CZ EN

On-line rozhovor čtenářů LN s Miroslavem Kalouskem dne 24.2.2009

Vláda minulý týden představila protikrizový balíček, který má oživit českou ekonomiku. Zároveň se zdá, že deficit státního rozpočtu by mohl být proti tomu schválenému výrazně vyšší. Jak vnímá celou situaci ministr financí? Ptali jste se Miroslava Kalouska.

 

Přepis on-line rozhovoru

OTÁZKA (charles)
Dobrý den. Před několika měsící jste říkal, že se ČR krizi vyhne - mýlil jste se. Dnes tvrdíte, že krize ČR zasáhne, ale ne nijak výrazně. Můj dotaz tedy zní; máme této Vaší prognóze věřit nebo se jedná jen o pokus uklidnit obyvatelstvo?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:05)
Dobrý den, zdravím čtenáře Lidovek a děkuji za otázky. Odpovídám na první: Tvrdil jsem a tvrdím, že finanční krizí Česká republika zasažena nebude. To samo o sobě je pravda. Jenom tři země OECD nemusely intervenovat ve prospěch svých finančních ústavů: ČR, SR, Mexiko. Finanční krize přerostla v krizi hospodářskou a jako exportně orientovaná ekonomika jsme zasaženi poklesem vnější poptávky. Nikdy jsem netvrdil, že něco takového nás potkat nemůže.


OTÁZKA (R.)
Dobry den! Zajimalo by mne, kdy bude danove priznani a vubec cela byrokracie kolem dani a spol. opravdu max. na 1 stranu A4 (kde jeste tak aspon pulku budou tvorit identifikacni udaje)? A kdy se zrusi vsechny vyjimky, vyjimky vyjimek atd.? Nemyslite, ze soucasny system je pro laika, ale koneckoncu asi i odbornika (kterym nejsem) znacne neprehledny?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:09)
Na A4 nebude nikdy. Daňové přiznání na A4 by bylo natolik obecné, že by znamenalo statisíce soudních řízení. Kdo Vám sliboval daňové přiznání na A4 buď vědomě lhal, nebo netušil, co je správa daní. Na druhou stranu významně zjednodušit to lze, za podmínek, že sjednotíme základ pro všechny přímé odvody a zrušíme drtivou většinu daňových výjimek. Jak je to snadné, můžete vidět sám z absurdních diskusí o "stravenkách a režijkách". Pokud vám na tom záleží, podpořte nás, ať tyto nesmyslné výjimky dokážeme odstranit.


OTÁZKA (Tomáš Chvála)
„Zpomalení ekonomiky přijde. Jediné, co se však stane, je, že Češi budou bohatnout o něco pomaleji než dosud. Záporný růst a následná recese Česku rozhodně nehrozí,“ (ministr financí Miroslav Kalousek 5.10.) ..... Jak Vám můžeme věřit to,co říkáte dnes!?!? Opět to za 2 měsíce nebude platit!?!?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:12)
Děkuji, že jste uvedl i datum. V té době ty nejpesimističtější analýzy a predikce předvídaly České republice nejhůže dvouprocentní růst. (Příklad ČNB 3,2%, Patri Finance 2,5%.) Bohužel jsme v době bezprecedentních ekonomických turbulencí a skutečnost se ukázala horší. Každá prognóza byla druhý den po zveřejnění stará a příliš optimistická. Ministr financí nemá jinou možnost než se spolehnout na prognózy renomovaných analytiků. Skutečně pravdivá predikce všech analytických pracovišť, a tudíž i ministrů financí v této chvíli zní: "Opravdu nevím." Je proto naší povinností být připraveni i na krizové scénáře.


OTÁZKA (Pavel)
Dobrý den. Děkuji Vám za racionální přístup, který projevujete při probíhající ekonomické krizi. Při současné obří vlně politického populismu je to relativně vzácné. Jak hodnotíte konkurenční plán ČSSD? Který jejich návrh považujete za případně realizovatelný, a který je podle Vás naopak zcela nesmyslný? Děkuji.

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:15)
Scénář ČSSD není nic jiného, než prosazování volebního programu ČSSD pod záminkou krize. Vážím si toho, že vláda a politické strany, které vládu skládají, podobnému pokušení odolaly. Podívám-li se na soubor převážně populistických opatření opozice, najdu tam jistě i několik bodů, na kterých se shodneme (například zrychlené odpisy). Na druhou stranu za naprosto nezodpovědný populismus pokládám tlak na zvýšené dávky a důchody, které nemohou situaci vyřešit, pouze zvýší riziko refinancování státního dluhu.


