CZ EN

Poplatky jsou nefér, nic ale nezmůžeme

* První místopředseda KDU-ČSL Roman Línek přišel s iniciativou, která má za cíl dosáhnout snížení bankovních poplatků. Mluvil s vámi o tom?

Já jsem panu Línkovi vysvětlil, že ministerstvo financí má v rámci legislativy, v které se pohybuje, naprosté minimum nástrojů. Tím nástrojem je pouze konkurenční prostředí, nikoli regulace.

* Přesto Línek uvedl, že lidovci budou chtít najít nástroje, jak na banky tlačit. Kvůli tomu se prý sejde i vaše stranická komise pro ekonomiku.

Ať zasedne kdokoli, v rámci legislativy v civilizované Evropě obvyklé jediným nástrojem je konkurenční prostředí.

* Podle něj napomůže veřejná diskuse...

Ať diskutuje.

* Do diskuse by měl vstoupit i stát.

Můj předchůdce Bohuslav Sobotka se v této věci pokoušel diskutovat ze všech sil a jeho snaha dopadla vniveč, právě proto, že ministerstvo financí jako regulační orgán nemá nástroj, kterým by tomu mohl efektivně pomoct.

* Europoslankyně za KDUČSL Zuzana Roithová uvedla, že v Evropské unii se o regulaci bank jako poslední možnosti reálně diskutuje.

V Evropské unii je celá řada socialistů, kteří věří, že regulace je nástroj, který to může vyřešit. Podle mě regulace situaci jenom zhorší.

* Co říkáte tomu, že české banky vybírají skoro nejvyšší poplatky v Evropě?

Já nezpochybňuji to, že poplatky bank u nás jsou neúměrně vysoké. Obchodní politika v oblasti drobného bankovnictví není vůči klientům úplně férová. Ale věřím, že to může vyřešit jen konkurenční prostředí.


Zdroj: Právo, 6.08.2008, rubrika - Zpravodajství, autor: Oldřich Danda - rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.