CZ EN

Mezinárodní půjčka Lotyšsku

Lidové noviny, 20.2.2009, Marek Loužek: Mezinárodní solidarita má své meze. Pomoci může někdo, kdo sám netrpí nouzí. Česká republika však nemá nazbyt. Argument ministra financí Kalouska, že vydáním dluhopisů se v sedmiletém horizontu nijak nezvýší český státní dluh, je lichý. Protože jde o bezúročnou půjčku, Lotyšsko nezaplatí žádné úroky. Český stát přijde ze zapůjčených 5,9 miliard korun o úroky, které například ve výši pět procent ročně za sedm let činí nezanedbatelných 2,4 miliardy korun.

Komentář MF

Půjčka Lotyšsku je operací, na které český rozpočet nevydělá, ale ani neprodělá ani korunu. Lotyšsko nám samozřejmě uhradí veškeré úroky, které my za vydané dluhopisy zaplatíme. Za sedm let nám bude splacena jistina včetně nákladů, které budeme mít s vydáním dluhopisů a s dluhovou službou. Z pohledu těchto sedmi let je tato operace neutrální a nezvyšuje státní dluh ani o korunu.

Jedná se o mimořádně významný akt mezinárodní solidarity v rámci EU k našemu partnerovi, členskému státu EU. Ve chvíli globálního hospodářského ochlazení máme jedinou šanci - postupovat co možná nejvíce koordinovaně a harmonizovaně, alespoň v rámci Evropské unie. Dnes více než kdy jindy potřebujeme své sousedy, naše ekonomiky jsou propojené, a je třeba si navzájem pomáhat. Z dlouhodobého hlediska se nám tato pomoc zcela jistě vyplatí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.