několika desítkami minut slova šéfa sociálních demokratů Jiřího Paroubka, který mluvil tedy o letošním deficitu schodku státního rozpočtu ve vztahu k hrubému domácímu produktu. Rostoucí nezaměstnanost znamená, pane náměstku, vyšší…

Host (Ivan Fuksa):
Dopad do státního rozpočtu.

Moderátor (Václav Moravec):
Vyšší výdaje na sociální dávky. Je už dnes ale, a pracujete na Ministerstvu financí s tím, že ta stamiliardová hranice schodku prostě bude překonaná, protože je to právě důsledek zatáhnutí za záchranou brzdu?

Host (Ivan Fuksa):
Tak ta cílová hranice nebo ta magická hranice deficitu sto milionů…

Moderátor (Václav Moravec):
Sto miliard.

Host (Ivan Fuksa):
Sto miliard, je hranice, o které se už hovoří několik týdnů, že pravděpodobně bude překročena. Opět znova říkám, že jestliže někdo dokáže suverénně kritizovat to, že vláda stavěla před půl rokem ten rozpočet tak optimisticky, tak se ptám, proč takto nedokázaly reagovat ostatní země Evropské unie, které k té finanční krizi byly daleko blíže než my. Přesto dneska se vychází z těch výsledků, že skoro všechny země eurozóny překročí deficit veřejných rozpočtů tři procenta. A opět jestliže tady někdo existuje a tvrdí, že toto předpovídal a ví, jakým způsobem ten vývoj bude, tak se divím, proč se živí politikou a proč nejde do byznysu, protože by z něj během skutečně několika měsíců byl miliardář. Ale…

Moderátor (Václav Moravec):
Vy tedy počítáte s tím jako Ministerstvo financí, že překročíte tříprocentní hranici, ona Maastrichtská kritéria, tříprocentní hranice schodku státního rozpočtu v letošním roce ve vztahu k hrubému domácímu produktu, počítáte s tím, že bude tedy zapotřebí znovu ještě sáhnout do státního rozpočtu a rozpočet přepracovávat? Bylo by to už druhé přepracování.

Host (Ivan Fuksa):
Tak my jsme do Poslanecké sněmovny dali informace, jakým způsobem se vláda vypořádala s aktuálními informacemi, pokud je…

Moderátor (Václav Moravec):
To bylo v lednu.

Host (Ivan Fuksa):
To bylo v lednu. Za ten leden vidíte, jakým způsobem se hnuly další čísla, snad kromě inflace samá …, tak zcela samozřejmě tak, jako když řídíte auto a přijde zatáčka, tak se musí otočit volantem a my budeme muset na to samozřejmě reagovat. A holt žijeme v turbulentní době, to znamená, nejsme v situaci, kdy se, jak před několika lety, naplánoval rozpočet a de facto se jenom celý rok kontrolovalo, jak se plní. Teď jsme v situaci, kdy prostě doba je turbulentní na celém světě díky panice a bude se muset rozpočet upravovat. Prostě aktuálně reagovat na ty potenciální negativní vývoje.

Moderátor (Václav Moravec):
Pracujete tedy na Ministerstvu financí teď na druhé upravené verzi státního rozpočtu?

Host (Ivan Fuksa):
Tak na Ministerstvu financí se intenzivně pracuje na všech, na predikcích budoucího vývoje. Samozřejmě, že se připravují opatření na ta čísla, která už dneska v současné době jsou aktuální, nicméně finální čísla jsou aktuální teprve poté, co je posvětí Český statistický úřad, protože víme, že i v těchto situacích dochází k velkému rozptylu, minimálně v DPH, skoro až, v hrubém domácím produktu, pardon, až skoro o půl procenta. Ministerstvo financí je tady od toho, aby aktuálně reagovalo na tyto změny.

Moderátor (Václav Moravec):
Můžete nám říci, s jakým číslem teď aktuálně pracujete zatím, co se týče schodku?

Host (Ivan Fuksa):
Tak je to na částce okolo sto milionů, okolo sto miliard.

Moderátor (Václav Moravec):
Sto miliard.

Host (Ivan Fuksa):
Já se omlouvám.

Moderátor (Václav Moravec):
A co se týče růstu ekonomiky, tak už ani nejste na té kladné nule, řečeno slovy Miroslava Kalouska?