OTÁZKA (Nováček)
Myslíte si, že ještě někdy uvidíme peníze, které jste tak štědře udělil Lotyšsku? Jaké zase zavedete poplatky, aby se vyrovnala tato nenavratná ztráta.Z východu jsme ještě neviděli žádné vrácené dluhy.

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:18)
Ta půjčka je návratná. Do sedmi let ji Lotyšsko splatí včetně všech nákladů na dluhovou službu. Neproděláme ani korunu, nechceme ale také na Lotyšsku vydělat. Je to důležitý projev mezinárodní solidarity, nikdy nevíme, kdy sami takovou pomoc budeme potřebovat. Vedle toho jsem pokládal za důležité demonstrovat trhu, že v zemích střední a východní Evropy nejsou jenom země, které pomoc potřebují (Maďarsko, Lotyšsko), ale i země, které dokážou pomoc poskytnout. A to se vyplatí.


OTÁZKA (Marek Ryneš)
Pane ministre, jak hodnotite zachrany balicek prezidenta USA? jinak preji pevne nervy pri diskuzich v parlamentu i jinde...

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:20)
Kdo jsem já, abych mohl hodnotit záchranný balíček největší ekonomiky světa? Můj soukromý názor je ale velmi kritický. Už jenom fakt, že problém byl zahrnut penězi a pro ty peníze se dodatečně hledají projekty, ve mně vzbuzuje silnou nedůvěru. Obávám se, že jednou to budou muset Američané tvrdě platit a ještě víc se obávám, že vzhledem k významu a velikosti americké ekonomiky na to budeme my všichni muset přispět. Takovou výhodu Češi nemají, ti si to za sebe budou muset zaplatit sami.


OTÁZKA (arwen)
Pane Kalousek budete zase v příští vládě? Myslím, že je Vám jedno o jakou vládu půjde.

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:21)
Nevím a není mi to jedno. Také proto nevím.


OTÁZKA (Jana Kaplanova, Londyn)
Pane ministre, mohu se, prosim, zeptat, proc je pro Ceskou republiku nevyhodne brzke prijeti Eura? Dekuji

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:23)
Eurozóna je teď mimořádně rozkolísaná, vzhledem k tomu, že v praxi přestala platit některá kritéria, která zaručovala stabilitu tohoto projektu. Je odpovědné vést svoji loď do klidných, nikoli rozbouřených vod. Já věřím ve výhodnost vstupu do eurozóny, ale pokládám za neodpovědné přistávat v té největší bouři.


OTÁZKA (Brána)
Lze snížít závislost české ekonomiky na ekonomice světové?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:24)
Zajisté, teoreticky lze. Nicméně pouze za cenu vlastního dramatického chudnutí.


OTÁZKA (Radek)
Dobrý den, můžete mi vysvětlit jak je možné, že každý rok končí s deficitem a přesto proběhne akce "porcování medvěda" kde dojde k dle mého k vyhození miliónů na nesmyslné projekty. Proč se tyto peníze nepoužijí na zmírnění deficitu ?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:26)
Protože státní rozpočet schvaluje sněmovna, rozhoduje o něm nadpoloviční většina poslanců a nadpoloviční většina poslanců si "medvěda" přeje. To je demokracie. Před třemi lety jsem navrhl novelu zákona, která by "medvěda" znemožnila. Návrh získal 35 hlasů ze 200. Já byl jeden z nich. Oslovte prosím těch zbývajících 165.


OTÁZKA (Petr)
Proč vidíte problém ve šrotovném, kromě toho, že nechcete zvýhodňovat jedno odvětví průmyslu ( progam panel je také zvyhodňování jednoho odvětví a vláda na něj přispěla několika miliardami), když to má aspekt jak ekologický, tak ekonomický( čistě matematicky na tom vyděláte DPH-šrotovné= +).V neposlední řadě i fakt, že podil Škopda auto na tuzemském prodeji je stále mezi 40-50%, takže min. z poloviny by šrotovné podpořilo tuzemskou výrobu.Díky za opověď.

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:31)
Prosím opusťte ten demagogický argument, kterému říkáte matematický. Nechal by se uplatnit u každého zboží. (Kdybychom přispěli na boty, hodinky, počítače, náušnice... nemusím pokračovat - všude se totiž DPH vybírá.) Není možné podpořit státním příspěvkem jenom jedno odvětví. A pokládám navíc za velmi nefér motivační stimul, který "šrotovné" vysílá. Říká totiž: vy, kteří jste dbali o bezpečnost na silnicích a pořídili jste si bezpečnější auto, a vy, kteří z úcty k životnímu prostředí jste si pořídili ekologičtější auto, popřípadě jste se rozhodli auto nemít, nedostanete nic. Ale chceme po vás, abyste ze svých peněz přispěli těm, kteří bez ohledu na bezpečnost a životní prostředí zatěžují české silnice starými šunkami. Připadá vám to fér? Mně ne.


