CZ EN

Kdo chce dotace, nesmí mít tajnosti

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) řekl Právu:

* Navrhujete, aby veškerá jednání o poskytování dotací z veřejných rozpočtů byla přístupná na internetu. Má taková legislativní změna šanci projít ve vládě?

Myslím, že vláda bude souhlasit, vždyť jde o účinnou metodu boje proti korupci a za zprůhlednění rozdělování veřejných financí. Aparáty jednotlivých institucí mohou ale tvrdit, že to nejde, a úředníci ministerstev při zaslechnutí, že budou předkládány dokonce zápisy z porad o dotacích, zblednou nevolí. Veřejná kontrola by se měla vztahovat nejen na poskytovatele dotací, ale i na příjemce. Ten totiž často v žádostí udává velmi těžce ověřitelné údaje.

* Nevzroste takovým opatřením administrativa?

Jistě, bude to určitá práce navíc, ale stojí to zamezení korupčního prostředí a prosazení transparentnosti. Omezí to i vliv úředníků, který je závislý na exkluzivitě informací, jež dnes nikdo jiný nemá. Pokud můj návrh bude přijat, stanou se všechny informace v dotačním systému přístupnými veřejnosti, a tedy pod její kontrolou. Je to tak správné, vždyť kdo chce veřejné peníze, musí počítat s tím, že všechny informace o něm se stanou rovněž veřejnými.

* Jak přijme návrh veřejnost?

Ti, kteří víceméně mají své podnikání založené na dotacích a transferech, a především na dobrých vztazích s jejich poskytovateli v ministerských aparátech, jím mohou být zděšeni a nebude se jim líbit. Většině poctivých firem, neziskových organizací a dalších institucí, jimž jde o průhledný dotační systém a rovnou hru, se to ale líbit bude.

* Jaké konkrétní informace o dotacích by se tedy měly na internetu objevit?

Žádosti o dotace, komplexní pravidla dotačního procesu, podle nichž se žádosti hodnotí, kritéria rozhodovacího procesu a jeho postup, zápis z rozhodování komisí, i zdůvodnění proč bylo tak či onak rozhodnuto. Rozhodování o dotacích má v současné době mimořádný stupeň anonymity. Většinou se dozvíte, že žádost splňuje všechna kritéria, nicméně komise vám dotaci nepřiznala. Proč se tak stalo, na základě jakých rozhodnutí a koho jmenovitě, se můžete jenom dohadovat. Marně ve finále například hledáte i ty konkrétní osoby, které navrhly dotace ze státního rozpočtu při jeho závěrečném čtení, tzv. poslanecké pomníčky. A stejnou anonymitu má celá řada rozhodování v jednotlivých resortech. Pokud se to však bude odehrávat prostřednictvím internetu, a tedy prakticky v přímém přenosu, anonymita zmizí. Bude zcela jasné, proč dotace byla či nebyla přidělena.

* Již dnes je ale možné na základě zákona o svobodném přístupu k informacím požádat o podrobnosti v dotačním řízení!

To není dostatečný prostředek, protože se nejedná o průběžnou kontrolu. Často ani nevíte, o jakou informaci máte žádat. Pokud ale projde můj návrh zákona, každá informace o procesu přidělování bude automaticky určena ke zveřejnění a umístněna na internetu. Je to velmi jednoduché. Dopady aplikace zákona by ale byly mimořádné.

* Musíte počítat i s námitku, že zveřejnění žádostí o dotace může ohrozit know-how firem, prozradit konkurenci, na čem pracuje ten který výzkumný tým. Že to může vést až k rozporu se zákonem o ochraně osobních údajů.

Pokud žádosti o dotace a rozhodnutí budou odpovídat zákonům a zákonným normám, neměly by se současně dostat do rozporu s jiným zákonem - o ochraně osobních údajů. Poskytnutí dotace není navíc povinností ze zákona. Kdo od veřejnosti chce její peníze, musí souhlasit s tím, že se před ní obnaží. Kdo to nebude chtít udělat, nemusí. Není to jeho povinnost, ale nemůže pak chtít od veřejnosti její peníze.


Zdroj: Právo, 16.6.2007, rubrika: Zpravodajství, autor: Jiří Vavroň

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.