Host (Ivan Fuksa):
Tak samozřejmě rádi bychom byli na kladné nule, no, jestliže nám, myslím, že to byla společnost GP Morgan, před půl rokem říkala, že to může být až mínus 1,5 procent růstu hrubého domácího produktu, tehdy jsme je považovali pomalu za kacíře a to všichni ekonomové, makroekonomové, všichni odborníci a je teoreticky možné, že se na tu hranici dostaneme. Ale…

Moderátor (Václav Moravec):
To znamená, že teď už pracujete s recesí, dvouprocentní recesí. To byl zatím váš nejčernější scénář ještě před dvěma měsíci jste říkali, začátkem ledna, že to je krizová varianta, teď už je to reálná varianta.

Host (Ivan Fuksa):
No tak, jestliže všichni vnímáme skutečný reálný vývoj nezaměstnanosti, což jsou berná čísla, která musíme brát v úvahu a která jsou platná, tak od toho se samozřejmě budou vyvíjet i ty negativní vývoje v těch dalších číslech.

Moderátor (Václav Moravec):
Počítáte s tím, že přijdete do Poslanecké sněmovny s tou upravenou verzí státního rozpočtu nebo to bude pouze zase zpráva, kterou. . .

Host (Ivan Fuksa):
Tak v téhle chvíli asi nejsem ten kompetentní, který by sděloval postup vlády, v každém případě to bude záležet na rozhodnutí minimálně na poradě ministrů ekonomických na takzvané pence, a ve finále o tom rozhodne vláda, jakým způsobem přistoupí k tomu zpracování, jakou tomu dá váhu a jestli skutečně ten vývoj bude nepříjemný tak, jako minimálně za poslední dva měsíce v té nezaměstnanosti.

Moderátor (Václav Moravec):
Připomínám, že dnes je hostem u mikrofonu Radia Impuls první náměstek ministra financí z ODS Ivan Fuksa. Štafetový kolík, to je pravidelná rubrika v našich Impulsech, když byl ve čtvrtek hostem u mikrofonu Radia Impuls lékař Ivan Fales, tak položil prostřednictvím Impulsu dnes přítomnému prvnímu náměstkovi ministra financí Ivanu Fuksovi i tuto otázku:

Záznam Ivana Falesa:
Já bych se zeptal, zda si myslí, že je v tuto chvíli opravdu nejlepší privatizovat Letiště Praha.

Moderátor (Václav Moravec):
Položil ve čtvrtek lékař Ivan Fales otázku dnešnímu hostovi, prvnímu náměstkovi ministra financí Ivanu Fuksovi. Jak bude, pane náměstku, znít vaše odpověď?

Host (Ivan Fuksa):
Tak, přestože máme veškeré nebo hodně negativních predikcí ve vývoji makroekonomiky, tak privatizace Letiště Praha podle zkušeností z obdobných privatizačních projektů za posledních 12 měsíců v zemích, kde skutečně zuřila finanční krize, která se v Čechách nekonala, tak ty privatizace byly nadmíru úspěšné.

Moderátor (Václav Moravec):
Neřekl byste tedy, když prohloubím onu otázku, že ona prohlubující se globální ekonomická recese už teď zhoršuje podmínky pro privatizaci.

Host (Ivan Fuksa):
Myslím si, že ne, protože je neuvěřitelný převis volného kapitálu, který je třeba někam uložit a investice do takových projektů, jako je privatizace, případně dlouhodobé pronájmy letišť ve světě, jsou bezpečné přístavy pro investory a všude toto zafungovalo. Poslední privatizace, respektive 99letý pronájem letiště v Chicagu 28násobek (Ebdy), což je vynikající číslo, stávající informace stálé hovoří i ty předpovědi pro Českou republiku, otázka je ta, jestli nastane ještě horší ekonomická situace, jestli vznikne panika, kterou teďko nás poškozovaly některé zahraniční instituce v souvislosti s . . .

Moderátor (Václav Moravec):
Myslíte například ratingovou agenturu Moodys.

Host (Ivan Fuksa):
Já myslím třeba i prohlášení jedné rakouské banky, která to pak už dementovala, že máme stejné potíže ekonomické, jako má Maďarsko, případně Polsko a Slovensko a jsem rád, že i Rakušáci na to zareagovali, že to bylo špatně pochopeno, že jsme dobrou stabilní zemí, kde finanční krize nezuří a že se vyplatí do České republiky investovat, takže já si myslí, že prodat či neprodat, ten výnos bude zajímavý, myslím si, že nebude zásadním způsobem poškozen tou hospodářskou situací, možná ba právě naopak, ale musí si rozhodnout vláda, jaká bude nést politická rizika, jestli v tuhle chvíli to stojí za to nebo nestojí za to, je to její politický, spíš pocitový názor, ale ten důležitý je to, jestli vláda v té době, až k tomu dojde, protože my na tom pracujeme, bude potřebovat ten výnos té privatizace. . .