OTÁZKA (jerry, the weremouse)
Vy jste tuším vzděláním chemik. Řekněte mi, jak se dá ekonomika nastudovat po večerech a co Vás k tomuto zájmu vlastně přivedlo?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:33)
K zájmu mě přivedla nesmyslnost centrálně plánované ekonomiky v investiční výstavbě (pracoval jsem v investiční výstavbě v prostředí tak absurdním, že mě zajímalo, jak to funguje ve svobodném světě). Po večerech se to studuje těžko, ale když vás to baví, tak to jde. Navíc jsem nikdy netvrdil, že ministr má být největší žijící odborník v oboru. Má mít schopnost organizovat odbornou a veřejnou diskusi tak, aby pak prosazoval ten nejpřijatelnější a nejužitečnější kompromis.


OTÁZKA (damenico)
Dobrý den! Někteří Vaši kritici Vám vyčítají, že svými názory patříte spíš do ODS, než do KDU. Jak to s Vámi vlastně je, čí barvy a proč hájíte?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:34)
Složil jsem ústavní slib, který začíná větou "Slibuji věrnost České republice". To jsou barvy, které hájím.


OTÁZKA (David z Brna)
Dobrý Den, Jak budete řešit zadluženost země, navíc teď když je finanční krize a myslíte, že bude někdy ČR s nulovou zadlužností?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:36)
Mojí snahou je zvyšovat zadluženost co nejméně. Není nutným cílem, aby země měla nulovou zadluženost, nutnou podmínkou je, aby míra zadluženosti byla ufinancovatelná s ohledem na ostatní potřeby společnosti.


OTÁZKA (Dr. Sam)
Počítáte s vydáním dluhopisů pro občany. Na rozdíl od Povodňových dluhopisů, však úrok má být pevný - neodvozený od inflace či sazeb ČNB. Proč bych Vám, pokud jsou mé informace z médii správné, měl státu půjčit peníze? Přesvědčíte mě, že bude pro mne výhodné půjčit státu již jednou zdaněné peníze?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:38)
Já vás nutit nebudu, to bude vaše svobodné rozhodnutí. Já vás mohu jen ujistit, že náš úrok bude výhodný a jistina pevná. Ale pokud si své poctivě zdaněné peníze budete chtít raději zašít do polštáře, je to vaše rozhodnutí a já ho respektuji.


OTÁZKA (Jan Erben, Brno)
Dobrý den! Zajímalo by mě, jak po případném schválení odpočtu DPH na osobní auta, vysvětlí ministr financí firmám, které nedávno nakoupily nová osobní auta, že mají oželet statisíce o než přišly proto, že svůj nákup neodložily (a neposunuly tak současné problémy automobilek o nějaký ten měsíc dříve). Předem pěkně děkuji za odpověď! Jan Erben

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:40)
Kdybych měl přijmout tuto zásadu "rovného" přístupu k daňovým poplatníkům, nesměl bych už nikdy sáhnout na žádnou daňovou sazbu a žádnou daňovou výjimku. Firmám, o nichž hovoříte, budiž útěchou, že za čas svůj vozový park budou opět obnovovat. Auto není investice na celý život.


OTÁZKA (Tomáš Zvadlý)
Dobrý den pane ministře, kdy už konečně bude jednoduchý výpočet mzdových daní a odvodů a kdy bude možné srážky posílat na jeden účet? Jestli chcete ulehčit drobným zaměstnavatelům, tak na tom, prosím, rychle zapracujte, protože nastudovat ty předpisy kvůli jednomu, dvěma zaměstnancům je šílené. To už opravdu raději švarcsystém nebo načerno.

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:41)
Předkládám nový návrh zákona o daních z příjmů a přál bych si, aby platil od 1.1.2010. Současně se obávám, že přání nás obou je v poslanecké sněmovně v mírné menšině. Tak si držme palce.


