CZ EN

Kalousek: Reforma obce a města nepoškodí

Brno - Chystaná daňová reforma podle ministra financí Miroslava Kalouska obce a města nepoškodí. Ztráta měst a obcí v souvislosti s reformou může za příští tři roky dosáhnout až devíti miliard Kč, schodek ale bude vláda kompenzovat novým přerozdělením daní pro obce z 20,59 procenta na 21 procent, řekl dnes Kalousek na kongresu starostů a primátorů v Brně. Většina obcí i opozice se přesto obávají snížení příjmů, část starostů chce i dál demonstrovat.Největší reforma financí za poslední roky zahrnuje mimo jiné snížení daní z příjmu občanů i firem, zvýšení snížené sazby DPH, krácení a reformu sociálních dávek, změny ve zdravotnictví a penzijním připojištění i změny v dani z nemovitostí, kterým se starostové brání asi nejvíc. Proti reformě chce část starostů především ze Zlínského kraje demonstrovat. Ani na kongresu, kde jich bylo kolem 300, ministr většinu z nich o pozitivech reformy nepřesvědčil a někteří se ke změnám postavili zcela zamítavě. "Byl bych strašně rád, kdybyste se už probrali," uvedl v diskusi na adresu vlády jeden z nich.

Příští rok by reforma přinesla obcím až 1,7 miliardy korun. V roce 2009 by ale ztráta v důsledku reformy dosáhla dvou až tří miliard, o rok později dalších sedm až osm miliard. Podle bývalého ministra pro místní rozvoj Radko Martínka (ČSSD) ale budou obce tratit už příští rok. Sociální demokracie chce proto předložit vlastní návrh změn v rozpočtovém určení daní, které by obcím přinesly ročně až 7,4 miliardy navíc. ČSSD zapojila třeba spotřební daň, ze které zatím obce nic nedostávají. Strana chce novelu předložit ještě před prázdninami.Kalousek chce nejdřív projednat celou reformu veřejných financí. Právě přerozdělováním daní chce obcím reformu kompenzovat. Podle ministerstva financí se má snížit rozdíl koeficientů v jednotlivých kategoriích a jejich počet ze 14 na čtyři. "Systém by se mohl podobat současnému systému daní fyzických osob. Nebude docházet k velkým skokům a bude to méně diskriminační a výhodnější pro malé obce," uvedl ministr. Oba modely navrhují zvýšení rozpočtového určení obcí z 20,59 procenta na 21 procent.

Starostům se nelíbí především rušení daně ze zemědělské půdy. Na dani z nemovitosti vybere stát ročně celkem asi pět miliard Kč, zemědělská půda z toho tvoří 1,4 miliardy, uvedl Kalousek s tím, že námitku obcí respektuje. Vláda chce podle něj zrušením daně podpořit zemědělce, rozhodne ale parlament. Změna se navíc většiny obcí nijak výrazně nedotkne. "Nemohu ale vyloučit, že v ojedinělých případech může dojít k extrémnímu výkyvu u malé obce s množstvím pozemků," přiznal.Starostové připouštějí, že je brzká reforma veřejných financí nezbytná. Podle předsedy Svazu měst a obcí Oldřicha Vlasáka by v roce 2013 byly ve státním rozpočtu bez reformy jen peníze na nezbytné výdaje. Kalousek míní, že by k tomu došlo už v roce 2009. "V posledních letech ale stát často přesouvá kompetence na obce bez dostatečného daňového krytí," namítá Vlasák. Připomněl, že některé dřívější změny, například společné zdanění manželů, už příjmy obcí ohrozily.

Navrhovaná metodika nového přerozdělení daní pro obce:

  • rozloha obce - váha tři procenta
  • prostý počet obyvatel obce - váha tři procenta
  • počet obyvatel obce upravený koeficienty velikostních kategorií obcí - váha 94 procent

(návrh zahrnuje snížení počtu velikostních kategorií, snížení progrese koeficientů, zavedení postupných přechodů mezi velikostními kategoriemi).


Zdroj: 19.4.2007, www.financninoviny.cz 
Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.