CZ EN

Kalousek: Daň z topení uhlím ohrozí venkov

Snahu Martina Bursíka o zavedení emisní daně z CO 2 ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) odmítá. »Nejsem z Prahy, ale z venkova. A já si uvědomuju sociální situaci těch, kteří dnes topí fosilními palivy ne proto, že by se jim nechtělo topit plynem, ale proto, že na ten plyn nemají,« říká Kalousek.

A na venkově máte také daleko více voličů než ministr Bursík a jeho strana...

Teď mě můžete nařknout z pokrytectví, ale já se na to nedívám očima politika, který uvažuje o svých voličích. Jsem z jihočeské vesnice. Znám situaci v jižních Čechách, na Vysočině, na Moravě. A uvědomuji si, že už jen ekologická daň na uhlí, elektřinu a plyn od příštího roku bude výraznou zátěží pro tyto lidi a přidat k tomu ještě daň za CO2 ? Tak tomu se budu bránit.

O dani za emise CO2 se však hovoří už ve vládním prohlášení, není to nic nového...

Vím, že to je ve vládním prohlášení, a já to respektuji. Z mého pohledu si však myslím, že ta cesta vede ne přes další daň, ale přes diskusi o ceně emisních povolenek pro velké znečišťovatele, kde ten finanční tlak na ekologické chování může být užitečný.

Myslíte, že tato cesta přes povolenky je reálná?

Myslím, že nás o tom čeká poměrně usilovná diskuse. Vemte si, že se dříve povolenky rozdávaly víceméně zdarma, pak byly předmětem docela dobrého byznysu.

 


Zdroj: Hospodářské noviny (Rubrika: Agenda)

Autor: pse

Zobrazit formulář

Kontaktní formulář

Toto pole nevyplňujte!!!

Tato stránka je chráněna systémem reCAPTCHA a platí tyto zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.