CZ EN

Když prohraju? Nevadí, stejně vyjde slunce

Hlavním cílem návrhu změny daňového systému je jeho zjednodušení. Ušetří prý nejen daňoví poplatníci, ale i výběrce daní. Ministr financí Miroslav Kalousek po prezentaci návrhu odpovídal na otázky novinářů.

* Výběr daní patří v České republice k nejdražším v Evropě. Kolik by se vámi navrhovanou změnou ušetřilo?

Musím se ohradit vůči tomu, že výběr daní v České republice je jedním z nejdražších v Evropě. To jsem připraven kdykoliv rozporovat. Výběr 100 korun nás stojí 1,3 korun, a to jen na přímých odvodech. Pokud se k tomu připočte i výběr nepřímých daní, pak se dostaneme hluboko pod jednu korunu. Mohl bych vám říct třeba 48,3 miliard korun a kdo nevěří, ať tam běží. Žádné konkrétní číslo, kolik se na této změně ušetří, vám ale neřeknu. Zjednodušením výběru daní se ušetří práce tisíců lidí, tedy mzdové a provozní náklady. Na straně podnikatelů se bude jednat zejména o úsporu časovou.

* Systém má „změkčit“ mimo jiné také zdánlivě drobná změna: odvolání se vůči rozhodnutí o daňovém výměru má mít odkladný účinek a do doby rozhodnutí by se částka nemusela platit. Myslí se tím soudní rozhodnutí, nebo rozhodnutí pravomocného orgánu?

Jde o pravomocné rozhodnutí správního orgánu. Upřímně, kdyby to mělo být na soudech, které často rozhodují několik let, byl by to téměř návod na to, jak ty daně neplatit vůbec.

* Očekáváte tvrdý boj o váš návrh? Od koho čekáte nejvíc námitek?

V současné chvíli, kdy teprve rozesílám materiál jednotlivým subjektům, nemohu předjímat jejich reakce. Očekáváme celou řadu věcných námitek. A pevně doufáme, že dostaneme řadu námitek, které náš návrh zlepší.

* Nemáte strach, že kvůli různým připomínkám se váš původní návrh rozmělní k nepoznání?

Pokud se mi návrh nepodaří prosadit, tak druhý den také vyjde slunce. Nejstrašnější by bylo, kdybych se o to nepokusil.


Zdroj: 4.4.2008, Lidové noviny

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.