CZ EN

Levnější a lepší celní správa

V pátečním vydání Práva se Bohuslav Sobotka rozhořčuje nad záměrem ministerstva financí provést nutná opatření v oblasti celní správy. Ignoruje fakt, že v ní existuje značná přezaměstnanost, a hrozí jejím kolapsem. Nic takového se však nestane, celní a daňová správa bude fungovat lépe a s nižšími náklady.

Bohuslav Sobotka byl snad jediným ministrem sociálnědemokratické vlády, který se nebál provést určité snížení počtu úředníků v resortu. Přistoupil k 28procentní redukci počtu míst na samotném ministerstvu a zahájil transformaci finančních úřadů. Proto jsem velmi překvapen, že právě on kritizuje podobné a logicky následné kroky v Generálním ředitelství cel ČR. Zatímco na ministerstvu financí a v daňové správě personální audit proběhl, v celní správě ne.

Bývalý ministr se ve svém komentáři mýlí, protože nechystáme izolované propouštění v jinak nezměněné organizaci, ale komplexní projekt zefektivnění činnosti daňové a celní správy. Týká se přesunu kompetencí, které nemusí být ze své podstaty vykonávány celníky, nebo je jejich výkon celníky nákladnější. Zde přesuneme adekvátní počet zaměstnanců na finanční úřady, ke ztrátě těchto pracovních míst nedojde.

Hodláme odstraňovat duplicity. Toho docílíme právě sjednocením obou správ. Jinými slovy, celníci už nebudou dělat věci, které lze dělat jinde levněji nebo které v současnosti dělali navíc zbytečně.

Bohuslav Sobotka se také negativně zmiňuje o reorganizaci finančních úřadů. Mohu mu jen připomenout, že tuto reorganizaci zahájil právě on. V místech, kde bude zrušen finanční úřad, vznikne pobočka územně příslušného finančního úřadu se všemi dosavadními kompetencemi kromě kontrolní a vymáhací činnosti. Toto opatření znesnadní korupci, protože úředník z finančního úřadu, který bude mít na starosti větší území a více obyvatel, nebude mít příliš silné vazby např. na neplatiče při exekuci jejich majetku.
Všechna nesmyslná prohlášení o „decimování“ celní správy můžeme odmítnout. Zvláště absurdně znějí pro ministra financí, který má zájem na co nejvyšší efektivitě výběru daní. Proč bych se měl vědomě vzdávat příjmů do veřejných rozpočtů? Naopak, zamýšlená opatření, dávno doporučovaná Světovou bankou i Mezinárodním měnovým fondem, povedou ke zlepšení poměru daňových výnosů k nákladům na jejich výběr.

Miroslav Kalousek (Autor je ministr financí)


Zdroj: 20.11.2007, Právo, Publicistika, autor: Miroslav Kalousek, ministr financí

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.