CZ EN

Stravenky nechci

Kritika opozice, že nový rozpočet nepodpoří ekonomický růst, je podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) nespravedlivá.

* Sliboval jste, že do konce roku bude na světě věcný záměr nového zákona o dani z příjmů.

Začátkem příštího roku ho chci zveřejnit. Zatím o něm diskutujeme v rámci koalice a na poradách ekonomických ministrů. Pak návrh pošleme do Poslanecké sněmovny, abychom zjistili, zda za ním stojí většina. To bychom si měli ověřit v létě či na podzim. Když pro něj získáme nadpoloviční počet poslanců, přepíšeme ho do paragrafů a znovu ho dostane Sněmovna.

* Je v něm místo pro daňově zvýhodněné stravenky?

Ptáte se mě na páté patro, nikoliv na to první.

* Jde přece o miliardy.

Ale důležitý je systém. Stravenky ho neohrozí, jen vše zkomplikují. V diskusi o novém zákoně budu usilovat o to, aby tam nebyly. Jestli za přípravou novely vidíte jen spor nad odečitatelnými položkami, tak si to představujete naprosto špatně. Staráte se o kohoutky v koupelně ve chvíli, kdy se má stavět dům.

* To, co jste prosadili při reformě veřejných financí, jste promítli do státního rozpočtu. Ten – s výjimkou investic do dopravní infrastruktury – ekonomický růst moc nepodpoří. Spoléhá vláda jen na nižší podnikové daně?

Nemohu souhlasit. Potřebuje mírně přehřátá ekonomika opravdu fiskální impulsy? V případě že ano, tak jen dlouhodobé. Ty v rozpočtu jsou. Kromě investic do dopravní infrastruktury bych připomenul investice do vědy a výzkumu.

* Mluvíte o podpoře vědy a výzkumu. Učitelé si ale museli vymoci o miliardu korun navíc. Proč jste jim ji nedali rovnou, proč až ve třetím čtení?

Kabinet předložil rozpočet, za kterým si stál. Bylo však nutné získat pro něj Poslaneckou sněmovnu. Návrh Miloše Melčáka a Michala Pohanky na onu jednu miliardu umožnil získat pro rozpočet většinu. Byla to přijatelná cena za jeho schválení. Kdyby učitelé nestávkovali, zřejmě by dostali víc.

* Problémem jsou důchody. Peněz na ně se vybere víc, než kolik se jich rozdělí. Nebylo by na místě zvýšit je o větší částku než o 350 korun měsíčně?

Bavíme se přece o průběžném systému, kdy ekonomicky aktivní populace platí důchodovou daň. Takový systém má dvě výhody: nedá se vytunelovat a zajišťuje mezigenerační solidaritu. I kdyby byl na účtu deficit, systém vždy garantuje, že se penze budou vyplácet. To také není málo.

* Co se bude dít s 18 miliardami korun, které budou v příštím roce na penzijním účtu přebývat?

Budou dál na důchodovém účtu a budou vždy k dispozici pouze k výplatě důchodů. Rozhodně je nezapojíme do jiných výdajů státního rozpočtu.

* Neobáváte se, že s vyšší inflací v příštím roce budete muset penze v roce 2009 valorizovat skokově?

Obávám. Jsou dvě možnosti. Buď vyplácet jen to, co máme na účtu. To znamená mimořádnou nejistotu a sociální frustraci. Nebo bez ohledu na možné saldo důchodového účtu garantovat valorizace. A to vláda drží. I za cenu, že by musela utlumit jiné aktivity.

* Všichni se shodují, že se dá šetřit na provozu státu. Co v tomto směru kabinet chystá?

Je tu několik projektů. V mém resortu přinese úspory za stovky milionů korun sloučení daňové a celní správy. Za zvážení stojí snížení počtu míst pro výběr zdravotního a sociálního pojištění a daně z příjmů. V běžných provozních výdajích, nemluvím vůbec o mzdách a investicích, jsou velké rezervy.

* Při podpisu koaliční smlouvy se hodně mluvilo o tom, že skončí porcování medvěda. Neskončilo. I letos poslanci rozdělili dvě miliardy korun.

Přál bych si nulu, ale i stlačení částky na dvě miliardy je úspěch. Zákaz je problém. Jde o kompetenci poslanců a oni sami by si tuto zákonnou pravomoc museli odebrat. Jako ministr si takový návrh předložit netroufnu.

* U porcování medvěda se může argumentovat, že se jedná o čisté investice.

Jistě. Je to takový malý program rozvoje venkova. Problematické je, že jiné programy mají kritéria, která se musejí splnit v soutěžích. Porcování medvěda má jediné kritérium: pevnou vazbu na poslance, který je schopen ho prosadit.

* Měla by ČR příští rok oznámit, že chce přijmout euro v roce 2012?

Přijetí eura brání v ČR několik úzkých hrdel v ekonomice. Především stav veřejných financí. Jsou nutné reformy, ale koalice ve Sněmovně nemá většinu a nemůže je slíbit. Stanovit termín a pak od něj s velkou blamáží odstoupit by bylo riziko. Vláda se rozhodla, že termín bude stanoven až v okamžiku, kdy bude zřejmé, že s reformami v parlamentu uspějeme.

* Zdá se, že mizí dohoda mezi koalicí a ČSSD o důchodové reformě.

To není překvapením. Už v minulosti od ní ČSSD couvla. Bála se, že jí mnoho voličů přetáhnou komunisté. Obávám se, že se ze stejného důvodu zdráhá i nyní. Vláda je ale povinna předložit reformu penzijního i zdravotního systému, byť by je musela odhlasovat většinou jednoho hlasu.

* Pražský primátor Pavel Bém prosazuje myšlenku olympiády v Praze. Hovoří o ní jako o skvělém rozvojovém projektu. Vláda nesouhlasí. Proč?

Jako ministr financí považuji olympiádu za velké riziko pro veřejné rozpočty, které si česká ekonomika nemůže dovolit. Takové investice nejsou dlouhodobě růstové. Jen by omezily jakoukoliv manévrovací možnost rozpočtu. A ještě by hrozilo, že by se z něj na olympiádu muselo platit. Jsem mimořádně zdrženlivý. Vlastně pořádání olympiády v Praze odmítám.


Zdroj: 13.12.2007, Ekonom, autor: Josef Pravec, Jiří Kouda

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.