CZ EN

Česku hrozí politické potácení

Ministr financí Miroslav Kalousek nyní počítá, co by pro státní rozpočet na příští rok znamenaly nové daňové návrhy ODS. Ta přišla s požadavkem na razantnější snížení daní, než schválila vláda. A Kalousek varuje: Sestavit rozpočet se schodkem pod tři procenta HDP je za těchto podmínek problém.

* HN: Skutečně nabídnete demisi, když se nepodaří sestavit rozpočet se schodkem pod tři procenta HDP?

Překvapilo mě, že tisk píše – Kalousek hrozí demisí. Já tím nevyhrožuji. Sestavit rozpočet s deficitem pod tři procenta HDP je samozřejmý axiom. Tak hovořila celá koalice, když skládala vládu. Každý rozpočet je sice poznamenán určitou zátěží z minulosti, ale je především odrazem toho, kdo vládne. Je to výsostně politický dokument. Když nepůjde sestavit reformní rozpočet, pak to nebude vládnutí, ale politické potácení.

* HN: Co fakticky znamenají nové daňové návrhy ODS?

Podklad, který mně předali občanští demokraté, momentálně analyzuji a kvantifikuji. Pak ho předám předsedům koaličních stran. Samozřejmě už teď se dá říct, že výrazné snižování daní, tedy příjmové strany rozpočtu znamená nutnost stejně výrazného snížení výdajů. Připomínám, že jen snížení daní, které odvádějí podniky, by podle představ skupiny občanských demokratů znamenalo výpadek příjmů ve výši šestnácti miliard korun. Výpočet u daní fyzických osob je složitější, ale celková suma se může vyšplhat k desítkám miliard.

* HN: Navrhli experti ODS, kde v rozpočtu na příští rok dál škrtat?

Žádné návrhy, kromě zrušení některých výjimek z placení daní nemám. Technicky je pochopitelně možné sestavit rozpočet s deficitem pod tři procenta a vyhovět přitom požadavkům ODS. Čistě hypoteticky, neříkám, že to navrhuji. Třeba ve Fondu dopravy je pětačtyřicet miliard korun, na dorovnání přímých plateb zemědělcům rozpočet počítá s devíti miliardami. To jsou sumy, které by případný výpadek daní nahradily. Ministři si prostě budou muset uvědomit, že vždy je něco za něco. Mandatorní výdaje už zkracovat nelze, to vyžaduje změnu zákonů, a na to už není čas.

* HN: Dají se jiné výdaje masivně škrtat?

Jistěže. Když se ovšem smíříme s tím, že klesne kvalita veřejných služeb.

* HN: O reformním rozpočtu ale hovoří i skupina poslanců ODS, která je nespokojena s výší daní, které navrhla vláda.

Námitky proti vládní reformě považuji za vedlejší nebo zástupné. Ty výhrady míří spíš na Mirka Topolánka jako předsedu Občanských demokratů.


Zdroj: Hospodářské noviny, Autor: j.Havligerová, Rubrika HN: Z domova - rozhovor s ministerm financí.

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.