Moderátor (Václav Moravec):
A zdá se, že s prohlubujícími se schodky státního rozpočtu, když teď pracujete s číslem letošního schodku sta miliard korun, že zapotřebí někde ty peníze vzít musíte. To znamená, že vy asi pracujete už v těch, řekněme, v rozdávání peněz z privatizace Letiště Praha, v těch úvahách.

Host (Ivan Fuksa):
Vůbec, vůbec nepočítáme to, že bychom peníze z jakékoliv privatizace měli projíst. Ty peníze jednoznačně by měly jít na ekologické, odstraňování ekologických škod, měly by jít na důchodovou reformu, tam by se trošilinku, v uvozovkách, mohlo hovořit o jakémsi projídání, ale jinak zbytek jsou to smysluplné projekty pro Českou republiku, včetně investic do infrastruktury, ale ty peníze projíst je až opravdu ta krajní situace. Já si myslím, že ona nenastane.

Moderátor (Václav Moravec):
Na privatizaci se chystá i český národní letecký přepravce, České aerolinie. Prezident ČSA Radomír Lašák, který byl hostem Impulsů před týdnem prozradil, i k chystané privatizaci Letiště Praha následující informace:

Záznam Radomíra Lašáka:
Každý nákup, každá akvizice musí dávat nějaký obchodní smysl, zase logicky, pokud budeme cílit na ty strategické investory, to znamená na společnosti, které létají nebo provozují leteckou přepravu, tak ty jsou na cyklický vývoj odvětví zvyklé, prostě to je běžný jev odvětví letecké přepravy, je to taková sinusoida jenom otázka, jak dlouhé jsou ty kladné nebo záporné triody a ten, kdo se tím živí dlouhou dobu, tak ví, že tento proces je přirozený a běžný. To znamená, nevidím v tom zase zásadní problém pro to, aby se České aerolinie prodaly právě teď.

Moderátor (Václav Moravec):
Slova prezidenta ČSA Radomíra Lašáka. Kvůli světové finanční krizi zatím nemají o privatizaci zájem například americká delta nebo čínská letecká společnost China aerolines. Naopak zatím deklarovaly zájem dvě společnosti, ruský Aeroflot a francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France KLM. Pokud by první náměstek ministra financí, Ivan Fuksa, který je zodpovědný za privatizace v České republice, mohl, můžete teď vyloučit tu variantu, že by ještě letos z té privatizace ČSA sešlo nebo tato varianta hrozí kvůli světové krizi?

Host (Ivan Fuksa):
V žádném případě, pracujeme na tom, aby ta privatizace v letošním roce proběhla, jsem rád, že se i ozývají takoví to zájemci, takoví to silní hráči na trhu, jako je Air France a KLM, očekávám, že se přihlásí nebo do této soutěže půjdou i další subjekty.

Moderátor (Václav Moravec):
Které například čekáte?

Host (Ivan Fuksa):
Tak samozřejmě ti zájemci jsou rozděleni asi podle mého pohledu zhruba do třech skupin, z té západní Evropy, z té střední a východní Evropy a z té, z Dálného východu. Trošku je pro mě smutná zpráva, že singapurské aerolinie nejdou do privatizace, určitě se možná objeví nějaký hráč z Číny, možná z Jižní Koreje, možná z Indie. . .

Moderátor (Václav Moravec):
Máte strach a obavy z Aeroflotu?

Host (Ivan Fuksa):
Tak, samozřejmě určité informace o ekonomické situaci Aeroflotu máme, asi nám v tuhle chvíli nepřísluší tyto informace nějakým způsobem zveřejňovat. . .

Moderátor (Václav Moravec):
Ale budete posuzovat při privatizaci, jestliže se podíváme na současný stav přepravy leteckého, teď myslím národních přepravců, zkrátka tohoto průmyslu, tohoto odvětví, tak vy budete posuzovat, v jakém stavu ti zájemci jsou, aby nehrozilo to, že například nakoupí České aerolinky a zruší je, protože sami budou v problémech.

