CZ EN

Rozhovor čtenářů LN - s Miroslavem Kalouskem

Vláda minulý týden představila protikrizový balíček, který má oživit českou ekonomiku. Zároveň se zdá, že deficit státního rozpočtu by mohl být proti tomu schválenému výrazně vyšší. Ministra financí se on-line ptali čtenáři LN.

 

* Před několika měsíci jste říkal, že se ČR krizi vyhne – mýlil jste se. Dnes tvrdíte, že krize ČR zasáhne, ale nijak výrazně. Máme této vaší prognóze věřit, nebo jde jen o pokus uklidnit obyvatelstvo?

Tvrdil jsem a tvrdím, že finanční krizí Česká republika zasažena nebude. To samo o sobě je pravda. Jenom tři země OECD nemusely intervenovat ve prospěch svých finančních ústavů: ČR, SR, Mexiko. Finanční krize přerostla v krizi hospodářskou a jako exportně orientovaná ekonomika jsme zasaženi poklesem vnější poptávky. Nikdy jsem netvrdil, že něco takového nás potkat nemůže.

* Zajímalo by mne, kdy bude daňové přiznání a vůbec celá byrokracie kolem daní a spol. opravdu maximálně na jednu stranu A4.

Na A4 nebude nikdy. Daňové přiznání na A4 by bylo natolik obecné, že by znamenalo statisíce soudních řízení. Kdo vám sliboval daňové přiznání na A4, buď vědomě lhal, nebo netušil, co je správa daní. Na druhou stranu významně zjednodušit to lze.

* Jak hodnotíte plán ČSSD?

Scénář ČSSD není nic jiného než prosazování volebního programu ČSSD pod záminkou krize. Podívámli se na soubor převážně populistických opatření opozice, najdu tam jistě i několik bodů, na kterých se shodneme (například zrychlené odpisy). Na druhou stranu za naprosto nezodpovědný populismus pokládám tlak na zvýšené dávky a důchody, které nemohou situaci vyřešit, pouze zvýší riziko refinancování státního dluhu.

* Myslíte si, že ještě někdy uvidíme peníze, které jste tak štědře udělil Lotyšsku?

Ta půjčka je návratná. Do sedmi let ji Lotyšsko splatí včetně všech nákladů na dluhovou službu. Neproděláme ani korunu. Je to důležitý projev mezinárodní solidarity.

* Jak hodnotíte záchranný balíček prezidenta USA?

Kdo jsem já, abych mohl hodnotit záchranný balíček největší ekonomiky světa? Můj soukromý názor je ale velmi kritický.

* Budete zase v příští vládě? Myslím, že je vám jedno, o jakou vládu půjde.

Nevím a není mi to jedno. Také proto nevím.

* Plánuje vláda finanční podporu zaměstnancům ve smyslu částečné kompenzace nákladů na dojíždění za prací jako např. v Rakousku?

Ano. Plánuji jednu univerzální položku, která by byla odečitatelná od základu daně pro všechny zaměstnance bez rozdílu. Ta by měla nahradit všechny současné, často diskriminační, zaměstnanecké benefity v jednotlivých odvětvích.

 

Redakčně kráceno. Celý rozhovor na intenetových stránkách MF nebo na www.lidovky.cz 


Zdroj: 25.2.2009, Lidové noviny, Online rozhovor - rubrika Výslech

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.