CZ EN

Spolu proti únikům

Daně. Česká daňová správa se zapojila do projektu OECD k boji proti tzv. agresivnímu daňovému plánování. Jde o databázi agresivních daňových praktik vytvořenou jednou z pracovních skupin Výboru OECD pro fiskální záležitosti.

Agresivní daňové plánování se primárně zaměřuje na vyhýbání se placení daní, vytváření umělých struktur a vztahů, jejichž účelem je snížení základu daně nebo zvýšení daňové ztráty či získání jiné daňové výhody. Jde o operace, které sice mají jakýsi právní základ, ale překračují záměr, se kterým zákonodárný orgán příslušný právní předpis přijal. Tyto praktiky představují závažný problém, protože vedou ke snížení příjmů veřejných rozpočtů jednotlivých zemí. Databáze obsahuje popis několika set scénářů/praktik použitých při agresivním daňovém plánování, analýzu subjektů, které scénář využívají či se ho účastní, metody odhalení použití agresivního daňového plánování a návrhy dalšího postupu v daňovém řízení. Databáze je přístupná pouze úředníkům daňových správ členských zemí OECD. Cílem je výměna informací o použitých praktikách a porozumění, analyzování a porovnávání strategií používaných členskými státy OECD.

Praktiky a scénáře agresivního daňového plánování obsažené v databázi jsou českou daňovou správou analyzovány a v případě, že lze tyto praktiky aplikovat v českém daňovém prostředí či existuje-li možnost, že by se do agresivního daňového plánování mohl zapojit i český daňový subjekt, je v rámci vyhledávací činnosti daňové správy dán podnět ke kontrole konkrétních daňových subjektů, či je test k odhalení těchto praktik zařazen mezi standardní metodické postupy používané při daňové kontrole.


Zdroj: 15.2.2007, Ekonom - Rubrika: Zrcadlo,  autor: Dana Trezziová

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.