CZ EN

Jakubková předložila nehlasovatelný návrh

* Vyplatilo se koalici nepodpořit pozměňovací návrh poslankyně zelených Věry Jakubkové ve výši pouhých 400 miliónů korun, a tak riskovat, že nakonec nezvedne pro rozpočet ruku? Navíc to přece nevypadá dobře, když vládní poslanci nehlasují pro vládní návrhy.

Především osud pozměňovacího návrhu paní poslankyně Jakubkové vůči rozpočtu není příběhem politického zápasu uvnitř koalice ani mezi opozicí a koalici, ale výsledkem profesní neschopnosti podat pozměňovací návrh. Během druhého čtení, kdy se pozměňovací návrhy podávají, četla paní poslankyně dlouhé minuty pozměňovací návrhy, o kterých se pak ukázalo, že se netýkají státního rozpočtu, ale Státního fondu dopravní infrastruktury.

* Proč ji na to nikdo z koalice neupozornil?

Ještě během načítání ji na to upozornil např. kolega Šimonovský, bývalý ministr dopravy a poslanec za KDU-ČSL. Paní poslankyně pak vzala většinu návrhů zpět a ponechala v platnosti návrh právě na převod 400 miliónů na rozvoj ekologických kolejových vozidel. Ale opět ve formě, která byla nehlasovatelná. Návrh v podobě, v jaké byl podán, porušoval jednací řád Sněmovny i logiku rozpočtu.

* Paní poslankyně se ale snažila chyby odstranit?

Ano, na začátku tzv. třetího čtení, ale žel způsobem ještě horším. Ona prostě svůj návrh nemohla prosadit, protože nedokázala předložit hlasovatelný návrh v souladu s předpisy. Prostě problém vznikl z toho, že paní poslankyně netušila, co a v jaké formě vlastně předkládá.

 


Zdroj: 7.12.2007, Právo, Jiří Vavroň, Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.