CZ EN

Státní pokladna ušetří miliardy

V médiích, včetně Hospodářských novin, se začaly objevovat články, které zpochybňují výběrové řízení na Integrovaný informační systém státní pokladny. Zarážející je, že jejich závěry jsou postaveny pouze na tvrzení jednoho z poslanců kontrolního výboru, který se nechal slyšet: »mám pocit, že je to tunel do státního rozpočtu« (HN, 29. září). Nevím, jaké další »pocity« tento poslanec má. Ale mohu garantovat, že výběrové řízení bylo naprosto v pořádku a v souladu se všemi zákony.

Kontrolní výbor si údajně nechal zpracovat dva posudky na toto výběrové řízení. Jeden od vysoké školy ekonomické, druhý od Západočeské univerzity. Říkám údajně proto, že se bohužel nikdo neobtěžoval nás s těmito posudky seznámit. Závěry zveřejněné v médiích mohu však naprosto jasně odmítnout. Vítám proto, že výběrové řízení na Státní pokladnu posoudí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Výhrady se převážně týkají faktu, že se přihlásili pouze dva zájemci. A pak také skutečnosti, že stanovené kvalifikační požadavky byly příliš přísné. Kvalifikační požadavky skutečně přísné byly. Ale plně odpovídaly velikosti a důležitosti tak obrovského projektu. Pokud by přísné nebyly, kritici by nám mohli oprávněně vyčítat, že hazardujeme s penězi daňových poplatníků.

Je nutné připomenout, že zadávací dokumentaci si od Ministerstva financí vyžádalo 41 zájemců, další si ji mohli stáhnout na internetu. Kdokoliv si mohl v zákonem stanovené lhůtě stěžovat na kvalifikační požadavky nebo cokoliv jiného. Neudělal to nikdo. Jeden ze zájemců ale musel být podle zákona vyřazen ze soutěže kvůli fatální a vyloženě zbytečné chybě.

I pro mne bylo zklamáním, že se nepřihlásilo zájemců více, čekal jsem účast čtyř až šesti konsorcií. Nicméně nejdůležitější není počet, nýbrž dosažená cena a kvalita vítězné nabídky. A jsem přesvědčen, že jak cena (2,149 miliardy korun), tak kvalita vítězné nabídky jsou příznivé.

Bohužel se teď v médiích objevují pouze části pravdy, přestože se velmi snažíme o naprostou transparentnost všech procesů a informovanost veřejnosti. Ano, 2 miliardy korun, to je skutečně velmi mnoho peněz. Musíme k tomu ale dodat i druhou část pravdy: systém Státní pokladny bude za plného provozu ročně šetřit půl až jedno procento státního rozpočtu. Převedeno do korunového vyjádření: ušetří 5 až 10 miliard korun ročně (!). Každý investor komukoli potvrdí, že za takových podmínek jde o investice z říše snů.

Ve světle těchto faktů též nechápu návrhy některých opozičních politiků, kteří chtějí kvůli současné finanční krizi celý projekt zastavit a »ušetřené« peníze věnovat na jiné účely. Je snad nad slunce jasnější, že zastavením projektu Státní pokladny bychom se naopak připravili o výše zmiňované miliardové úspory ve státních výdajích. A neuspořené peníze jsou přece také ztrátou.


Zdroj: 3.10.2008, Hospodářské noviny, autor: Pavel Nevšímal

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.