OTÁZKA (Rita Holoubková)
Nemyslíte si, že ztrácíte na své důvěryhodnosti tím postupným dávkováním špatných čísel? Jak je to dlouho, kdy jste se rozčiloval nad prognózami odhadujícími schodek rozpočtu kolem 100 miliard a včera Váš náměstek mluvil bez uzardění o částce ještě o 30 miliard vyšší? Druhý dotaz. Při odhadované inflaci 1,7 však v rozpočtu počítáte stále s 3%, dle včererjších slov p. Janoty. Se snižováním především mzdových výdajů kalkulovaných dle inflace, čekáte až bude po červnových volbách? Opravila jsem chyby z předchodzího dotazu neb nedával smysl a prosím redakci o jeho odstranění. Děkuji

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:44)
Už jsem odpovídal. V danou chvíli můžete vycházet pouze z aktuálních predikcí a já jsem vycházel vždy z těch nejpesimističtějších. Nijak mě netěší, že i ty jsou dnes s odstupem času příliš optimistické. Já si je nevymýšlím, já je přebírám. V roce 2009 nesáhneme na jedinou korunu ze schválených mzdových prostředků, byť jsem vášnivě nesouhlasil s navýšením platů pro státní úředníky o 2,6 mld. Kč. Sněmovna měla ale jiný názor.


OTÁZKA (Novakova Jana)
Dobrý den pane ministře, bedlivě sleduji současnou ekonomickou situaci a musím Vám složit poklonu za to, jak profesionálně se jí snažíte řešit. Zároveň bych se chtěla zeptat, zda-li si myslíte, že odložení plateb záloh na daně pro podnikatele dokáže tyto podniky uchránit od krachu?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:47)
Nekonkurenceschopné subjekty nedokáže uchránit od krachu žádné vládní opatření. Odložení záloh pomůže těm malým v optimalizace cash-flow. Současně jim to umožní, aby za tyto "odložené" peníze ivestovaly v rámci pobídky zrychlených odpisů. Tím si mohou svoji daňovou povinnost optimalizovat tak, že v roce 2010 žádné daně platit nebudou. A mně to, budete se divit, nebude vadit, protože to přispěje k rozvoji české ekonomiky.


OTÁZKA (Dr. Štěpánek)
Dobrý den pane ministře, chtěl jsem se zeptat zda vláda plánuje finanční podporu zaměstnancům ve smyslu částečné kompenzace nákladů na dojíždění za prací jako např. v Rakousku. Děkuji za odpověď.

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:49)
Ano. Plánuji jednu univerzální položku, která by byla odečitatelná od základu daně pro všechny zaměstnance bez rozdílu. Ta by měla nahradit všechny současné, často diskriminační, zaměstnanecké benefity v jednotlivých odvětvích. Je to tak mnohem spravedlivější. Zvláštní, že v této politice rovného přístupu ke všem zaměstnancům jsem narazil zejména u odborářů.


OTÁZKA (kozinaJ.Sladký)
Pane Kalousku počítáte se snížením státního aparátu, nebo je tento stav nutný k chodu republiky???Jsou příjmy úředníků a politiků v souladu s výkonem /sleduji jednání PS pozorně- tak pravdu/??Co kdyby jste sdělil o kolik škrtnete výdaje na činnost politickou a začali jste šetřit u sebe jako vzorní hospodáři a šli jste příkladem??Bojím se , že neodpovíte, tak si alespoň vryjte do hlavy PŘÍKLADY TÁHNOU a konejte jako křesťan.Díky Vám

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:54)
Odpovím v bodech: 1) Na toto volební období platí zmrazení platů ústavních činitelů, tedy - vzhledem k inflaci - pokles jejich reálné hodnoty. 2) Nemyslím si, že plat politiků je velký. Záleží na výkonu toho či onoho. V parlamentu je mnoho lidí, kteří by si v soukromé sféře vydělali mnohem více, a také je tam mnoho těch, kteří jsou o milion měsíčně přepláceni (neboť 80 000 berou a za 920 000 škodí). Je jenom na vás, zvolit tam ty, pro které bude ústavní výkon finanční újmou, nikoli profitem. 3) Na snižování státního aparátu vyvíjíme soustavný tlak pouze minimálním navyšováním mzdových prostředků (nižším než inflace). To má jednoduchý efekt - pokud chtějí mít vyšší platový nárůst, musí jich být méně.


OTÁZKA (Michal)
Po volbách 2006 jste jednu chvíli byl ochoten jít do koalice s CSSD - především Paroubkem a komunisty - vyléčili Vás postoje ČSSD vůči koalici a jejich nynější názory na krizi či chování pana Ratha ze spojenectví s takovými lidmy ?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:55)
Jak jsem se choval a co jsem říkal (abych zabránil velké koalici), a co jsem doopravdy chtěl a čeho jsem dosáhl, to ponechám historikům a vaší racionální úvaze.


