CZ EN

Systém výběru daní se přežil

Ministerstvo financí zveřejnilo zprávu Světové banky o plánované reformě daňového systému v České republice (www.dane2010.cz). Seriózní mezinárodní instituce vítá plánované sloučení výběrů daní, cel a odvodů do moderní instituce správy veřejných příjmů. Taktéž poukazuje na slabiny našeho systému výběru daní, které se Ministerstvo financí chystá v návrhu reformy řešit.

Světová banka se samozřejmě kloní k názoru, že veřejné zdravotní a sociální pojištění nepředstavuje nic jiného než daň z pracovní aktivity a neexistuje racionální důvod, proč jejich výběr nesloučit s výběrem daně z příjmů fyzických osob. Poukazuje na mnohé duplicity a dokonce "triplicity", které kvůli roztříštěnému systému výběru zvyšují administrativní náklady. Existují například samostatné databáze údajů pro finanční úřady, Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovny. To pak vyžaduje opakované vyplňování formulářů s prakticky stejnými kolonkami, zvýšené náklady na administraci dat a zbytečné personální výdaje. Světová banka se také pozastavuje nad vysokým počtem finančních úřadů v České republice, kde »velký počet málo specializovaných zaměstnanců provádí rutinní práci«. Všímá si faktu, že se v daňové správě vykonává celá řada činností zbytečně, a to z důvodu komplikovanosti systémů výběru daní, systému poskytování a kontroly dotací. Upozorňuje, že kvůli nadměrné komplikovanosti zákonů se nejprve ukládají zbytečné povinnosti poplatníkům a plátcům a poté jejich kontrolou zaměstnává stát celou správu daní a odvodů.

Je nám doporučováno například urychlení elektronizace správy a výběru daní a odvodů, kdy by poplatníci měli přístup ke svému účtu on-line, čímž by se zvětšil jejich komfort. Dále se Světová banka vyslovuje pro delší archivaci dokumentů, což bude umožněno integrací databází a systému zpracování dat. Všechna doporučení jsou podepřena zkušeností ze zemí, které již podobným procesem prošly a kterým Světová banka asistovala, a další monitoruje.

Peter Chrenko, náměstek ministra financí pro daně a cla


Zdroj: Hospodářské noviny, 1.9.2008, rubrika: Názory

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.