Host (Ivan Fuksa):
Tak jednoznačně, protože ta privatizace bude dvoukolová, jedna je to, že v prvním kole musí splnit určitá kritéria, ty kritéria mnohokrát jsme prezentovali, jsou tam podmínky na to, že nejsou v žádném sporu s českým státem, že respektují veškerá mezinárodní pravidla, že za posledních pět let na ně nebyly vydány nebo nebyly potrestány za zásadní porušování předpisů v letecké dopravě, no ale například i to, že zachová institut leteckého nebo národního evropského dopravce, že letiště v Praze bude domovským přístavem a celá řada těch podmínek, které už jsme prezentovali. Potom ti, kteří postoupí do toho druhého kola, tak už to bude jen a jen o ceně, nicméně na základě dostupných informací a zcela férově říkám i ve vztahu k Aeroflotu, si vláda vyhradila to, že bude mezi prvním a druhým kolem rozhodovat ještě o tom, kdo z různých, kdo který zájemce, který splní veškerá mezinárodní a námi stanovená kritéria představuje určité potenciální bezpečnostní riziko pro tuto privatizaci a toto bude v kompetenci vlády. Týká se to například zemí nebo společností, které jsou vlastněny majoritně státem, které mají vztah nebo respektive není zde úplně tržní hospodářství, mají vztah nebo jsou to země, které podporují terorismus a tak podobně.

Moderátor (Václav Moravec):
Ono teď v ČSA ke sporům. Odborová organizace leteckých techniků a inženýrů tvrdí, že vedení aerolinek začalo vytvářet nátlak na jednotlivé zaměstnance společnosti právě u leteckých techniků a inženýrů a cílem toho nátlaku je získání souhlasu jednotlivých zaměstnanců se snížením mezd pod hrozbou zařazení na seznam pracovníků určených k propouštění. Nemůžou tyto spory, když management ČSA asi tlačí na co nejlepší hospodářské výsledky, abyste ČSA prodali za nejlepší cenu, nemůže to naopak vést ke sporům uvnitř oné organizace, které by v konečném důsledku mohly tu privatizaci poškodit?

Host (Ivan Fuksa):
Tak já si myslím, že takovýto krok v každé společnosti vyvolá určité napětí. Já jsem byl i účasten jednání s odboráři a managementem za účasti pana ministra, když management oznamoval, že si o významné procento sníží mzdy a toto navrhuje i odborářům, s tím, že by toto dočasné snížení bylo vratné a bylo by de facto v pozici bonusu po úspěšné privatizaci. Tento bonus by se dal i přenést na budoucího privatizátora a …

Moderátor (Václav Moravec):
S tím počítáte, že by podmínkou privatizace bylo, že by zaměstnanci od nabyvatele ČSA dostali bonus?

Host (Ivan Fuksa):
Tak intenzivně o tom jednáme, dokonce odboráři se obrací i na tu instituci, která organizuje tuto privatizaci, to je na Ministerstvo financí. My po dohodě s managementem ČSA i s těmi odborovými organizacemi jednáme, protože jich je několik, těch organizací a já věřím, že všichni mají zájem na tom, aby společnost úspěšně fungovala pod hlavičkou ČSA i dalších nejenom pět let, ale i více, bez ohledu na to, kdo to bude vlastnit. Samozřejmě s tím, že ten vlastník musí splňovat veškerá ta kritéria, nejenom ta bezpečnostní, respektive ekonomická a podle leteckých norem, ale i ta geopolitická, bezpečností.

Moderátor (Václav Moravec):
Hostem úterních Impulsů bude prezident Agrární komory Jan Veleba. Pokud byste se, pane náměstku, měl Jana Veleby, který stojí v čele Agrární komory a řeč tady asi zítra bude především o protestech, o tom, že zemědělci jsou nespokojeni, řekněme, se státní podporou, tak na co byste se zeptal Jana Veleby?

Host (Ivan Fuksa):
Tak já bych se zeptal na to, jestli by, jaký mají skutečně zemědělci a představitelé zemědělců názor na to a jaké kroky by pro to udělali, aby společně s politiky dokázali změnit tu deformovanou zemědělskou politiku Evropské unie a jestli by vůbec do toho šli, jestli tento deformovaný systém jim vyhovuje, protože se veřejně povídá, že největší nebezpečí pro zemědělce je velká úspěšná úroda a jelikož veškerá rizika přenáší na sebe stát a Evropská unie a je to nejvíce deformované odvětví vůbec v celé Evropské unii, takže jestli by šli do toho boje za to, aby i v oblasti zemědělství fungovaly, čisté tržní prostředí?

Moderátor (Václav Moravec):
Ptal se první náměstek ministra financí Ivan Fuksa. Děkuji, že jste byl hostem dnešních Impulsů. Poslouchejte zítra, uslyšíte odpověď Jana Veleby. Děkuji a někdy příště na shledanou.

Host (Ivan Fuksa):
Taky děkuji vám i divákům nebo posluchačům, nashledanou.

Moderátor (Václav Moravec):
Takové byly dnešní Impulsy. Zítra poslouchejte prezidenta Agrární komory Jana Velebu, řeč bude nejen o protestech zemědělců.


Zdroj: Rádio Impuls , pořad Impulsy Václava Moravce, 9. 3. 2009

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.