OTÁZKA (OSVČ)
Byla minimální daň, dle Vašeho názoru, diskriminační, nebo ne? Tedy taková daň, kdy příkladem Pepa platí z vydělané stokoruny 25 korun, Karel ze stejné částky vůbec nic. Jména stačí nahradit profesním zaměřením a jsme prakticky v liteře zákona o minimálním základu daně (dnes již naštěstí zrušeném). Myslíte si, že by bylo záhodno tuto daň zpětně živnostníkům vrátit? Ptám se i vzhledem k Vašemu nedávnému výroku o nepřípustnosti odpouštění daní určité skupině (jakožto jeden z léků proti krizi), což by dle Vašeho názoru bylo diskriminací.

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:57)
Minimální daň byla nepochybně diskriminační. Daňová povinnost vyplývá z příjmu, tedy ze zisku. Tam kde příjem či zisk není, je nesystémové vyměřovat i daň. To je stejné, jako kdybych vyžadoval daň z nemovitosti po někom, kdo žádnou nemovitost nevlastní.


OTÁZKA (pepa)
Kdy konečně podáte demisi za výrok, že se nás krize netýká?

ODPOVĚĎ (24.02.2009 14:59)
Již jsem odpovídal. Společně s pány Paroubkem, Sobotkou a některými médii spojujete mé výroky k finanční krizi a k potřebě saturovat české banky (a tam se nás to opravdu netýkalo) a ke globální hospodářské krizi, která se nás nemůže nedotknout. Vyzýváte-li mě k demisi, měl byste si učinit pečlivou rešerši mých výroků.


OTÁZKA (tomas)
pane ministre,pokud neco ze sveho planu cssd prosadi rezignujete??šrotovne atd.osobne si myslim ze ne,dekuji za odpoved

ODPOVĚĎ (24.02.2009 15:00)
Dělám vše pro to, aby ty nejhorší populismy schváleny nebyly. Věřím, že nebudou.


OTÁZKA (Karel)
Pane ministře co budete dělat s ČSA pokud se neprodá? To, že současná situace je naprosto neudržitelná a management totálně selhal, je již jasné naprosto každému. Dostane management bonus za privatizaci po takovémto "výkonu"? Děkuji za odpověď

ODPOVĚĎ (24.02.2009 15:01)
Nemyslím si, že management selhal. V rámci možností dělal maximum. Myslím, že existuje několik důvěryhodných strategických investorů pro ČSA. Nevidím důvod, proč neprodat.


OTÁZKA (Jaroslav Trnka)
Pane ministre, mam dotaz tykajici se statniho dluhu. Pokud prekroci snesitelnou hranici, neni pro stat prijatelnejsi pripustit vysokou inflaci, aby se jeho fakticka hodnota snizila a bylo by ho lehci splatit? Dekuji, J.Trnka

ODPOVĚĎ (24.02.2009 15:04)
Ano, to je velmi chytrá otázka. Leckde už to vyzkoušeli, například v Itálii, a evidentně to funguje. Obávám se, že to budou zkoušet i v USA. Má to jednu velkou nevýhodu - stát se sice snadněji zbavuje svých dluhů, ale země jako taková chudne a veřejnost přichází o své úspory. Opravdu nechci, aby touhle cestou šla ČR.


OTÁZKA (J. Trnka)
Pane ministre, jak vyvratite jednoduchou uvahu, kterou zastava levice: Pro podporu ekonomiky je treba zvysit spotrebu domacnosti. A logicky nejefektivnejsi je rozdat penize nizsi prijmove skupine, protoze ty je utrati tak jako tak. Dekuji, J.Trnka

ODPOVĚĎ (24.02.2009 15:07)
Ta jednoduchá úvaha je hloupost ze dvou důvodů: 1) Ty peníze fakticky nemáme. Museli bychom si je půjčit. Odpovědný subjekt si nepůjčuje na spotřebu, půjčuje si jen na ty nejnutnější investice. 2) Domácí spotřeba je z více než 70 % dovoz. Naopak vše, co vyprodukujeme doma, je z 80 % určeno na vývoz. Z této statistiky jednoduše vyplývá, co jsou opravdové nástroje na podporu české ekonomiky a co je neodpovědný populismus. Dámy a pánové, děkuji vám za vaše otázky a zase někdy příště se těším na shledanou se čtenáři Lidovek.


Zdroj: 24.2.2009, Lidové noviny , Online rozhovor

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.