CZ EN

Kalousek: Čunkovi jsem nerozuměl

Šéf lidovců Jiří Čunek se pustil do nejriskantnějšího podniku ve své kariéře. Včera navrhl odvolat z vlády ministra financí Miroslava Kalouska - ministra, který má v poslaneckém klubu KDU-ČSL i u premiéra Mirka Topolánka mnohem větší podporu než on sám. Kalousek i proto bere Čunkův návrh na své odvolání z vlády naprosto klidně.

»Pan předseda zřejmě dospěl k názoru, že nedosahuji jeho vlastní odborné erudice, na což má nepochybně právo. Prostou analýzou lze zjistit, že ministr financí prosazuje koalicí dohodnutý program,« říká v rozhovoru pro Hospodářské noviny Kalousek.

* HN: Jak jste se dozvěděl o tom, že vás chce předseda vaší strany Čunek odvolat z vlády?

Dozvěděl jsem se to z médií. Potom mě předseda někdy kolem půl druhé sdělil, že to, co jsem se dozvěděl z médií, je pravda. Že skutečně usiluje o mé odvolání.

* HN: Vytkl vám Jiří Čunek něco konkrétního?

Říkal k tomu nějaké věty, o kterých se domníval, že to je argumentace, ale bylo mu velmi obtížně rozumět. Možná máte stejné zkušenosti. Takže já jsem prostě vzal na vědomí, že navrhuje mé odvolání.

* HN: Na ministerstvu financí teď vrcholí přípravy plánu, kterým by měla Česká republika bojovat proti ekonomické krizi. Jak se vám vlastně pracuje ve chvíli, kdy vám předseda strany řekne, že vás chce odvolat?

Nadcházející dny a hodiny jsem připraven pracovat stejně jako dosud. Důvodem, proč jsem včera médiím řekl, že se nechci vyjadřovat k personálním otázkám, je, že na to prostě nemám čas. Přes vánoční svátky a přes Silvestra jsme pracovali a i nadále budeme pracovat na reálné podobě státního rozpočtu. Slíbili jsme, že do konce ledna do sněmovny předložíme rozpočet včetně nových příjmů a výdajů. Máme tu práce nad hlavu a já jsem vždycky pracoval tak, aby můj úřad byl za mého působení kompetentní a aby hladce běžel i v případě mého úmrtí či odchodu. Mám nějakou ústavní odpovědnost a nějaký ústavní úkol a nemíním při jeho plnění ztrácet čas zástupnými argumenty, které slyším z médií a od našeho předsedy.

* HN: Takže to, že vás chce odvolat předseda vaší strany, vám vůbec nevadí?

Práce na ministerstvu mě baví, vykázali jsme naprosto reálné výsledky, kterých si všimla domácí i zahraniční veřejnost, takže mně jen tak něco chuť nevezme. Pan předseda zřejmě dospěl k názoru, že nedosahuji jeho vlastní odborné erudice, na což má nepochybně právo. Prostou analýzou lze zjistit, že ministr financí prosazuje koalicí dohodnutý program. Ministr je ale samozřejmě spotřební zboží a já jsem připravený kdykoli odejít. Každý je nahraditelný.

* HN: Mirek Topolánek se vás včera po obědě s prezidentem Václavem Klausem zastal a prohlásil, že vás jako nejlepšího ministra z KDU-ČSL odvolat nemíní. Překvapilo vás to?

Já se opravdu nechci zúčastňovat hovorů o sobě. Dělám svou práci, a dokud o ní bude zájem, tak ji budu dělat dál. A pokud ji dělat nebudu, tak budu držet ministerstvu financí palce, aby ji dělalo stejně úspěšně jako my.


Zdroj: 6.1.2009, Hospodářské noviny, autor: Petr Vašek

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.