CZ EN

Jiří Król: Zkrachují pouze ti, kteří se nepřipraví

Na finančním a kapitálovém trhu po aplikaci MiFID výrazně zostří konkurence, říká šéf odboru finančních trhů ministerstva financí Jiří Król.

* E15: Jak velké odhadujete náklady makléřských firem na implementaci MiFID? Vrátí se jim zpět?

Náklady na změny se mohou pohybovat v řádech statisíců až milionů korun. MiFID ale také nabízí obchodníkům spoustu nových příležitostí, kdy náklady vynaložené na změny mohou být plně závislé na čistě komerčních rozhodnutích cílených k využití těchto možností.

* E15: Obchodníci ale upozorňují, že vysoké nároky mnozí neustojí a zkrachují. Jaké firmy to budou?

Dle Evropské komise by měl MiFID radikálně změnit klidné a mnohdy ospalé rybníky některých doposud chráněných finančních trhů v oceán hemžící se agresivními dravci. V tomto smyslu mohou zkrachovat ti, kteří se na výraznější konkurenci dostatečně nepřipraví. Asi těžko můžeme říci, že by zde mohli zkrachovat obchodníci jen kvůli zvýšeným nákladům kvůli MiFID. Mnoho pravidel, například v oblasti pravidel jednání se zákazníky, tady už obdobně existovalo předtím. Navíc jsou české kapitálové trhy otevřené a konkurenční. Nemyslím si tedy, že by zde mohlo dojít k radikálnímu oslabení některých subjektů na trhu.

* E15: Na co si při přípravách na systém obchodníci u vás nejvíce stěžují?

Asi na to, že MiFID bude pro ně znamenat mnoho papírování a formalit, které i když dobře míněné, nebudou mít ten zamýšlený účinek. Obchodník bude například povinen detailně informovat klienty o tom, kde a jakým způsobem provádí přijaté pokyny. Mnozí namítají, že klienty tyto informace nezajímají a že mnozí ani nejsou schopni uchopit a pracovat s takovým množstvím technických detailů. Tato povinnost je však přímo ukotvena ve směrnici a členské státy jsou povinny ji dodržet.

* E15: Kdy by měla novela zákona o kapitálovém trhu, která pravidla MiFID zavádí, začít platit?

Novela byla schválena ve třetím čtení, takže přijetí zákona očekáváme někdy v létě tohoto roku.

* E15: Jaké největší změny na trh přinese?

Prohloubení liberalizace poskytování služeb přes hranice. Obchodníci i obchodní místa, jako například burzy, by měly být vystaveny větší konkurenci ze zahraničí. Zákazníci a investoři budou moci profitovat z pravidel, která jim nabídnou vysoký a moderní standard ochrany a informovanosti. Na evropské úrovni se poprvé sjednotí pravidla provádění pokynů. Například pro pokyny retailových zákazníků budou obchodníci muset hledat taková obchodní místa, která jim nabídnou nejlepší podmínky ohledně ceny finančního nástroje a nákladů na jeho obchodování.


Zdroj: 13.5.2008, E15, rubrika - Byznys

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.